Συνεντεύξεις

Η «προσιτή-απρόσιτη» Τζίνα μπροστά στην «Ιερή Εξέταση», του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

 

Η Τζίνα Δαβιλά, η διευθύντρια της Πόρτας, κρίνει τα πάντα και τους πάντες. Κάπως έτσι κάνουμε και εμείς οι συνεργάτες της Πόρτας. Δεν έχουμε το αλάθητο του Πάπα, ούτε καν το πλησιάζουμε, αλλά λέμε επώνυμα στη γνώμη μας. Οπότε σκέφτηκα να κάνω κάποιες ερωτήσεις στη Τζίνα, μερικές σκληρές και μετάνιωσα μετά, αλλά η Τζίνα είναι κεφάλι αγύριστο και δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμιά από αυτές. Κι αυτό γιατί πιστεύει στην αρχή «Κρίνετε ίνα κριθείτε».

Τι εστί «Πόρτα»;

Ένα απωθημένο μου για έντυπη έκδοση. Υπερίσχυσε η εποχή και το διαδίκτυο, άρα η Πόρτα είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό ποικίλης ύλης, που μπαινοβγαίνουν λέξεις, σκέψεις, εικόνες άφοβα.

Την πήρε το Ποτάμι;

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη παίρνει σβάρνα την λέρα και καθαρίζει την βρωμιά. Όχι την Πόρτα. Η Πόρτα μας είναι καθαρή, διαυγής, ξεκάθαρη. Παίρνει μαζί της ό,τι γάργαρο υπάρχει. Ποτάμια, καταρράχτες, θάλασσες και ωκεανούς. Γι’αυτό και την έχουμε ανοιχτή για να μπαίνουν όλοι μέσα και κυρίως να ανανεώνεται ο αέρας της. Ανοιχτή Πόρτα, Καθαρή Σκέψη.

Προβλήματα με συνεργάτες;

Υπήρξαν κάποιοι τριγμοί, αλλά οι μεντεσέδες μας φαίνεται να είναι από άριστο υλικό.

 Τοπική έκδοση;

Πανελλαδική έκδοση, όπως θέλει το διαδίκτυο με καλή επισκεψιμότητα και από τη Ρόδο, όπου εδρεύει η Πόρτα ως επιχείρηση. Αν προκύψει πρόταση για έντυπη έκδοση, είτε τοπικά, είτε πανελλαδικά, δεν θα αρνηθούμε φυσικά.

Άνοιγμα στην ομογένεια με μια στήλη;

Η Πόρτα είναι γέφυρα είναι και λιμάνι. Γενικώς είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες, καθώς πρεσβεύουμε το όπου γης…ίσως και πατρίς. Υπάρχουν ομογενείς που θέλουν να μας γράφουν; Ευπρόσδεκτοι! Αυτό, ήδη το κάνεις εσύ, αντίστροφα, μέσα από τον «Ελληνικό Τύπο» στο Τορόντο.

Υπάρχει τοπική αντίδραση;

Θετική ναι, αρνητική δεν γνωρίζω και δεν με αφορά, αν συμβαίνει.

Πόρτα και λογοκρισία σε άρθρα ή αναγνώστες;

Δεν κόβουμε τίποτα, αρκεί να μην βρίζουν τα Θεία. Δεν είναι θέμα θρησκοληψίας, αλλά αισθητικής και σεβασμού στους αναγνώστες που έχουν θρησκευτικές αρχές. Με ενοχλεί το συχνό ξεβράκωμα των Αγίων που χρησιμοποιείται ως βρισιά, ως μαγκιά δεν ξέρω, όπως με ενοχλεί το αντίστοιχο «… την μάνα σου, την θειά σου, τον Δία σου, τον Αλλάχ σου». Τελεία.

 Σε ποιο επίπεδο θες να πας την Πόρτα;

Θα πάει μόνη της εκεί που της αξίζει. Υγεία και όρεξη να έχουμε. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια, δύσκολη οπωσδήποτε. Είναι στο χέρι ή (για να είμαι πιο σαφής) στο πληκτρολόγιο του αναγνώστη, πόσο ψηλά θα φτάσει. Η Πόρτα έχει σημαντικές, δημοφιλείς και δυνατές υπογραφές που τιμούν τους αναγνώστες της. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει εκτιμηθεί θετικά.

