Saturday, Apr 20, 2024

Υγεία

Τί αγαπούν οι φλεγμονές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Οι φλεγμονές αποτελούν μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, οι χρόνιες συνδέονται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα προβλήματα της καρδιάς και όχι μόνο. Ορισμένες τροφές ωθούν τον οργανισμό να παράξει περισσότερα προφλεγμονώδη μόρια.

Τρανς λιπαρά.  Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια: η σχετική βιομηχανική διαδικασία που ονομάζεται μερική υδρογόνωση, χαρίζει στα προϊόντα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη υφή. Τρανς λίπος περιέχουν η ζύμη της κατεψυγμένης πίτσας, μπισκότα, ποπ κορν, κρακεράκια κ.α

Επεξεργασμένο κρέας. Αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν,  καπνιστά κρέατα. Η παρασκευή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει προϊόντα γλυκοζυλίωσης, που ευνοούν τις φλεγμονές οι οποίες είναι υπεύθυνες και για νεοπλασίες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Φυτικά έλαια και σπορέλαια.  Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο, σησαμέλαιο και σογιέλαιο, συχνά εξάγονται από τα τρόφιμα με περίπλοκες χημικές διεργασίες. Επιπρόσθετα περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-6,  επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης. Εξαίρεση αποτελούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.

Αλκοόλ. Η υπερκατανάλωσή εκτός των άλλων, προκαλεί  το “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”,  δηλαδή προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές.

SHARE
RELATED POSTS
Ανέχεστε τη γλουτένη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί ζαλίζομαι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
 Αναπνέεις σωστά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.