Πρόσωπα - Αφιερώματα

Το καλύτερο παιδί, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Spread the love

 

Ματίνα Ράπτη -Μιληλή

Θωμάς Χαγκάκης…Χαγκόπουλος…Χαγκίδης…όπως θέλουμε τον βαφτίζουμε…ό,τι θέλουμε τον κάμουμε…Δικός μας είναι, του βάζουμε φωτιά και τον καίμε, που λέει ο λόγος. Που τον έχουν στην Αμερική, δήμαρχο στο Χόλιγουντ…καθαρά συγκυριακό.

Ο Θωμάς είναι το καλύτερο παιδί. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ όμως! Σοβαρός, μετρημένος , οικογενειάρχης, νοικοκύρης. Με στρωμένη δουλειά, με τα παιδάκια του, το γυναικάκι του το ξηγημένο. Με το εξοχικό του, με την βίλα του, το κότερό του, τα Οσκαρ του, τώρα πήρε και το Σεσίλ Ντεμίλ του…(με γειά…μας συγκίνησες κι άλλο mpagasako)

Εμφανίσιμο τονε λες, γυμνασμένο…κι αυτό τονε λες, γελαστό παιδί, πρόσχαρο, ακομπλαξάριστο, μας έχει τρελάνει στα καλά λόγια και  διαφημίζει την Ελλάδα μας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί και το καλύτερο, το σημαντικότερο όλων…το απίστευτο, ο Θωμάς είναι πλέον και επισήμως ΕΛΛΗΝ! Τώρα, που πιστεύει πως ο ελληνικός τρόπος ζωής σε  αυτόν τον παράδεισο έχει να κάνει μόνο με τον μεσημεριανό ύπνο, το ξενύχτι στις ταβέρνες και τις ατελείωτες διακοπές…ε, αυτό έζησε ο χριστιανός, αυτό λέει. Θα τον σταυρώσουμε τον καλό τον άνθρωπο; Και που  έριξε και μια μούντζα ξεγυρισμένη σε κείνο το άγαλμα, στον λογαριασμό του στο ίνσταγκραμ, και τί μ΄αυτό; Είχε τόσα να μάθει για την κουλτούρα μας, μπορεί οι μούντζες να μην ήταν στα SOS. Μην είμαστε και πλεονέκτες…

Πάντως όταν ένας άνθρωπος λέμε πως τα έχει όλα, τότε αυτός είναι ο Θωμάς!  Όχι αυτός  στο τραγούδι της Πρωτοψάλτη που ποτέ δεν είναι σπίτι. Αυτός ο Θωμάς είναι στούντιο- σπίτι-Αντίπαρο-στούντιο… Κερί αναμμένο. Την γυναίκα του, κορώνα στο κεφάλι του. Τα παιδιά του, αποκατεστημένα.  Πάντα θα σου σηκώσει το τηλέφωνο. Θα του ζητήσεις ένα αυτόγραφο και θα σου δώσει δύο. Θα του ζητήσεις φωτογραφία και θα πάρει την καλύτερη πόζα του για να σε ευχαριστήσει, μπορεί να σου ζητήσει την διεύθυνση σου για να σου στείλει ολόκληρο οικογενειακό άλμπουμ.

Θα τον καλέσεις σπίτι σου και θα σου έρθει με κρασιά από την προσωπική του κάβα! Θα βρεθείς δίπλα του σε ταβέρνα και θα σε κερνάει τσίπουρα φωνάζοντας «ΩΠA». Αν σε δει έγκυο θα θέλει να σου βαφτίσει το παιδί. Αν έχεις κόρη θα θέλει να σου δώσει έναν από τους γιούς τους να γίνετε συμπέθεροι.  Θα κάνεις Πάσχα στο χωριό και θα τον δεις να σηκώνει τον επιτάφιο δίπλα στον μπατζανάκη σου! Μετά θα σε κυνηγάει να τσουγκρίσετε τα αυγά σας!

Αν τον καλέσεις στον γάμο σου, θα έρθει τρέχοντας σαν τον Φόρεστ Γκάμπ, αν  βρίσκεται κάπου κοντά. Και κοντά να μην είναι, θα έρθει με το ιδιωτικό του τζετ και μετά θα σε πάει και βόλτα πάνω από το Αιγαίο με τα σόγια.

Αν τύχει και βρεθείς στο Χόλιγουντ δεν θα σε αφήσει να πας σε ξενοδοχείο. Θα σε πάρει σπίτι του. Και αν ήσουν τέτοια εποχή εκεί θα σε έπαιρνε και στο τραπέζι του στις χρυσές σφαίρες!! Και κεί που θα έπαιρνε το βραβείο θα έλεγε: « Αισθάνομαι ευλογημένος που έχω κοντά μου όλη μου την οικογένεια και τον καλό μου φίλο από την Ελλάδα! Tanasi, σε ευχαριστώ που είσαι εδώ! OPA»

Είναι ικανός να πάει και φαντάρος αν του το ζητήσουν και τον ρίξουν στο φιλότιμο…γιατί μόλις έμαθε τί σημαίνει φιλότιμο και έχει ενθουσιαστεί με την έννοια της λέξης! Οπότε δεν αποκλείεται να τον δούμε και Τρίπολη για την βασική εκπαίδευση, δίπλα σε ένα ανίψι μου που του ήρθε τώρα το χαρτί! Εν τω μεταξύ, έχω μάθει πως με το ζόρι τον κρατάει η γυναίκα του να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το σπίτι στην Αντίπαρο!

Αφού σκέφτομαι πως αν τον παρακαλούσαμε, τότε,  στα πολύ δύσκολα μπορεί να μας κάλυπτε και ένα μέρος του χρέους μας!

