Βιβλίο Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις”, Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

Spread the love

Για τη ιστοσελίδα eliotropia.com, συνέντευξη: Ειρήνη Σάββα

1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Τα καλά ή τα κακά; Ιδιόρρυθμη και προσιτή, απλή και με θαυμασμό στην διακριτική και αθόρυβη πολυτέλεια, πέφτω στη φωτιά για τους φίλους μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και τη Δικαιοσύνη, ακριβοδίκαιη, ευγενική αλλά και ιδιαιτέρως δηκτική κάπου-κάπου, με άμεση ψυχολογική εξάρτηση από τη μουσική, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ωραία περιβάλλοντα και τους ωραίους ανθρώπους, Ολυμπιακός εκ του πατρός μου χωρίς να γνωρίζω καν τη βασική ορολογία του ποδοσφαίρου, βαθιά συναισθηματική και με πρακτική λογική. Ως εκ τούτου, και άλλων, συνειδητά αντιφατική. Άρα ακίνδυνη. Και ποτέ αχάριστη. Ελαττώματα; Ε, όλο και κάτι θα έχω και από αυτά.

2. Κάπου διάβασα ότι αυτο-βαπτιστήκατε, ισχύει; Τι σας ώθησε να το κάνετε αυτό;

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Η εσωτερική μου ανάγκη να απαλλαγώ από ό,τι με συνέδεε με τις κακοτοπιές της ζωής. Ήμουν η Τζίνα Δαβιλά και έγινα η Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά. Για κάποιο καιρό είχα προσθέσει και το  Δαμασκηνού που άφησα να ξεθωριάσει κάπως χωρίς να το απαρνούμαι. Το Τζίνα Δαβιλά κοινωνικά ήταν πάντα συνδεδεμένο με κάτι όμορφο: με άρθρα, με πάμπολλες και σπάνιες συνεντεύξεις, με τους μαθητές μου που με αποκαλούσαν Τζινάρα. Την τελευταία τριετία κάποιοι το συνέδεσαν με  αγωγές, μηνύσεις, μια αυτόφωρη σύλληψη και ασταμάτητο πόλεμο εναντίον μου μέχρι σήμερα γιατί έλεγα και έγραφα αυτό που δεν ήθελαν να ακούν και να διαβάζουν. Επαναλαμβάναν το “Τζίνα” και το “Δαβιλά” στο φβ διάφορα τρολ πολύ συκοφαντικά, υποτιμητικά και χλευαστικά. Πικράθηκα. Για όλα υπάρχει φάρμακο και θεραπεία, για τον φθόνο και τη μοχθηρία η Επιστήμη σήκωσε τα χέρια ψηλά. Συνεπώς, ένοιωσα πολύ βαρύ το Τζίνα και είπα να το ξεφορτωθώ. Το επανέφερα όταν αποδυνάμωσα τους εχθρούς μου και το ξανα-αγάπησα. Ωστόσο το Ωραιοζήλη το νοιώθω εξίσου οικείο και δικό μου. Μέχρι που το φόρεσα και σε μενταγιόν στο λαιμό μου.

3. Πώς προέκυψε το “Ωραιοζήλη”;

Επειδή γιορτάζει την ημέρα των γενεθλίων μου στις 26 Ιουλίου. Ήταν ό,τι πιο ανακουφιστικό μπορούσε να μου συμβεί. Επιπλέον, έχει καταπληκτική ετυμολογία: η έχουσα ζήλο για το Ωραίο, το Υψηλό. Και κάτι σχεδόν ουρανοκατέβατο: ως Θεολόγος διδάχθηκα την εβραϊκή γλώσσα. Στα εβραϊκά η Ωραιοζήλη σημαίνει “Φως και δύναμίς μου ο Θεός”.  Σχεδόν μεταφυσικό, καθώς στην “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις” διηγούμαι λίγα γεγονότα που έχουν μεταφυσικό χαρακτήρα. 

4. Αν γυρνούσαμε το χρόνο αρκετά πίσω, τότε που ήσασταν ακόμα βρέφος, ποιο από τα δύο ονόματα θα θέλατε να σας βάπτιζαν;

Εννοείτε πολύ πίσω, μισό αιώνα. Και με τα δύο. Τα νοιώθω πολύ οικεία. Και χαίρομαι που πήρα την απόφαση και υπέγραψα και την “Εξομολόγηση” και με τα δύο. Όταν συστήνομαι χρησιμοποιώ και τα δύο. Και το μενταγιόν, μενταγιόν!

