Υγεία

Τι ν’ … ακούσω το καλοκαίρι;, της Δρος Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Για ν’ αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με τα αυτιά μας το καλοκαίρι, καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας! Η μεγαλύτερη επαφή μας με τη φύση και τη θάλασσα, οι βουτιές αλλά και τα έντομα μπορεί  να προκαλέσουν προβλήματα.

Πριν  τις διακοπές. Επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να καθαρίσετε τα αυτιά σας πριν ξεκινήσετε τα μπάνια στη θάλασσα.

Μετά τη θάλασσα. Σκουπίζετε τα αυτιά σας απαλά και χωρίς βιαστικές κινήσεις με μία μαλακή πετσέτα. Για ν’ απομακρυνθεί το νερό από τα αυτιά, γυρίστε το κεφάλι προς τα πλάγια, χωρίς όμως απότομες κινήσεις.

Ναι στις ωτοασπίδες. Είναι μία καλή λύση αν έχετε ευαισθησία στ’ αυτιά. Προμηθευτείτε από το φαρμακείο ωτοασπίδες σιλικόνης.

Όχι στις μπατονέτες. Μπορεί να προκαλέσουν ζημιές, αν προσπαθήσετε να καθαρίσετε βαθιά τα αυτιά σας.

Καλοκαιρινό κρύωμα. Αποφύγετε να κολυμπήσετε. Και με την παραμικρή ενόχληση στο αυτί, αποφύγετε να βουτήξετε το κεφάλι στο νερό για λίγες μέρες.

Κάντε το όπως οι δύτες.  Για να εξισώσετε την πίεση ανάμεσα στο  εσωτερικό του αυτιού  και το εξωτερικό περιβάλλον πάρτε μία βαθιά αναπνοή και  εκπνεύσετε με κλειστά μύτη και στόμα.

Βουτιές στη θάλασσα.  Τα πιτσιρίκια είναι ο νούμερο ένα… πελάτης σε προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα αυτιά τους με απρόσεκτες βουτιές. Αν δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλά το παιδί δεν πρέπει να βουτήξει το κεφάλι στο νερό τις επόμενες μέρες. Κι όταν μπει στη θάλασσα, φράξτε το αυτί με ένα βαμβάκι που έχετε εμποτίσει σε βαζελίνη: έτσι το νερό δεν θα μπορέσει να φτάσει στον ακουστικό πόρο. Μην χρησιμοποιήσετε μπατονέτες για να τραβήξετε το νερό γιατί στο μεταξύ μπορεί να έχει προκληθεί φλεγμονή και να επιδεινώσετε την κατάσταση.  Μην ρίξετε λάδι  γιατί αν η κυψελίδα έχει φουσκώσει, με το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο.

Θαλάσσια σπορ. Καταδύσεις, σκι και  σερφινγκ μπορεί  να  προκαλέσουν ελαφρές ή σοβαρές βλάβες στα αυτιά.

Έντομα.  Τα ζωύφια της υπαίθρου, ελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού στο αυτί ενώ τις ημέρες καύσωνα, απλά αναζητούν λίγη σκιά στο αυτί σας! Το κερί λειτουργεί ως παγίδα και τα εμποδίζει να βγουν. Όσο μεγαλύτερα είναι τόσο πιο επώδυνη είναι η κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, ρίξτε λίγο λάδι ή οινόπνευμα στο αυτί και το έντομο θα πνιγεί. Αμέσως μετά επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να το αφαιρέσει.  Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το έντομο γιατί είναι πολύ πιθανόν να μείνουν υπολείμματα του, τα οποία θα προκαλέσουν βαριά μόλυνση.

Διάτρηση τυμπάνου. Προκαλείται  από απότομο πέσιμο στο νερό ή αν χτυπήσουμε στο αυτί. Όταν σπάει το τύμπανο, εκδηλώνεται για λίγα λεπτά ξαφνικός και έντονος πόνος βαθιά στο αυτί. Ενδεχομένως να τρέξει και λίγο αίμα. Ο πόνος θα υποχωρήσει ωστόσο θα μείνει ένα «μπούκωμα», ένα βουητό και δεν θ’ ακούτε καλά από το προβληματικό αυτί. Διατηρείστε το αυτί σας στεγνό, χωρίς να μπει καθόλου νερό και επισκεφθείτε άμεσα τον ΩΡΛ, ιδίως αν αισθάνεστε αστάθεια και ίλιγγο. Μην βάλετε σταγόνες στο αυτί σας. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα.  Αν το αυτί μολυνθεί θ’ αρχίσει να βγάζει πύον. Αν δεν μολυνθεί η διάτρηση τις περισσότερες φορές επουλώνεται μόνη της.

Εξωτερική ωτίτιδα. Το νερό μπορεί να μεταφέρει στο αυτί μικρόβια ή μύκητες. Κι α δεν βγει αμέσως, τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και είναι πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα. Αν συμβεί αυτό, το κανάλι του αυτιού πρήζεται, εκδηλώνεται  φαγούρα, πόνος στο παραμικρό άγγιγμα και είναι πιθανό να τρέξει από το αυτί ένα γαλακτώδες υγρό. Μόνο ο ΩΡΛ μπορεί να δώσει τη λύση, καθαρίζοντας το αυτί και χορηγώντας αντιβίωση.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τί είναι το «αθόρυβο» εγκεφαλικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νοέμβριος: Ο μήνας της ανδρικής πρόληψης, Της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι σημαίνουν αυτά τα συμπτώματα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.