Ανοιχτή πόρτα

Σφαιροποίησις, αυτή η άγνωστη, της Ματίνας Ράπτη-Μιλήλη

Spread the love

Σφαιροποίησις, αυτή η άγνωστη

«Σφαιροποίησης»!

Μιά λέξη, μια ιδέα, μιά τεχνική, η οποία μάλιστα έμαθα πως έχει πατέρα έναν Καταλάνο ο οποίος μιά μέρα κει που καθόταν και δεν ήξερε τί να μαγειρέψει, ανοίγει το ψυγείο και βρίσκει μόνο ένα παντζάρι, μιά μπάμια και κάτι μαραμένους μαϊντανούς… «Μπούρδα καραβάγγο», θα σκέφτηκε, «πάλι δεν πήγες σουπερμάρκετ» … και άρχισε να αυτοσχεδιάζει Αυτό είναι, να ξέρετε, που ξεχωρίζει ένα chef από έναν master chef!

Ε, αυτοσχεδιασμό στον αυτοσχεδιασμό, κι αφού όλα τα φαγητά τα έχουμε φάει με όποιον  τρόπο μπορεί να κατεβάσει ο νους τ’ ανθρώπου, (ψητά, βραστά, ωμά, νιανιά, σε αφρό, σε πριονίδι, με μελάνια, με στάχτες…κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο…) πολύ θέλει ο master chef να καταλήξει στην σφαιροποίηση;   Και για όσους δεν παρακολουθούν τους τελικούς του master chef εξηγώ:

Παίρνουμε ένα υλικό, ό,τι να΄ναι, δεν υπάρχουν όρια σου λέει, από ζαρζαβατικό μέχρι σκορδοστούμπι,  αρκεί να έχεις φαντασία…και αφού του κάνουμε τα βασανιστήρια του Ταντάλου και το έχουμε κάνει λιώμα, να σέρνεται στον πάγκο αποκαμωμένο στα εξ ων συνετέθη, το βάζουμε σε σύριγγες. Ζετσι, ¨ενέσιμα¨, το κάνουμε μπαλάκια και το περνάμε από κάτι ζουμιά, κάτι χλωρίνες, κάτι ζελατίνες, ώσπου να κάτσει! Να κάτσει ήσυχα.

Καταλήγουμε με πολλά πολλά μικρά και μεγάλα μπαλάκια. Ξεχάστε τα παϊδάκια που ξέρατε, τα καλαμπόκια της γιαγιάς, τον τραχανά από το χωριό…Ξεχάστε εντελώς το σχήμα τους. Μην σκέφτεστε τί ήταν πριν γίνει μπαλάκι. Πριν να ξαναγεννηθεί ως σφαίρα ήταν ένα τίποτα, ένα αδιάφορο τίποτα, που τώρα μεταμορφώθηκε, αναγεννήθηκε και έγινε πολλές μικρές και μεγάλες, μοσχομυριστές, πανάκριβες, γυαλιστερές… κουτσουλίτσες!

Γαστρονομική μαγεία!

Φοβερή ιδέα όμως να κάνεις όλα τα φαγητά να μοιάζουν με κρεμ καραμελέ και την ώρα που καταπίνεις να σου λένε… « Σου -την- έσκασα, είμαι μιά σαρδέεεελα! Νια νια νια νιά νια»

Τώρα θα μου πείτε, ποια η χρησιμότητα όλου αυτού του σόου; Δηλαδή,  γιατί δεν μπορείς να φας κανονικά το φαγάκι σου, να αναγνωρίζεις τι τρως και να μην είναι όλα, μαϊντανά σέλινα, οπτικά ένα πράμα… Και γιατί θα πρέπει πρώτα να το βασανίσεις σαν την υπολοχαγό Νατάσσα, το κακόμοιρο το φαγάκι, να το κάνεις σαν τροφή για μωρό που βγάζει τα πρώτα  του δοντάκια, και να το σερβίρεις με το σταγονόμετρο, λες κι έχουμε κατοχή!

Από την άλλη, αν βρεθείς στο διάστημα, για τον άλφα ή βήτα λόγω, λέμε βρε παιδί μου, πας μια στρατόσφαιρα, ΣΚ έρχεται, βγαίνει ο κόσμος, όλο στα Κιούρκα θα πηγαίνεις για κοψίδια; Βλάχο. Τότε η σφαιροποίηση θα σε σώσει διότι αυτά τα μπαλάκια θα τα αφήνεις να αιωρούνται στον θάλαμο του διαστημικού λεωφορείου, και εσύ θα κάνεις φούρλες στο κενό αέρος με το στόμα ανοιχτό και οι γεύσεις θα σκάνε στο στόμα σου σαν τέλεια αλατισμένα πυροτεχνήματα!

Μόσχος!

Κι αφού αυτή η τόσο όμορφη και στρογγυλή λεξούλα μπήκε στην ζωή μας, σας παρουσιάζω μερικούς τρόπους για  να την εντάξουμε στην ζοφερή μας καθημερινότητα, ούτως ώστε να την κάνουμε λίγο  πιο ενδιαφέρουσα…πιο πικάντικη…πιο ενημερωμένη.

Στο σουβλατζίδικο: «Μου σφαιροποιείτε παρακαλώ δύο γύρο απ΄όλα και μιά μερίδα πατάτες; Ευχαριστώ.»

Στο αυτοκίνητο: «Βγάλε και κανα φλας ρε φίλε, άιντε μην κατέβω κάτω και σε σφαιροποιήσω…Μου γίνατε όλοι μαστερσέφ, το φουα γκρα σας μέσα»

Στο κομμωτήριο : «Πώς μου το κρέπαρες έτσι το μαλλί βρε Λουκία! Σαν σφαιροποιημένο κουνουπίδι με έκανες!»

Στο σινεμά: «Αμάν πια κυρία μου με τα πατατάκια σας χράτσα χρούτσα σε όλη την ταινία! Αντε μην σας στείλω να τα σφαιροποιήσετε!»

Στην ουρά του ATM : «Μισθός σφαιροποιημένος…Συντάξεις σφαιροποιημένες…Πάμε για αστέρι Μισελέν και βάλε!»

Στην βουλή: «Θα σας …σφαιροποιήσομεν !»

Εννοείται πως μπορείτε ελεύθερα να συμπληρώσετε την λίστα και με δικές σας, νέες  ατάκες.

Δημοκρατία έχομεν, δεν είμεθα τίποτις σφαιροποιημένοι…

 

Ματίνα Ράπτη -Μιληλή

11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg

 

 

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Συναισθήματα…, της Ιωσηφίνας Τσουμπή
Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 από τον Δήμαρχο Πεντέλης κο Στεργίου-Καψάλη – Πρόσκληση
Οι ζαρντινιέρες για το μπαλκόνι, ο «Μεγάλος Περίπατος» σε διόραμα για ενασχόληση, του Δημήτρη Κατσούλα 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.