Υγεία

Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το ροχαλητό όχι μόνο είναι ενοχλητικό αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Αν ροχαλίζετε βαριά πάνω από δύο μήνες, αν  αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγο και αν βήχετε ή πνίγεστε στον ύπνο, ζητείστε άμεσα ιατρική συνδρομή.

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται στην υπνική άπνοια αλλά και σε άλλες αιτίες, όπως η συσσώρευση λίπους γύρω από τον λαιμό, εμπόδια στη ρινική κοιλότητα, αποδυνάμωση των μυών του λαιμού- με αποτέλεσμα τα τοιχώματά του να κλείνουν όταν κοιμόμαστε- στη λάθος θέση των οστών στη σιαγόνα (με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στους μυς του σαγονιού), στους ιστούς των αεραγωγών (όταν αγγίζουν ο ένας τον άλλο), στην  κατανάλωση αλκοόλ ή άλλης χαλαρωτικής ουσίας των μυών του λαιμού. Μπορεί όμως να ροχαλίζουμε και επειδή κοιμόμαστε ανάσκελα, οπότε η γλώσσα μας πέφτει προς τα πίσω.

Τρώω για να μην… ροχαλίζω

Αρκετές τροφές, βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός και ενδεχομένως η κατανάλωσή τους, ν’ αποτελέσει ανάχωμα στο ροχαλητό σας.

Γάλα σόγιας. Ίσως εμφανίζετε δυσανεξία στη λακτόζη η οποία μπορεί να εντείνει το ροχαλητό. Σε αυτήν την περίπτωση αποφύγετε το αγελαδινό γάλα και προτιμήστε γάλα σόγιας.

Μέλι. Καταπραΰνει το λαιμό και διευκολύνει την αναπνοή.

Κουρκουμάς. Με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ψάρι. Τα λιπαρά οξέα του, καταπολεμούν τις φλεγμονές στη ρινική κοιλότητα, σε αντίθεση με τα λιπαρά του κρέατος.

Κρεμμύδι. Με λαμπρή αποσυμφορητική δράση.  

Υπνική άπνοια

Αν την ώρα που κοιμάστε, το δυνατό ροχαλητό διακόπτεται και για κάποια δευτερόλεπτα και η αναπνοή σας σταματά, με αποτέλεσμα να  ξυπνάτε και να προσπαθείτε να πάρετε ανάσα, το φαινόμενο αποκαλείται αποφρακτική άπνοια ύπνου και ενοχοποιείται για σειρά παθήσεων. Συνήθως, συνοδεύεται και από αίσθημα έντονης κούρασης το επόμενο πρωί.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, εκδηλώνεται όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν προσωρινά τον αεραγωγό. Ανάλογα με την συχνότητα των επεισοδίων, η άπνοια χαρακτηρίζεται ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι αλκοόλ και κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισή της.

Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια,  αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπάθειας ενώ συναντάται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα. Είναι δε πιθανό να προκαλέσει και πρόωρη απώλεια μνήμης. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος κι αυτό γιατί είναι δυνατόν να εμποδίσει την τροφοδοσία των οργάνων με τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου. Και τα οστά κινδυνεύουν: το μειωμένο οξυγόνο αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την οστεοπόρωση.

Στα παιδιά,  η αποφρακτική άπνοια επιφέρει προκαλεί υπερκινητικότητα, νευρικότητα και κόπωση, άρα, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Επιπρόσθετα, το παιδί  είναι πιο ευαίσθητο στο να προσβληθεί από πνευμονία και να εκδηλώσει υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Έχει συνδεθεί και με επιπλοκές όπως ο πρόωρος τοκετός, η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης: πιθανώς, το βρέφος να είναι ελλιπώς σωματικά ανεπτυγμένο.

Εργαστήρια ύπνου

Για τη  διάγνωση του συνδρόμου, απαιτείται η παραμονή όλη τη νύχτα, σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου, υπό την παρακολούθηση ειδικών πνευμονολόγων. Αν το σύνδρομο είναι ήπιας ή μέτριας μορφής, τα συμπτώματα μειώνονται με την απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος,  την ελάττωση της καφεΐνης και την αποφυγή ηρεμιστικών χαπιών αλλά και μεγάλων γευμάτων λίγο πριν τον ύπνο. Μην ξαπλώνετε σε ύπτια θέση αλλά πλάγια. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, ειδική ρινική μάσκα διοχετεύει αέρας υπό πίεση. Σπάνια, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος: ο ειδικός γιατρός έχει τον πρώτο λόγο.

SHARE
RELATED POSTS
Ακτίνες: Πότε σύμμαχοι και πότε εχθροί, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αντιμετωπίσω τις φθινοπωρινές αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί ανεβάζουμε δέκατα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.