Υγεία

Τι να προσέχω τον χειμώνα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο χειμώνας κρύβει παγίδες και έχει τα μυστικά του! Η πρόληψη και αυτήν την εποχή του χρόνου κάνει θαύματα και μάς θωρακίζει.

Να τι πρέπει να έχουμε κατά νου!

Τσιμπολόγημα. Το κρύο ανοίγει την όρεξη, γιατί ο οργανισμός κάνει περισσότερες καύσεις: η θερμότητα διατηρεί  φυσιολογική τη θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό  τον χειμώνα αναζητούμε λιπαρές τροφές, οι οποίες καταπραΰνουν και τη μελαγχολική μας διάθεση.  Προσοχή  στα σάκχαρα και στους πολλούς υδατάνθρακες.

Λιγότερο νερό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν φέρνουν στα χείλη μας το ποτήρι. Ωστόσο, ο οργανισμός,  χρειάζεται ενυδάτωση, όλον τον χρόνο.

Περισσότερο αλκοόλ και τσιγάρο. Δύο θανάσιμοι κίνδυνοι σε έναν! Το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει, όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Εκτός των άλλων, αφυδατώνει τον οργανισμό. Όσο για το τσιγάρο, είναι πολλαπλά καταστροφικό, σε κλειστούς χώρους.

Ροφήματα. Λειτουργούν ευεργετικά, αρκεί να μην συνοδεύονται από πολλά κουταλάκια ζάχαρης ή περιέχουν  κρέμα, σαντιγί και σιρόπι. Συνήθως δεν αξιολογούμε αυτές τις θερμίδες. Αντί ζεστής σοκολάτας, προτιμότερο είναι το κακάο με γλυκαντική ουσία.

Κάστανα και ξηροί καρποί. Θρεπτικότατα αλλά με πολλές θερμίδες, που το πιθανότερο είναι ότι θα τις αποθηκεύσουμε! Ένα κάστανο έχει 50 θερμίδες και ένα αμύγδαλο ή ένα καρύδι, περίπου 10 θερμίδες…

Αραχτοί στον καναπέ. Όταν έξω έχει κρύο, δύσκολα φοράς τα αθλητικά,  για να βγεις να περπατήσεις ή να τρέξεις. Κάπως έτσι, τον χειμώνα αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, συστέλλονται, για ν’ αποτρέψουν την διαφυγή θερμότητας, με αποτέλεσμα η καρδιά δυσκολεύεται να στείλει αίμα σ’ όλο το σώμα.

Υποθερμία. Ηλικιωμένοι και βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο να πέσει η θερμοκρασία τους κάτω από 35ο C. Όλοι όμως κινδυνεύουμε αν είμαστε ντυμένοι ελαφρά, αν δεν διατρεφόμαστε σωστά και αν μείνουμε για ώρα στο κρύο ή κολυμπήσουμε όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Η υποθερμία, δεν εκδηλώνεται με ρίγη και αίσθηση του κρύου. Νιώθεις υπνηλία, κούραση ενώ το δέρμα γίνεται χλομό, μελανό ή πρήζεται. Ίσως νοιώσεις  μούδιασμα ή  ακαμψία των μυών. Τα βρέφη με υποθερμία, δεν μπορούν να κλάψουν ή να θηλάσουν. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας.

Χιονίστρες. Βλάβες του δέρματος που προκαλούν το κρύο και η υγρασία, σε χέρια, πόδια, αυτιά και μύτη, σε όσους έχουν ευαισθησία. Το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται και αισθάνεσαι φαγούρα, «κάψιμο»  ή πόνο. Χρειάζεται μασάζ του σημείου-χωρίς τρίψιμο-  ζεστά ροφήματα και βιταμίνη Α.

Κρυολόγημα. Στόχος, να ολοκληρώσει γρήγορα τον κύκλο του, χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα. Ξεκουραστείτε, καταναλώστε άφθονα υγρά (χυμούς, σούπες) και πρωτεΐνες. Τα  υγρά βοηθούν να  ρευστοποιηθούν και να αποβληθούν οι εκκρίσεις από λαιμό και μύτη. Χαμομήλι και το τίλιο, είναι ό,τι πρέπει.  Ναι σε σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Αποφύγετε τα κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι και κάντε  γαργάρες, με αλατόνερο ή χαμομήλι.  Όχι στα αντιπυρετικά εκτός κι αν ανεβάσετε πάνω από  38ο C. Κάντε λίγο υπομονή, γιατί ο πυρετός συμβάλει στην εξόντωση των ιών του αναπνευστικού. Όχι στην αντιβίωση γιατί δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια.

Σκασμένα χείλη. Για να επουλωθούν, χρησιμοποιήσετε λευκή βαζελίνη, καστορέλαιο, διμεθικόνη (dimethicone) ή βούτυρο. Επιλέγετε υποαλλεργικά προϊόντα, χωρίς αρώματα και αποφύγετε προϊόντα με καμφορά, γεύσεις (κανέλα, μέντα, δυόσμο κ.λπ.), λανολίνη, μενθόλη, οκτανικό οξύ ή οξυβενζόνη φαινόλη, γαλλικό προπυλεστέρα (propyl gallate) ή και σαλικυλικό οξύ. Μην γλείφετε τα χείλη σας, μην τραβάτε τους ξερούς ιστούς και μην βάζετε μεταλλικά αντικείμενα στο στόμα σας (βελόνες, συνδετήρες ή κοσμήματα).

SHARE
RELATED POSTS
Ρόδος: Εκδήλωση για τις Δερματοπάθειες από τον Δήμο Ρόδου
Υπάρχουν λάθος διακοπές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι σε καρυκεύματα και αρωματικά φυτά!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.