5. Πώς προέκυψε η “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις”;

Ξαφνικά. Και αντιφατικά όσο και η ίδια είμαι. Τόσο που με εξέπληξα. Με χρησιμοποίησα ως όχημα, για όσα ήθελα να μοιραστώ ώστε να φροντίσουν οι υγιείς αναγνώστες να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να γίνουν ασθενείς. Διαγνώσθηκα με CA Μαστού, μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι, και αφού ξεκίνησα το θεραπευτικό σχήμα των χημειοθεραπειών έγραψα τη νουβέλα σε λιγότερο από εικοσιπέντε ημέρες. Σε δέκα κεφάλαια περιγράφω τι σημαίνει να είσαι υγιέστατος και χωρίς επιβαρυντικούς κληρονομικούς παράγοντες κατ’ουσίαν, και να νοσείς από κάτι σκληρό, ίσως ό,τι πιο σκληρό υπάρχει. Μίλησα για τους λόγους που το προκάλεσαν που  πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ψυχοσωματικοί, έγραψα πώς βίωσα τη χημειοθεραπεία και πόσο η άλλοτε αδάμαστη και ατρόμητη Τζινάρα έγινε η δειλή Τζινούλα που ήθελε να το βάλει στα πόδια, ποια ήταν η ψυχολογία μου, ποιοι ήταν οι ακριβοπολύτιμοι που ήταν κοντά μου, ποιοι δεν ήθελα να είναι κοντά μου, ποιοι είχαν ευθύνες για αυτό που περνούσα, πώς κυλά αυτή νόσος ψυχολογικά, οικονομικά, πρακτικά, ποιες αποφάσεις πήρα για τον εαυτό μου, γιατί αυτοβαπτίστηκα, γιατί είμαι ένθεη (έχω μέσα μου τον Θεό) και πού Τον βρίσκω, ποιους ξαπόστειλα, γιατί “Όπου η χαρά και το γέλιο βασιλεύουν, οι αρρώστιες δε θεριεύουν” όπως είναι ο πλήρης τίτλος του 10ου κεφαλαίου της “Εξομολόγησης”. Περιγράφω πώς από υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή έγινα μουντζούρης. Αν υπάρχει μια αξία σε όλο το πόνημα είναι διότι η καθεμία και ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει δικά του στοιχεία και να προφτάσει την κάθε νόσο. Με δυο λόγια: εξετέθην για κάτι πολύ προσωπικό, έχοντας την ταπεινή προσδοκία να πειστεί έστω και ένας άνθρωπος για ό,τι γράφει το τελευταίο κεφάλαιο.

Τα δε συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. Κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα 300-350 παιδιά και μπορεί η θεραπευτική αγωγή να είναι δωρεάν, ωστόσο τα χρήματα που χρειάζονται για διαμονή, για ταξίδια, για παιχνίδια, για σκουφάκια που είναι απαραίτητα της νόσου, για δραστηριότητες που βοηθούν ψυχολογικά τα παιδιά, είναι μεγάλα κόστη που δεν μπορούν όλοι οι γονείς να καλύψουν.   

6. Ποιο είναι το κύριο θέμα του βιβλίου σας;

 

GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD www.georgesgreekislands.com/

Αυτό που περιγράφει στο προλογικό του σημείωμα ο Πάνος Μπιτσαξής που θα βρείτε στο οπισθόφυλλο της “Εξομολόγησης” και αποκαλεί “άρωμα της ύπαρξης”. Και ό,τι γράφουν στα σημειώματα τους οι, επίσης, πολύτιμοι, πανάκριβοι φίλοι μου: ο Κωστής Α.Μακρής, η Τζούτζη Μαντζουράνη, η Λιάνα Σουλούνια, ο Γιώργος Σαράφογλου. Τα δικά μου πολύ προσωπικά και εν οίκω έγιναν εν δήμω μιας “Εξομολόγησης” που στόχο έχει το αλληλέγγυο και τη χρησιμότητα.

7. Απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες;

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σε όσους διαβάζουν. Αφού το διάβασε η εννιάχρονη κόρη της γιατρού μου, της Δρος Σταυρίδη, μπορούν να το διαβάσουν και όλα τα παιδιά που θα το βρουν στη βιβλιοθήκη των γονιών τους. Και όσοι έχουν αυτιά, μάτια και καρδιά ανοιχτά. Η γλώσσα είναι απλή, χειροποίητη, αφτιασίδωτη, άμεση, περιγραφική. Αποτελεί βιωματικές οδηγίες προς ναυτιλομένους. 