Πόσο σε ενδιαφέρει η ενασχόληση με την Πολιτική;

Η Πολιτική είναι αναπόσταστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Άρα με ενδιαφέρει πολύ. Η Πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι ανάγκη για όποιον ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία. Αν εννοείς την Πολιτική με τον όρο των αρμοδιοτήτων, επίσης με ενδιαφέρει αν μου επιτρέπει να λύνω προβλήματα, να συμβάλλω στην βελτίωση της καθημερινότητας και να υπηρετώ τους ανθρώπους από ένα πόστο ευθύνης. Γι’αυτό και συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών για την Δωδεκάνησο με το Ποτάμι. Πιστευω πως ο πολιτευτής από όποιο πόστο είναι διάμεσος και υπηρέτης των πολιτών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησες επαγγελματικά στην δημοσιογραφία;

Οι γνωστές και συνήθεις τρικλοποδιές από τους μικρόνοες. Σε καλό μου βγήκαν όλες. Με τους «ωραίους» τα πάω μια χαρά.

Θα εγκατέλειπες τη δημοσιογραφία, όπως σχεδόν εγκατέλειψες τα μαθήματα;

Δημοσιογράφος γεννιέσαι περισσότερο και γίνεσαι ελάχιστα. Ή το’χεις ή δεν το΄χεις. Άρα, πάντα θα δημοσιογραφώ, κρυφά ή φανερά. Είναι στη φύση μου να βλέπω σε βάθος και λοξά ό,τι μας περιβάλλει. Και αυτό θέλω να το μοιράζομαι, να το γνωστοποιώ, να ευαισθητοποιώ- αν μπορώ- τους συνανθρώπους μου.

Ποια είναι τα κριτήριά σου για τις συνεργασίες σου;

Εντιμότητα, χιούμορ, καθαρότητα, πρωτοτυπία, αξιοπιστία, ευαισθησία, ανοιχτή σκέψη.

Αν σου ζητούσαν να πουλήσεις την Πόρτα, τι θα σκεπτόσουν;

Απέχω μακράν της ιδεολογίας ότι τα πάντα έχουν μια τιμή. Το iPorta είναι κομμάτι της ψυχής μου. Υλοποιήθηκε χάρη στην εμπιστοσύνη και στην καλή πρόθεση μιας ομάδας συνεργατών που πίστεψαν σε αυτό που πρότεινε η Τζίνα τον Φεβρουάριο του 2013. Δεν προδίδω ποτέ τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται.

Ποια είναι η έκφραση που σε χαρακτηρίζει, επαγγελματικά και προσωπικά;

Ο Χρόνος είναι σύμμαχος. Κατατάσσει τον καθένα μας εκεί που του αξίζει.

Γιατί Τζίνα και όχι Γεωργία;

Βαπτίστηκα το 1970, ήταν η εποχή των Τζούλια, Τζένη, Ντίνα, Τίνα, Λούλα, Νούλα, Τούλα και λοιπών υποκοριστικών. Η νονά μου – Λιάνα Μπίθα- πρότεινε να με φωνάζουν Τζωρτζίνα. Ο μπαμπάς έκοψε τον Τζωρτζ και κράτησε το Τζίνα. Πώς λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’όνομα; Κάπως έτσι επικράτησε το Τζίνα. Το Γεωργία τότε μου φαινόταν πολύ αυστηρό. Το Τζίνα τώρα μου φαίνεται πολύ κομμένο. Αλλά χαίρομαι πολύ το Τζινάκι, Τζινάκω, Τζινούλα και Τζινούλι, που με φώναζε μόνο ο μπαμπάς μου και η γιαγιά μου.

Έχεις πρότυπα;

Έχω ανθρώπους που θαυμάζω. Άλλοι είναι δημοφιλείς και άλλοι όχι.

