Ανοιχτή πόρτα Εικαστικά Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Σωτήρης Σόρογκας: εγκαίνια έκθεσης στη Ρόδο Σάββατο 8 Ιουνίου-Ένας ξεχωριστός εικαστικός καλλιτέχνης

Spread the love

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάζει στην Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, μια αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του εξαίρετου κι ευρύτερα αναγνωρισμένου ζωγράφου, όπως επίσης και Ομότιμου Καθηγητή της Ζωγραφικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, του κ. Σωτήρη Σόρογκα.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που διαθέτει μεγάλη παιδεία και καλλιέργεια, παραμένοντας σεμνός κι έχοντας κάνει πράξη μια από τις βασικές του προτεραιότητες, που δεν ήταν άλλη από την ανάγκη του να βοηθήσει πολιτισμικά και ποικιλοτρόπως τις νεώτερες γενιές, πράγμα που απέδειξε με την πολύχρονη κι επιτυχημένη παρουσία του ως Δάσκαλος. Ένας υποδειγματικός Δάσκαλος, με συναίσθηση ευθύνης του ρόλου και των καθηκόντων του, στοιχεία που συμπληρώνονται άλλωστε από την συναδελφικότητα και το απαράμιλλο ήθος του, από τις βαθιές του εμπεδωμένες  γνώσεις και τους ανοιχτούς πνευματικούς του ορίζοντες, που με κάθε ευκαιρία, καθώς διαπιστώνουμε, τον διακρίνουν.

Εκτός αυτών των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, που προανέφερα,  ο Σωτήρης Σόρογκας διακρίνεται επίσης για το ξεχωριστό εικαστικό ταλέντο του, όπως και για την ανανεωτική του κάθε φορά εκφραστική διάθεση, η οποία αφορά τους  αισθητικούς, όσο και πνευματικούς προβληματισμούς που θέτει μέσα από τα έργα του, χωρίς να παραλείπει κανείς να τονίσει την συνέπεια και την αδιαμφισβήτητη εργατικότητα αυτού του ανθρώπου.

Στο ενεργητικό του, ο Σωτήρης Σόρογκας έχει πάμπολλες και σημαντικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με έργα που θεωρούνται δικαίως περιζήτητα. Είμαστε επομένως πολύ υπερήφανοι που τον φιλοξενούμε εφέτος το καλοκαίρι στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, ευελπιστώντας να γνωρίσουν οι συμπατριώτες μας, αλλά και οι πάμπολλοι ημεδαποί και αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού μας, έναν από κάθε άποψη αξιοθαύμαστο και σπουδαίο δημιουργό.

Τον ευχαριστούμε ειλικρινά που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, ευχόμενοι μακροημέρευση και όπως είναι αναμενόμενο, μια επιτυχημένη συνέχεια στην εικαστική του σημαντική διαδρομή.

Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε και θα κυκλοφορήσει την ημέρα των εγκαινίων καλαίσθητος τόμος – βιβλίο με τα έργα του επιφανούς καλλιτέχνη.

Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 8 Ιουνίου, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, ώρα 20.30.

 Δρ  Νικόλαος  Τσ.  Φρόνας

Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

του Δήμου Ρόδου

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προσωπική χορηγία του Ιδρύματος Ford. Έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης ( Τόκυο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Ν. Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.α.).

Δίδαξε χρώμα και σχέδιο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003.

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης», μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης «Σπείρα».

Το 2010 έγινε Ιδρυτικό Μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού και μετείχε στην ίδρυση του περιοδικού «Νέος Λόγιος Ερμής» του οποίου είναι και μέλος της συντακτικής επιτροπής. Τον ίδιο  χρόνο, έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης του Αθηναϊκού Μετρό.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στην Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε Τράπεζες και Οργανισμούς. Το 2004 βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2019 του απενεμήθη, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής.

Για τον ζωγράφο υπάρχουν μονογραφίες και βιβλία:

– Άννα Καφέτση, Η ποιητική της σιωπής στη ζωγραφική του Σόρογκα, Εκδόσεις

Κέδρος, Αθήνα 1985.

– Αθηνά Σχινά, Σωτήρης Σόρογκας, μια αμφίδρομη ανάγνωση, Εκδόσεις Τέθριππον,

Αθήνα 1987.

– Τζουλιάνο Σεραφίνι, Τρία κείμενα για τη ζωγραφική του Σόρογκα, Εκδόσεις

Σμίλη, Αθήνα 1991.

– Σωτήρης Σόρογκας, επιμέλεια Θανάσης Θ. Νιάρχος, Αθήνα 2007 (Έλληνες

Ζωγράφοι – Πινακοθήκη Νέου Ελληνισμού, εφημ. Τα Νέα).

– Σωτήρης Σόρογκας, Προσεγγίσεις στην ζωγραφική του, επιμέλεια Θανάσης Θ.

Νιάρχος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2007.

– Δημήτρης Παυλόπουλος, Σωτήρης Σόρογκας, Κ. Αδάμ Εκδοτική, Αθήνα 2008

(Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη).

Ανάμεσα σε πλήθος δημοσιεύσεων κυκλοφορούν και τρία βιβλία του ζωγράφου:

– Περιθώρια. Εκδόσεις Στιγμή.

– Αισθητική Γεωγραφία. Εκδόσεις Στιγμή.

– Κείμενα για πρόσωπα και Βιβλία. Εκδόσεις Μελάνι. Δεύτερη έκδοση: Εναλλακτικές

Εκδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες του εκθέσεις:

2011 Μουσείο Μπενάκη, αναδρομική.

2016 Θαλάσσια Ξύλα, Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Αθήνα.

2018 Σωτήρης Σόρογκας. Ζήτημα Φωτός. Τελλόγλειο ίδρυμα – Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

SHARE
RELATED POSTS
Δήμαρχος Ρόδου κος Φ.Χατζηδιάκος: “Οι αγώνες για τη δημοκρατία, δεν σταματούν ποτέ»-Ομιλία της 7ης Μαρτίου 2019
“Λες και ήταν χθες…”-Μουσικοθεατρική παράσταση από το “Ροδίων Παιδεία” αφιερωμένη στον Αλέκο Σακελλάριο
Δ.Κ.Πεταλούδων: Σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλα έργα οδοποιίας του Δήμου Ρόδου στην περιοχή.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.