Ανοιχτή πόρτα

Τα συσσωρευμένα προβλήματα, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, είναι υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και απασχολούν την ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολλά και απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί και ρεαλιστικές λύσεις από την Κυβέρνηση, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, αλλά και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αγροτικό ζήτημα είναι πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό που εξαρτάται από το κόστος ενέργειας και από το κόστος παραγωγής, αλλά και από τη συνολική αγροτική πολιτική της χώρας και βεβαίως της Ευρώπης.

Απαιτείται να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, είτε με μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα εφόδια ή με οικονομική ενίσχυση από άλλους πόρους.

Χάθηκαν πολύτιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους αγρότες και την Ελληνική κοινωνία στο σύνολό τους αλλά διανεμήθηκαν σε ΄΄ολίγους και αρεστούς΄΄

Το σίγουρο είναι όμως ότι η ριζική αντιμετώπιση θα πρέπει να  γίνει από την ΕΕ με σχεδιασμό και υλοποίηση νέας αγροτικής πολιτικής, αφού και η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει στοχευμένες προτάσεις.

Στα Πανεπιστήμια υπάρχει η εύλογη αντίδραση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά προφανώς υποκρύπτονται και κάποιες σκοπιμότητες και ιδιαιτερότητες για κάθε περίπτωση.

Το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ θα πρέπει να μελετηθεί  ενδελεχώς και να επιδιωχθούν οι αναγκαίες ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, προκειμένου να μην διαιωνίζονται οι χρονίζουσες παθογένειες αλλά και μην δημιουργηθεί, ως συνήθως, κάτι που θα είναι πρόχειρο και αναποτελεσματικό.

Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αλλά και η εκτίναξη των ενοικίων, επίσης έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά σε αδιέξοδο.

Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για τα ζητήματα της ασφάλειας καθότι τα συμβόλαια θανάτου και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει δείξει επανειλημμένως ότι δεν είναι σε θέση να βρει τις καταλληλότερες λύσεις στα προαναφερόμενα προβλήματα, καθότι σε κανένα θέμα δεν έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά.

Οι λύσεις απαιτούν εγρήγορση, αμεσότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, γιατί η συσσώρευση προβλημάτων για μακρό χρόνο δεν βοηθάει ούτε την κοινωνία, ούτε τη χώρα σε αυτή τη ρευστή διεθνώς πραγματικότητα.

Από την άλλη η αντιπολίτευση οφείλει να καταθέτει προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα και να ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο, χωρίς μηδενιστικούς αφορισμούς  και ισοπεδωτικό λόγο. Μόνο έτσι μπορεί να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα και να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Η κοινωνία έχει ανάγκη ρεαλιστικών προτάσεων και λύσεων και δεν αντέχει, μετά από δεκαπέντε χρόνια επαναλαμβανόμενων κρίσεων, νέες περιπέτειες, ανασφάλεια και αδιέξοδα. 

Θέλει ελπίδα και προοπτική.

SHARE
RELATED POSTS
Κοσμοσώτειρα Φερών, του Πάνου Βενέρη
13450241_1085711734801548_6710142178283004247_n.jpg
Το μήνυμα της ημέρας για τη γιορτή του Πατέρα!
«Κατερρίφθη»., by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.