Θα αφιερώσεις τελικά το βιβλίο σου στο Σταύρο Θεοδωράκη;

Αν ποτέ το γράψω, θα το αφιερώσω και στον Σταύρο, μεταξύ των άλλων στενών σχέσεών μου.

Πλησιάζεις τους άλλους ή σε πλησιάζουν;

Και τα δύο. Σημασία έχει, αν γεννιέται από τη συνάντηση κάποια υγιής σχέση. Συνήθως ακολουθώ το ένστικτό μου. Και ανοίγομαι και αφήνομαι.

Πότε ρίχνεις πόρτα και πότε την ανοίγεις;

Κλείνω την πόρτα, αφού δώσω πολλές ευκαιρίες και διαπιστώσω ότι ματαιοπονώ. Την ανοίγω σχεδόν πάντα, αρκεί να μην νοιώσω αρνητισμό. Εκεί γυρνώ την πλάτη χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι αυτοπροστασία.

Τελικά είσαι ένα απλό κορίτσι ή μια δυναμική και απρόσιτη επαγγελματίας;

Είμαι παιδί των Δυτικών Συνοικιών. Έμαθα να εκτιμώ την απλότητα και την επικοινωνία. Αν γίνω απρόσιτη, σημαίνει ότι έχω αφουγκραστεί αρνητισμό, γκαντεμιά και γρουσουζιά, που τις αποστρέφομαι. Συνεπώς, γίνομαι απρόσιτη ως άνθρωπος και όχι μόνο ως επαγγελματίας. Δεν κάνω ποτέ δουλειές με ανθρώπους που δεν τους εκτιμώ και ως ανθρώπους.

Έχεις φίλους;

Ευτυχώς, ναι. Τη Στέλλα μου και ίσως ακόμα έναν- δυο. Η αδελφή μου πιάνεται;

Οι γυναίκες ή οι άνδρες είναι πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία και την επιλογή σου;

Οι γυναίκες και οι άνδρες που είναι ντόμπρα παιδιά.

Η Ιερή Εξέταση τέλειωσε με το συνήγορο του διαβόλου σε πλήρη εξάντληση. Δεν ήταν κυνήγι μαγισσών, αλλά μαγκισσών: της Τζίνας που με την θηλυκιά «μαγκιά» της (κάπου δε μίλησε η ίδια για «μαγκάκια»;) κατέφερε σε ένα χρόνο να φτιάξει μια από τις πιο αξιόλογες ιστοσελίδες.

Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις”, Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά
Δρ Θάνος Ασκητής: “H Ψυχιατρική συνδέει τους ανθρώπους, δεν τους απομονώνει”- Τι συμβαίνει με την μοναξιά των Χριστουγέννων
Μια συζήτηση με τον Γ. Μαχαιρίδη το 2006, της Τζίνας Δαβιλά
11 Σχόλια
 • Τζίνα Δαβιλά
  9 Ιανουαρίου 2015 at 15:48

  @ ALEX΄: πολύ το λιβάνισμα, ε; Δίκιο έχεις και επειδή υπήρξα και σκληρή με τους κρινόμενους, η σειρά σας!

 • ALEX
  9 Ιανουαρίου 2015 at 04:03

  Άνοιξα την πόρτα και βρέθηκα σε εκκλησία.
  Ακούγονται σπιρίτσουαλς.
  Τζίνα μου αρέσει ο τρόπος που πιστεύεις.
  Μαζί σου για όσο αντέξεις τα φάλτσα μου.

 • Χρήστος Μαγγούτας
  9 Ιανουαρίου 2015 at 00:19

  Αλεξάνδρα μου, όχι “Τζίνα και ξερό ψωμί”. Θέλουμε μπόλικη μερέντα στο ψωμί αλλιώς θα φάμε τη Τζίνα αντί για το ψωμί, ομογενάκι!

  (Πάντως, μερέντα όχι, η Υψηλή Πύλη κοινώς Πόρτα, μας δίνει χαρά, κέφι, γέλοιο, αισιοδοξία, αλληλοπείραγμα — που μακάρι να τα είχαμε τόσο εύκολα και στην υπόλοιπη ζωή μας!!!).

