Υγεία

Τί είναι το «αθόρυβο» εγκεφαλικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Στο κεφάλαιο εγκεφαλικό, η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο.  Δύο είδη εγκεφαλικά είναι πιο «ύπουλα». Το «αθόρυβο», που δεν εκδηλώνει εμφανή συμπτώματα και δεν αποτυπώνεται στη μνήμη του ασθενούς και το μικροεγκεφαλικό, με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα.

Τα ήπια προβλήματα μνήμης και η ελαφρά  δυσκολία προσανατολισμού, αποτελούν ενδείξεις αθόρυβου εγκεφαλικού. Αν τα επεισόδια είναι επαναλαμβανόμενα, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικού ισχαιμικού/αιμορραγικού εγκεφαλικού. Μόνο η εγκεφαλική απεικόνιση θα βεβαιώσει ότι έχει προηγηθεί αθόρυβο εγκεφαλικό.  Όσο για το μικροεγκεφαλικό- με συμπτώματα ηπιότερα του εγκεφαλικού- δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες αλλά θεωρείται «προειδοποιητικό».

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Προκαλούνται όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ελαττώνεται ή διακόπτεται απότομα.  Αν οφείλεται  σε αιμορραγία θρόμβου, μιλάμε για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.  Αν οφείλεται σε απόφραξη αγγείου, για ισχαιμικό.

Ναι στην πρόληψη!

Όχι στα λιπαρά φαγητά. Συσσωρεύουν πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, που εμποδίζουν τη σωστή ροή αίματος στην καρδιά.

Λίγο αλάτι. Το πολύ αυξάνει την υπέρταση.

Φρούτα και λαχανικά κόκκινου χρώματος. Ντομάτες, καρπούζια, μύρτιλα κ.α περιέχουν λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό.

Ελάχιστο αλκοόλ.

Ψάρια (Ω3 λιπαρά) και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Φασόλια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, αποτελούν διατροφική προτεραιότητα.

Άσκηση ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Περπατήστε, κολυμπήστε!

Φυσιολογικό βάρος.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και διαβήτη. Ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Κόψτε το κάπνισμα!

Ύποπτα συμπτώματα:

Μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου.

Προβλήματα στην όραση. Διπλωπία, θολή όραση ή απώλεια της  στο ένα μάτι.

Δυσκολία στην ομιλία. Δεν μπορείτε να  επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις.

Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση  σε χέρι ή και πόδι. Συνήθως το άκρο που εμφανίζει τα συμπτώματα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του εγκεφάλου από αυτήν που έχει προσβληθεί.  Εκτείνετε προς τα εμπρός τα δύο χέρια σας, περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα χέρι πηγαίνει προς τα κάτω, αυτό αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα.

Αιφνίδιος πόνος στο ένα χέρι, στο πόδι ή στη μία πλευρά  προσώπου ή στήθους.

Ξαφνικός και  οξύς πονοκέφαλος.

«Οσφρητικές παραισθήσεις». Μυρίζετε μυρωδιές που δεν υπάρχουν. Το φαινόμενο αποκαλείται  «φαντοσμία» και μπορεί να προκληθεί και από τραύμα στο κεφάλι ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Μην την συγχέετε με την «παροσμία», δηλ. την όσφρηση που οσφραίνεται… άλλα αντί άλλων.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Αρτηριακή υπέρταση,  υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή,  οικογενειακό ιστορικό, μεγάλη ηλικία και  κάπνισμα αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.  Επιπρόσθετα, Συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ και τα αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες  θρόμβων, κυρίως σε καπνίστριες άνω των 35 ετών.  Σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι και το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει σχέση με την διαταραχή δεικτών που σχετίζονται με τη γλυκόζη και τα λιπίδια του οργανισμού.

Τι να κάνω;

Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού είναι μία μάχη με το χρόνο. Πρέπει να βρεθείτε σε νοσοκομείο τουλάχιστον μέσα σε τρεις ώρες από την εκδήλωση του, για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσης και της αποτροπής μόνιμης βλάβης ή σοβαρών επιπτώσεων.

Αφού καλέσετε το ασθενοφόρο:

Ξαπλώνετε τον ασθενή. Θα διευκολυνθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Δεν υψώνετε τα πόδια του, για να μην επιτείνετε ενδεχόμενα προβλήματα υπέρτασης.

Αν κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι και το σώμα του στο πλάι για να αποτρέψετε  την είσοδο του εμετού στην αναπνευστική οδό.

Δεν του δίνετε να φάει ή να πιεί ο,τιδήποτε. Ούτε ασπιρίνη ή υπογλώσσια γιατί αν το επεισόδιο είναι αιμορραγικό, θα αυξηθεί η αιμορραγία.

Αν χάσει τις αισθήσεις του, δώστε τις πρώτες βοήθειες.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Φυσική ασπίδα κατά της χοληστερίνης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ιοί: Τα εμβόλια η μόνη λύση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ανοιξιάτικα λαχανικά και βότανα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.