8. Έχετε κυκλοφορήσει άλλο βιβλίο στο παρελθόν; Αν ναι, πείτε μας λίγα λόγια.

Το 2018 έγραψα τη βιογραφία του Ψυχιάτρου Δρ Αναστασίου με τίτλο “Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος”. Πρόκειται για τον Μεταρρυθμιστή της Ουμανιστικής Ψυχιατρικής σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελείται από  δώδεκα κεφάλαια όπου περιγράφονται άγνωστες πτυχές της δράσης και της ζωής του βιογραφούμενου, συγκινητικές, τρυφερές, ανθρώπινες ιστορίες άγνωστες ακόμη και σε συγγενείς του. Επιπλέον υπάρχουν και εννέα κοινωνικά άρθρα του Δρ Πλατή.  Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Ρόδου, μια Πρότυπης Δομής Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων με κύριο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Νομό Δωδεκανήσου (με βαριά άνοια, χρόνιες ψυχικές ασθένειες, επανένταξη των θεραπευόμενων στον κοινωνικό ιστό, δημιουργική απασχόληση των θεραπευόμενων). Ιδρύθηκε το 2003 από το δρ. Πλατή Αναστάσιο, ψυχίατρο και επιστημονικά υπεύθυνο, και λειτουργεί ήδη με πέντε δομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αξίζει να γνωρίσουν οι αναγνώστες σας την ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Μπορούν να ζητήσουν το βιβλίο να τους αποσταλεί.

9. Αγαπημένος συγγραφέας;

Είναι αρκετοί. Οι περισσότεροι συγγραφείς ακόμη και αν δεν έχουν γράψει αριστουργήματα, έχουν πει κάτι σημαντικό σε κάποια σελίδα τους που αξίζει να το σημειώσουμε στην αντζέντα μας. Λ.χ. διαβάστε τον Σπύρο Συρόπουλο στο αρχέτυπο βιβλίο “Η Γυναίκα του Άλλου Μύθου”. Λάτρεψα την Καλυψώ του. Ή τον Πάνο Μπιτσαξή στο εξαιρετικό “Όταν το μέλλον έπαιζε… κρυφτό” όπου π.χ. ονομάζει τον Μάικλ Κόλλινς, τσιλιαδόρο της Σελήνης, γιατί έφτασε στο φεγγάρι αλλά δεν το περπάτησε κάνοντας βόλτες στην τροχιά του όσο ο Άρμστρογκ και ο Όλντριν μάζευαν σεληνιακή άμμο. Θα ξεχωρίσω, ωστόσο,  τον Παπαδιαμάντη γιατί εμβάθυνε τον τρόπο σκέψης μου. Υπήρξε ασύλληπτα διεισδυτικός στην ανθρώπινη ψυχή. Αγαπώ ιδιαιτέρως την Φραγκογιαννού του, στη “Φόνισσα”. Κορυφαία νουβέλα.

10. Αγαπημένο  βιβλίο;

Θα ξεχωρίσω ένα μελλοντικό από τις εκδόσεις Φίλντισι. Είναι το πόνημα του Γιάννη Καραχισαρίδη, Οικονομολόγου, Σκηνοθέτη με θητεία σε υψηλές Διοικητικές Θέσεις και έργο χειροπιαστά αποτελεσματικό. Μας “έφυγε” νωρίς, μόλις πριν από έξι μήνες και προτού εκδοθεί. Πρόκειται για ένα βιβλίο κοινωνικό, ψυχογράφημα της ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας με στοιχεία που προκύπτουν από την βαθιά, πρακτική, αναλυτική, διεισδυτική και συναισθηματική σκέψη του Γιάννη. Διαμαντάκι σε χαρτί. Τίτλος του “Η μυστική ενότητα των αντιφάσεων”.

11. Το 2020 θεωρείτε ότι είναι μια καταραμένη χρονιά;

Το 2020 είναι μια συνταρακτική χρονιά. Απρόβλεπτη, καθόλου φιλική, σχεδόν εχθρική, συγκλονιστική, με βαθιά φανερές και λανθάνουσες, κρυμμένες αλλαγές για τα πανανθρώπινα. Είναι η χρονιά που φωνάζει “δες τα σημάδια και άλλαξε ρότα, νοοτροπία”. Απαιτεί διαρκή εγρήγορση, προσαρμοστικότητα σε υγιή μοτίβα ζωής, περισσότερο αλληλέγγυα και πνευματικά. Καινοτομεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Οι κερδισμένοι του 2020 και όσων διαδραματίζονται σε αυτό, είναι όσοι διαθέτουν οξύ πνεύμα, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ικανότητα διαχείρισης του απρόβλεπτου, προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα, όσοι απενδυθούν ό,τι έμαθαν και υιοθετήσουν νέα στάση ζωής, αληθινά αλληλέγγυα και ανοιχτόμυαλη.