 • Τζίνα Δαβιλά
  8 Ιανουαρίου 2015 at 21:02

  όμορφα αγαπιόμαστε! σούπερ Άλεξ, Στούρα μου, Κομπάρσε (καλώς τον! να’ρχεσαι!), Γεροτάσο (πόσα ξέρεις εσύ…, Χρήστο (για σένα Τζινού), ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό.
  υγ: Τζίνι με λέει ο Αρκουλής… πού είναι; εξαφανίστηκε!

  Την αγάπη μου πάντα!

 • Χρήστος Μαγγούτας
  8 Ιανουαρίου 2015 at 20:18

  Τη Τζινού ή Τζίνι (Genie) – έτσι τη λέω εγώ, μια και είναι η γυναίκα με τα 100 ονόματα- την ξέρετε οι πιο πολλοί καλύτερα από μένα – και μερικοί εκ του σύνεγγυς. Ε να μην τη μάθω κι εγώ από 8,000 ΧΛΜ μακρυά; Και να μη μάθουν και οι αναγνώστες μου στο Τορόντο τι εστί Τζινού (ή Τζίνι) και Πόρτα, μια και κάθε βδομάδα δημοσιεύω ένα άρθρο συνεργάτη της Πύλης; Φυσικά με έσωζε και η απόσταση και μπορούσα να τη ρωτήσω οτιδήποτε, χωρίς να μου ρθει κάνα μεντεσές στο δοξαπατρί. Και κάτι που βγήκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ότι θα είναι υποψήφια στις εκλογές, ήτοι μ’ ένα σμπάρο πιάσαμε δυο Τζινούλες. Καλή επιτυχία Τζινού και Τζίνι και όλα όσα σε αποκαλούν τα συνεργατοφιλαράκια σου!

 • Κομπάρσος
  8 Ιανουαρίου 2015 at 19:59

  Κι εγώ είμαι παιδί των Δυτικών Συνοικιών!
  Καματερό και Ίλιο οι γειτονιές μου.
  Στο δασάκι, στον “Πύργο Βασιλίσσης” με τάϊζε η μάνα μου αυγό μελάτο.
  Αγαπημένο Αττικό Far West.
  Πάντα θα έρχομαι κοντά σου όταν έχω την ανάγκη να νιώσω παιδί.
  Και όλο και συχνότερα όσο περνούν τα χρόνια νιώθω αυτή την ανάγκη…

 • Γεροτάσος
  8 Ιανουαρίου 2015 at 19:11

  Τι σου λείπει, Τζινούλι, και δεν μου το ζητάς;

 • Τζίνα Δαβιλά
  8 Ιανουαρίου 2015 at 14:45

  Τζονάρα μου, για το “Τζινούλι” ήταν το σχόλιο, δεν το ακούω πια και μου λείπει!

 • Γιάννης Στουραΐτης
  8 Ιανουαρίου 2015 at 11:05

  Απέκρυψες ότι Τζινούλα σε φωνάζω κι εγώ!
  Πλάκα κάνω, όπως σχεδόν πάντα!
  Σπουδαία η ιδέα του Χρήστου, τον οποίο συγχαίρω και για την πραγματοποίησή της!
  Κι εσύ, Τζινούλα μου, αντεπεξήλθες με γενναιότητα!
  Καλή συνέχεια!

 • Τζίνα δαβιλά
  8 Ιανουαρίου 2015 at 09:55

  καλημέρα εις άπαντας!
  ευχαριστώ τον δημοσιογράφο εκ του Τορόντο και συνεργάτη της Πόρτας για τις ερωτήσεις και τον συγκινητικό πρόλογο και επίλογο.

  Την αγάπη μου πάντα στην ομογένεια – Αλεξάνδρα Καρακοπούλου και Μαγγούτα!

 • Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ
  8 Ιανουαρίου 2015 at 09:52

  Τζίνα και ξερό ψωμί !!! φιλάκιαααααα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.