Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Το παλιό μου παλτό, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Spread the love

«Το παλιό μου παλτό, το χαρίζω σε σένα, να προσέχεις μικρή μου, γιατί μοιάζει σε μένα.»

Δεν ξέρω, μα πάντα κλαίω μ΄αυτό το τραγούδι. Με πιάνει μια στεναχώρια, μια απελπισία, μια μοναξιά, μια λιγούρα (κάπου λέει και για κάτι ψιχουλάκια από σνακ, δε λέει;)…Και πάντα μα πάντα κρυώνω, όταν το ακούω. Θέλω να πάρω αγκαλιά το καλοριφέρ και να του κάνω ερωτική εξομολόγηση.

Είναι που κάνει και κρύο, που μας την έπεσαν προσφάτως με αλφαβητική σειρά  όλες οι επώνυμες κακοκαιρίες…και η τελευταία, σήμερα,  που λένε πως δεν έχει όνομα αλλά θα μπορούσαν άνετα να την λένε ο ¨Κανένας¨! Από την Οδύσσεια και καλά…(Πσσσς, σφάζω σήμερα, σφάζω!)

Μωρέ, είπα ¨παλτό¨και θυμήθηκα την καημένη την Φράου Μέρκελ στο Σύνταγμα, σχεδόν μούσκεμα, να στέκει αγέρωχη και χαμογελαστή μπροστά στα ιερά μάρμαρα, με το ίδιο ανοιξιάτικο σακάκι που ή έχει σε πολλά χρώματα, ή αλλάζει χρώματα με την θερμοκρασία, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια χρωματική γκάμα στο ίδιο πατρόν! Τί μου΄ρθε τώρα! Είχε η κόρη μου κάποτε μιά ξανθιά κούκλα που όταν της βρέχαμε τα μαλλιά γίνονταν κόκκινα! Μπράρμπι νανοτεχνολογία!

Την έβλεπα, που λέτε την καγκελάριο-α, κι έλεγα, ένας δεν θα βρεθεί να της ρίξει στους ώμους της το παλιό του παλτό…να πιει  και λίγο κονιάκ από την μέσα τσέπη, να στανιάρει η χριστιανή!

Την παρατηρούσα προσεκτικά, μπας και δω στο πρόσωπό της κάποιον μορφασμό, μιά έκφραση ταλαιπωρίας, ένα τικ από τις σταγονίτσες της βροχής που την έλουζαν…Η αλήθεια είναι πως η βροχή εκείνη την ώρα ήταν Αγγλικού τύπου ¨ντους¨και μάλιστα από αυτές που νομίζεις πως βρέχει από το έδαφος προς το προγούλι σου! Αλλά δεν έπαυε να ήταν βροχή! Κι η φράου να είναι γυναίκα, όχι ΟΥΚάς! Θα βραχεί το μαλλί, θα χαλάει το μακιγιάζ, τα ρούχα σου θα γίνουν χάλια πουλάκι μου.  Αυτή τίποτα! Μπαστουνόβλαχος και μάλιστα χωρίς ταγάρι! Ούτε τσάντα δεν κρατούσε! Να την δει η Ελισάβετ να πάθει κλακάζ!

Τσάντα καλή μου. Αυτό το δερμάτινο με το λουρί, που κουβαλάμε στον ώμο, ή στον αγκώνα, με τις θήκες, που έχει και χερούλια…Αυτό που  βάζεις μέσα ένα κινητό, μια χτένα, λίγο μέικ απ, ένα ρουζ, ένα κραγιόν…ένα liposan έστω! Μία μπάρα δημητριακών για τη λιγούρα, ένα καλσόν ρεζέρβα, τα κλειδιά του Μπάκινχαμ,  μια καραμέλα για την αναπνοή βρε αδερφέ! Με τόσο κόσμο θα μιλήσεις πια! Μιλάω κινέζικα προφανώς φράου μου.

Κι ούτε ένα φουλαράκι να κόβει τ΄αγιάζι στον σβέρκο!

Όχι, όχι, δεν μου άρεσε τόση χαλαρότητα. Μου φάνηκε και λίγο σαν να μην μας πολύ υπολόγιζε μη σας πω.  Σαν να μην την ένοιαζε να μας εντυπωσιάσει. Σαν να έκανε μιαν αρπαχτή  και μέτραγε τις ώρες να γυρίσει στο σπιτάκι της. Γιατί παλτουδάκι έχει. Το έχω δει να το φοράει. Και γαντάκια δερμάτινα ωραιότατα έχει. Κι αυτά τα έχω δει να τα φοράει σε άλλη μάζωξη πολιτικών. Και δεν ήταν στην Ανταρκτική….hello!

Εντάξει, δεν είπαμε να γίνει κι η Λαγκάρντ –η οποία, α προπό, δεν πιάνεται στο ενδυματολογικό! Respect!- αλλά, ροδομάγουλή μου φράου, τα γάντια δεν τα φοράμε πάντα όταν κρυώνουμε, ούτε το παλτό όταν είμαστε στo Ροβανιάμι και ήρθαμε επίσκεψη στον Αγιο Βασίλη!

Εμένα αυτή η εικόνα με το πτωχούλι και άκρως ερασιτεχνικό colour blocking καθόλου δεν μου άρεσε.

Αλλά πάλι, το έχετε σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να το κάνει για να πικάρει τον Αλέξη της που δεν φοράει ποτέ γραβάτα και είναι σαν αγουροξυπνημένος σερβιτόρος όπου κι αν τον καλέσουν;! Ε;!

Είναι κι αυτό το τραγούδι που δεν ξέρω πως, αλλά μάθαμε να λέμε όταν χαλάει ο κόσμος, αυτό που λέει  πως «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» …Κάποιος μπορεί να της το σφύριξε. Να ρώτησε αυτή, «Τί καιρό κάνει εκεί που πάω ρε παιδιά;» και να της απάντησε το επιτελείο «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» . «Οk» θα είπε αυτή…άρπα την τώρα μια βροχοπνευμονία να ΄χεις να μας θυμάσαι!

Εντάξει, πλάκα κάνουμε, οκ; Και η Μέρκελ δεν είναι κανα χάπατο να πιστεύει ό,τι της λένε. Και κρύο έκανε και το δάγκωσε κι ας είναι από την Ανατολική Γερμανία. Και στην τελική, τί πά’ να πει αυτό; Come on people! Κάποιος θα ξέχασε να της πακετάρει το παλτό της γυναίκας. Είπαμε, έχει υποδόριον λίπος αλλά δεν είναι και φάλαινα του Ειρηνικού! Κάποιος θα απολυθεί την ίδια στιγμή που το αεροπλάνο πατήσει γερμανικόν έδαφος και κάποια θα φάει μιά εβδομάδα στο κρεββάτι με αντιβίωση, χαμομήλια και πασαλειμμένη με vicks, βρίζοντας.

Εκτός κι αν πραγματικά το αίμα της είναι κρύο και δεν αισθάνεται κανένα ψύχος.

Εκτός κι αν οι ορμόνες της ήταν σαλταρισμένες και είχε εξάψεις.

Εκτός κι αν η ατμόσφαιρα γενικώς ήταν ηλεκτρισμένη σε βαθμό που να παράγει θερμότητα ένα γύρο…

Εκτός κι αν τελικά, όντως δεν κάνει τελικά κρύο στην Ελλάδα…Τί να πω και γω!

Ματίνα Ράπτη -Μιληλή

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το παιχνίδι της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Η δίκη, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Το… κοινό τού κοινού, του Νότη Μαυρουδή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.