Για μένα ήταν μια άγρια χρονιά που μου άνοιξε τα μάτια για να σκοτώσω δια βίου αυτά που με έφθειραν  και που ευθύνονται ουσιαστικά για την νόσο που με επισκέφθηκε. Εγώ της άνοιξα την πόρτα. Οι λοιποί έκαναν την δουλειά τους εναντίον μου. Και τώρα αποφάσισα να τους την κλείσω μια για πάντα. Σαν να μου έδωσε κάποιος μια κλωτσιά στον πωπό λέγοντάς μου: “Κουνήσου, ξεκόλλα, πάμε για άλλα”. 

12. Η πανδημία που ζούμε θεωρείτε ότι είναι μια τιμωρία προς την ανθρωπότητα;

Η πανδημία που ζούμε είναι το αποτέλεσμα του τιμωρού ανθρώπου με τον μανδύα του “θεού”, μα ουσιαστικά του ελεεινού εξουσιαστή, του παντοκράτορα, του ξιπασμένου αλαζόνα προς την ανθρωπότητα. Ασέβεια, αλόγιστη καταστροφή της Φύσης, υπερεκμετάλλευση των ζώων και της άγριας φύσης, η αντίληψη του “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω” ή “όλα έχουν μία τιμή, άρα όλα πωλούνται” είναι νοσηρή και οδηγεί στην καταστροφή και τον αφανισμό. Ναι, η Φύση απαντά, διότι εφαρμόζει τη φράση “ο χρόνος είναι σύμμαχος”. Ο παντοκράτωρ άνθρωπος έγινε ο γυμνός βασιλιάς. Γιατί η Φύση αποδεικνύεται δυνατότερη του ανθρώπου. Ο πλανήτης υπάρχει τρισεκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι φεύγουν κι έρχονται. Η πανδημία εν προκειμένω Θα αφανίσει τους εχθρούς της χωρίς διακρίσεις ή δικαιότητα ώστε να επιζήσουν όσοι θα μπουν σε άλλον τρόπο σκέψης. Ό,τι απαντούσα στην ερώτηση 11, δηλαδή. Και η Φύση θα συμπλεύσει με όσους τής συμπεριφέρονται με σεβασμό, αγάπη, ευγένεια, ευγνωμοσύνη

13. Ήταν δύσκολο να βρείτε εκδοτικό οίκο να εμπιστευτεί το έργο σας;

Έστειλα τη νουβέλα μου μόνο τις εκδόσεις Φίλντισι. Μόνο. Ούσα μέσα στα βιβλία και δημοσιογραφώντας σχεδόν σταθερά για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, είχα λάβει εγγυήσεις για την αξιοπιστία, την ποιότητα και την ήρεμη δύναμη των εκδόσεων Φίλντισι και της ψυχής τους που είναι η Σύσση Καπλάνη. Αν δεν υπήρχε η Σύσση που εκτιμώ βαθιά την πολύχρονη δουλειά της στον χώρο του βιβλίου ως υπεύθυνη εκδόσεων, μεταφράστρια, συγγραφέα και ραδιοφωνική παραγωγό, ειλικρινά, αμφιβάλλω αν θα απευθυνόμουν σε άλλο εκδοτικό οίκο. Το πιθανότερο ήταν να μην το σκεπτόμουν καν. 

14. Μια ευχή.

Καλοσύνη. Να μπουχτίσει ο πλανήτης από Καλοσύνη. Αν γίνει αυτό, θα διορθωθούν όλα. Γιατί η Αλληλεγγύη, η Αγάπη, η Ευγένεια, η Δικαιοσύνη θα είναι αυτονόητες συνέπειες. Άρα ο κόσμος μας θα είναι καλύτερος.

 Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία  “Πολιτεία” και “Πρωτοπορία” της Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. 

ΙΘΑΚΗΣ 65 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
Μιχάλης Κόκκινος: “Την σοφία που αποκόμισα από την Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, θα την μοιραστώ με τους συμπατριώτες μου.”. Ό,τι είπε στον Ρ/Σ.Παλμό 99.5
Σωτήρης Σόρογκας, ένας Ζωγράφος για την Αιωνιότητα, της Τζίνας Δαβιλά
“Το κόκκινο δωμάτιο” των Nicci French εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.