Το σχόλιο της ημέρας

Τα διαχρονικά μηνύματα της φύσης, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η περίπτωση της Αττικής οδού αλλά και των αποκλεισμένων κεντρικών αρτηριών της Πρωτεύουσάς μας, ήρθε για μια ακόμα φορά να μας θυμίσει πόσο τριτοκοσμικό κράτος έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Δεν έχουν περάσει δεκαπέντε ( 15) χρόνια από την τεράστια καταστροφή και συνάμα την τραγωδία στην Ηλεία με τα δεκάδες θύματα, όπου σε μία περιοχή με πολλές εναλλακτικές διαφυγές δεν μπόρεσαν να διασώσουν τον ( δικαιολογημένα) πανικόβλητο πληθυσμό.

Εξαγγελίες , μεγαλοστομίες συγκέντρωση τεράστιων ποσών από δωρεές ( που δεν μάθαμε ποτέ που πήγαν), αλλά το αποτέλεσμα ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

  Πέρασαν ακριβώς δέκα χρόνια ( 2017) και οι πλημμύρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές χτύπησαν δυνατά την καμπάνα της προειδοποίησης, ότι κάτι πρέπει να γίνει με την πολιτική προστασία.

Κι εκείνη τη χρονιά όμως σιωπή, στασιμότητα, ακατάλληλες επιλογές, καμία αντίδραση, μέχρι που ήρθε το καλοκαίρι του 2018 να δούμε το πραγματικό πρόσωπο της φύσης, η οποία, όταν οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα γεγονότα και την κρισιμότητα της θέσης τους, ξεσπάει την οργή της πάνω στους πολίτες ( που έδειξαν, από ότι φάνηκε, εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Πολιτείας και διαψεύστηκαν οικτρά).

Πάνω από εκατό ( 100) τα τραγικά θύματα με αποτέλεσμα ο τότε Πρωθυπουργός να ανακοινώσει πομπωδώς την ίδρυση σύγχρονης ανεξάρτητης υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με ανοιχτές διαδικασίες επιλογής ηγεσίας κλπ.

Φυσικά δεν προχώρησε τίποτα, ο λαός μετά από έναν χρόνο, για λόγους τους οποίους έχω πολλάκις αναφέρει σε άλλες παρεμβάσεις μου, έφερε ξανά στην εξουσία τους ανθρώπους που, είτε οι ίδιοι, είτε άλλοι, αλλά πάντως της ίδιας ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης  και των ίδιων καταβολών ( οικογενειοκρατίας κοτζαμπασισμού, πελατοκρατίας, διαπλοκής κλπ) , είχαν προσφάτως πτωχεύσει τη χώρα και την κοινωνία.

Δεν έφτανε αυτό, η φύση ξαναέδωσε το μήνυμα το καλοκαίρι του 2020, ότι για διάφορους λόγους ( κλιματική αλλαγή, άναρχη δόμηση, εγκατάλειψη των δασών και του ορεινού όγκου στη μοίρα τους, έλλειψη αναγκαίων παρεμβάσεων για να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα ακραία φαινόμενα κλπ), το παιχνίδι έχει αλλάξει και απαιτείται επιτέλους σοβαρότητα για την αντιμετώπιση σύγχρονων και σύνθετων προβλημάτων.

Αντί αυτού ακολούθησε ο τραγέλαφος του    ανασχηματισμού, όπου η αδυναμία εξεύρεσης ( εγχώριου) υπουργού πολιτικής προστασίας, οδήγησε σε μεταγραφή στελέχους ( που σίγουρα είχε περάσει από την Αττική οδό ερχόμενος από το αεροδρόμιο ) από άλλη ( αν και αδελφή ) χώρα.

Δεν ξέρω πραγματικά αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει τις ικανότητες ή όχι γι αυτή τη θέση, αναρωτιέμαι όμως διαχρονικά  αυτοί που έχουν τη δέσμια ( εκ του Συντάγματος) αρμοδιότητα να (δι)ορίζουν στελέχη σε τόσο υψηλές θέσεις ( και με την παραδοχή ότι λογικό είναι να διορίζουν από το περιβάλλον τους ή τον πολιτικό τους χώρο) δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν καλύτερους;  Αν ισχύει το δεύτερο τότε δεν είναι άξιοι να κατέχουν τη θέση αυτή,καθότι όλοι κρινόμεθα από τις επιλογές μας.

Το ερώτημα φυσικά απευθύνεται προς όλους τους πολιτικούς χώρους ( και ηγέτες) που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και οι αποτυχημένες έως τραγικές επιλογές τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι που βρίσκεται σήμερα.

Φυσικά δεν περίμενα ούτε περιμένω προσωπικά από το παρόν καθεστώς να λάβει τα μηνύματα από τη φύση και την κοινωνία και να δράσει διαφορετικά, αναμένω όμως, όπως και ο περισσότερος προοδευτικός κόσμος από τη Μείζονα αλλά και την Ελάσσονα Αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσουν πίσω το κακό τους παρελθόν ( στις πρακτικές πολιτικές, αλλά και στην επιλογή των ακατάλληλων, όπως αποδείχτηκε, προσώπων) και να δώσουν μια ελπίδα στον μαραζωμένο από την απογοήτευση αυτό Λαό, που ζαλισμένος πια δεν ξέρει προς τα πού να κοιτάξει, σε ποιόν να στηριχτεί και σε ποιον να πιστέψει.

Θα ξαναθυμίσω ότι σε κάθε διαδικασία ( ξεκινώντας από την επιστημονικά πειραματική) οι ίδιες συνθήκες ( παράμετροι, πρόσωπα κλπ) φέρνουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το λησμονεί αυτό.

Τώρα είναι πιστεύω η κατάλληλη στιγμή να σοβαρευτούν, αυτοί που εκρίθησαν ( ή θα κριθούν στο άμεσο μέλλον) ότι μπορεί να ηγηθούν των πολιτικών σχηματισμών, να δουν τις επιλογές τους με ορθολογισμό, με ανοιχτό μυαλό και καθαρή σκέψη και να επιλέξουν στελέχη με βάση την αξιοσύνη, την καθαρότητα, την αξιοπρέπεια, την επιστημοσύνη  και τη γνώση,  αφήνοντας πίσω λαϊκισμούς, ιδεοληψίες, παρεούλες, ανίερες συμμαχίες και ( ανομολόγητες) δεσμεύσεις, μήπως  η επόμενη μέρα γίνει πραγματικά μια ΄΄ελπιδοφόρα΄΄ μέρα για τη Χώρα και την κοινωνία!!!!

Οι καιροί ου μενετοί!!!

SHARE
RELATED POSTS
Στέφανος Κασσελάκης… εφοπλιστής στο ΣΥΡΙΖΑ;, του Πάνου Μπιτσαξή
Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως το μοναδικό όραμα εκατοντάδων στοχαστών…. του Κωστή Α.Μακρή
Kostis A. Makris
Χιονολιακάδα παντού, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.