Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία…, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα και φύτρωνε της γης το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο…»

Είναι το μοιρολόι του Νίκου Γκάτσου για όλες του κόσμου τις “Ελευσίνες”. O θρήνος κάθε σκεφτόμενου ανθρώπου, κάθε υπεύθυνου πολίτη για την καταστροφή της Γης. Για το φρικαλέο έγκλημα της Φύσης στο όνομα της δήθεν Ανάπτυξης και της Τεχνολογικής Εξέλιξης. Μιας ανάπτυξης που τα τελευταία 40 χρόνια πήρε ρυθμούς ιλιγγιώδεις και παρέσυρε στη δίνη της την ανθρώπινη λογική, την ορθολογική σκέψη, την προνοητικότητα. Ο «υπερόπτης-άνθρωπος» που κατέστρεψε τη Φύση που τον γέννησε, τον έθρεψε, και τον αναπαρήγαγε και επιχείρησε να την δαμάσει με την βία με τα τεχνολογικά του επιτεύγματα.

Τώρα εισπράττουμε όλοι μας, τις συνέπειες του παραλογισμού, τα επακόλουθα της υπερβατικής μας αδυναμίας, τα επίχειρα της υπεροψίας μας. Τώρα η Φύση τιμωρεί και εκδικείται τον υπερόπτη-άνθρωπο για την απερισκεψία και την αποκοτιά του. Σε 3 ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίσημη εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας. Του ιού που ήρθε να μας χτυπήσει το καμπανάκι για το τέλος ενός κόσμου που εμείς οι ίδιοι απερίσκεπτα φτιάξαμε, αγνοώντας ή παραλείποντας κάθε φορά να σκεφτούμε πως αυτός ο πλανήτης δεν μας ανήκει, αλλά εμείς ανήκουμε σε αυτόν. Δεν είμαστε τίποτε περισσότερο από μια θεμελιωδώς άφρων κοινωνία, κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Και δυστυχώς οδηγούμαστε και μεις, όπως οι ήρωες μιας αρχαίας τραγωδίας, στη συνειδητοποίηση της υπερβολής μέσα στην οποία βρισκόμαστε, αλλά αφού έχουμε ήδη καταστραφεί.

Ναι το εμβόλιο είναι μια χαραμάδα ζωής, μια χαραμάδα ελπίδας για να πάρουμε μιαν ανάσα και να σκεφτούμε ξανά πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον ένας φονικός ιός, το πρόβλημά μας δεν είναι μόνον η μη αντιστρεπτή διασπάθιση των αναντικατάστατων πόρων και μέσων και η καταστροφή του ζωτικού μας περιβάλλοντος. Το πρόβλημά μας είναι η ανθρωπομορφική καταστροφή των ανθρωπίνων όντων που μετατρέπονται σε παραγωγικά και καταναλωτικά ζώα, χωρίς ηθική απέναντι σε ό,τι μας δίνει ζωή. Όχι δεν πρόκειται, για μια βουκολική υπεράσπιση της «φύσεως», αλλά για έναν αγώνα που έχει ως στόχο τη διάσωση του ανθρώπου και του φυσικού του περιβάλλοντος. Και σε αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Τελευταία ευκαιρία…

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Νεόπλουτοι και αγράμματοι στην Τέχνη, του Μάνου Στεφανίδη
n-VAROUFAKIS-GABRIEL-large570.jpg
Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Προσπάθεια «να επιστρέψει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου»- Επίθεση Γκάμπριελ σε Βαρουφάκη
Ε, όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε το κράτος!, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.