Εδώ, όπως θα καταλάβατε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που απλά…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Ο Θωμάς ο Χάνκς είναι ένας από εμάς, μόνο πολύ πιό πλούσιος. Και έχει γνωρίσει την Ελλάδα μας, αν και μόνο το όμορφο της πρόσωπο. Γιατί το άλλο της πρόσωπο, το αγριεμένο, το απογοητευμένο, το νευρικό το ξέρουμε καλύτερα εμείς που την ζούμε καθημερινά. Δεν χρειάζεται να το μάθουν και παραέξω…αν και φοβάμαι πως μιάν ιδέα την έχουν…

Γιατί η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, αρκεί να έρχεσαι για διακοπές…Χειμώνα ή καλοκαίρι δεν παίζει ρόλο. Αρκεί να έχεις καλή κράτηση και γεμάτο πορτοφόλι.. Θα ξεχάσω εγώ έναν ΄Ελληνα καπετάνιο, φίλο του μπαμπά μου, που είχε παντρευτεί Κοσταρικανή (μιά καλλονή!)και που είχε όνειρο του να γυρίσει κάποια στιγμή στην πατρίδα; Για χρόνια, κάθε καλοκαίρι, έπαιρνε την οικογένεια και ερχόντουσαν διακοπές. Και να τα σόγια να σκοτώνονται ποιος θα τους πρωτοφιλοξενήσει, να η Μύκονος, να η Σαντορίνη, η Κρήτη,  βόλτες, κρουαζιέρες στο Αιγαίο, παραλίες, ούζα και κρασάκια, να οι αστακομακαρονάδες, να τα θαλάσσια σπορ…Ζωή μεγαλείο.

«Μα τί ωραία που ζείτε εσείς εδώ!»  Μας έλεγε σε σπαστά Ελληνικά η γυναίκα του.

«Ξέρετε, δεν είναι ακριβώς έτσι», προσπαθούσαμε να της εξηγήσουμε, αλλά δεν θέλαμε να της χαλάσουμε και το όνειρο.

Κάποτε ο καπετάνιος το αποφάσισε και ξεκουβαλάνε όλοι και έρχονται οικογενειακώς να ζήσουν στη χώρα όνειρο και να δουν και χιόνι που δεν είχαν δει ποτέ στην ζωή τους. Αγόρασαν και ένα ωραιότατο σπίτι στα βόρεια προάστια…Ε, για να μην τα πολυλογώ, έναν χειμώνα άντεξαν…ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ με τα χαρτιά, τις αναγνωρίσεις των πτυχίων των παιδιών τους, τις δουλειές,  τις εφορίες, τις δημόσιες υπηρεσίες, γενικά την καθημερινότητα, που τον ερχόμενο Αύγουστο τα μάζεψαν και γύρισαν στην Κόστα Ρίκα τρέχοντας. Να μην σας πω πως εκείνον τον χειμώνα δεν έπεσε ούτε μια νιφάδα χιονιού να τους φύγει και ο καημός!

Φυσικά η περηφάνεια ημών των Ελλήνων δεν μειώνεται όσο κι αν η καθημερινότητα μας δυσκολεύει, γιατί εμείς είμαστε έτσι μαθημένοι. Δεν ξέρουμε το «αλλιώς».  Και το χιούμορ μας δεν χάνεται όσες μουτζούρες κι αν έχει ο τοίχος του σπιτιού μας, του σχολείου μας, του δημαρχείου μας…όσα σκουπίδια κι αν έχουν οι κάδοι μας. Γιατί εκτός των άλλων, είναι και η εποχή που είναι άγρια. Και ίσως να είναι πολύ πιο σημαντικό που ο Τομ Χανκς έγινε Έλληνας τώρα και όχι, ας πούμε το 2004 που νομίζαμε πως είχαμε βγάλει φτερά και αισθανόμασταν πως μπορούσαμε  να κουτσουλίσουμε τον υπόλοιπο πλανήτη…

Καλώς μας ήρθες λοιπόν Τομ, Θωμά μας. Και εγώ προσωπικά θα σε ήθελα και πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, αλλά αν δεν προλαβαίνεις με τα γυρίσματα, τις διακοπές και ό,τι άλλο κάνεις, θα το καταλάβω. Και που αγαπάς την Ελλάδα που εσύ γνωρίζεις, και μεις νοσταλγούμε μερικές φορές, κι αυτό θα το καταλάβω. Ας έρχεσαι εσύ κι ας λες καλά  λόγια για μας και όλα τα άλλα δικό μας πρόβλημα. Στην τελική, ας προσέχαμε.

Και όλα αυτά δεν τα λέω από ζήλεια που είμαι Ελληνίδα αλλά δεν έχω πάει ποτέ στην Αντίπαρο, τα λέω από χαρά που είμαι Ελληνίδα και βλέπω πόσο χάρηκες που σε ξαναβαφτίσαμε! Ωπα, και ξανά ώπα λοιπόν  Θωμά Χαγκάκη, ή Χαγκόπουλο ή Χαγκίδη και…καλός πολίτης!

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Όταν οι άνθρωποι είναι χώρες και ταξίδια, της Τζίνας Δαβιλά
Ελάτε να σας συστήσω τον Θάνο Σακελλαρίδη- βαθμός εισαγωγής στο Αριστοτέλειο Παν/μιο: 19.406 μόρια, της Τζίνας Δαβιλά
11049506_613862055418975_7569343862491980052_n.jpg
Η μαντινάδα-αντίο των Ανωγιανών στο Γιώργη Ξυλούρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.