Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Στη συνεδρίαση που δεν ολοκληρώθηκε, αναπάντητα ερωτήματα, του Φώτη Χατζηδιάκου (τ. Δημάρχου Ρόδου )

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ.ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΝ 16-06-2020 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

Κύριε Πρόεδρε, κ.κ.Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε και πάλι, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, 4 μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Στο διάστημα αυτό η ανθρωπότητα όλη δοκιμάστηκε -και δοκιμάζεται ακόμη- από την πρωτόγνωρη για τον αιώνα μας, πανδημία του κορωνοϊού.

Οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, διότι στο νησί μας, όπως σχεδόν σ’ όλη τη χώρα, με την υποδειγματική πειθαρχία της κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Όμως, όπως ανέφερα στην χθεσινή επιστολή μου, σήμερα η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το κορυφαίο θεσμικό πολιτικά όργανο του νησιού, οφείλει να πάρει θέση, και να είναι μπροστάρης στον αγώνα των διεκδικήσεων, από το κεντρικό κράτος και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά τα του δήμου μας, οφείλουμε να καυτηριάσουμε ότι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για εφαρμογή νέων τεχνολογιών δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, όπως έπραξαν όλοι οι δήμοι της χώρας, με την έτοιμη πλατφόρμα του ΥΠΕΣΔΑ. Φαίνεται δεν αντέχετε όχι τον αντίλογο, αλλά ούτε καν τον δημοκρατικό διάλογο.

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με την με αριθμό 18318/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ, έχετε την υποχρέωση να ανακοινώσετε στο σώμα το περιεχόμενο όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν δια περιφοράς και προφανώς να απαντηθούν ερωτήματα και να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις.

Όμως, ούτε αυτό προβλέψατε σήμερα στην ημερήσια διάταξη, όπως δεν δεχθήκατε να συζητηθεί το θέμα που ζητήσαμε χθες γραπτώς, στοιχεία που δείχνουν την άγνοια σας, την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και την αυταρχική λειτουργία της δημοτικής αρχής.

Εσείς όμως είστε πρόεδρος εκλεγμένος από όλες τι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι πρόεδρος της παράταξης της πλειοψηφίας και έχετε υποχρέωση να υπηρετείτε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, διαφορετικά διαπράττετε παράβαση καθήκοντος.

Αφού λοιπόν δεν το πράξατε σήμερα, έχετε υποχρέωση να ορίσετε άμεσα μονοθεματική συνεδρίαση, στην οποία θα ανακοινώσετε, όλες τις αμφιβόλου νομιμότητας αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς δημοκρατικό διάλογο στις τέσσερεις δια περιφοράς συνεδριάσεις και φυσικά να απαντηθούν ερωτήματα όπως αυτά που θέτω ενδεικτικά:

—Πώς ο κ.δήμαρχος, χωρίς συζήτηση και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. θεώρησε δεδομένη την θέση των δημοτικών συμβούλων, (όπως και των δημάρχων της ΠΕΔ), ώστε να δημιουργηθεί περιφερειακός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων; Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος μας «έχασε» τις υποδομές στον Χ.Υ.Τ.Α. Β τριγώνου, στον Χ.Υ.Τ.Α. Νότιας Ρόδου και στο Κ.Δ.Α.Υ., οι οποίες κατασκευάστηκαν με ευρωπαϊκά προγράμματα και επί μια 10ετία δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν.

—Γνωρίζει το σώμα ότι με τον τρόπο αυτό μεταβιβάστηκαν αυτόματα στον νέο φορέα οι διαγωνισμοί α)αξιοποίησης βιοαερίου στον Χ.Υ.Τ.Α. και β) κατασκευής νέας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ, που εμείς επί τρία χρόνια δώσαμε αγώνες, για να πείσουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκρίνει.

—Μπορείτε να μας εξηγήσετε, πως η οικονομική επιτροπή, πάλι δια περιφοράς, με την υπ’ αρ. 252/2020 απόφασή της, εγκρίνει την επιλογή του τεχνικού συμβούλου για το παραπάνω έργο των ΣΔΙΤ αντί 94.500 Ευρώ; Πώς θα πληρώσει ο δήμος για ένα έργο που περιέρχεται πλέον στο νέο  φορέα;

Και για να κλείσουμε τα ερωτήματα για την καθαριότητα,

—Με ποια αρμοδιότητα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή την τελευταία στιγμή (06-06-2020) την παράταση της σύμβασης καθαριότητας, ενώ η διακήρυξη (που κατά το νομικό σας σύμβουλο υπερισχύει του νόμου), προέβλεπε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Εσείς δεν είχατε καταγγείλει ότι η σύμβαση ήταν «Λεόντεια» και ζημιογόνος για το δήμο; Τι άλλαξε σήμερα, μήπως το ότι καταφέρατε να εκτοπίσετε από την κοινοπραξία την τοπική εταιρεία που έχετε στοχοποιήσει; Όμως για τους όρους της σύμβασης και της παράτασης, θα τα ξαναπούμε στην ώρα τους.

—Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι έγινε η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση της πολυδιαφημισμένης «Νέας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ»; Ξεγελάτε τους εργαζόμενους, με την δίμηνη σύμβαση, ενώ εμείς σας είπαμε για 4μηνη από τον Φεβρουάριο. Εσείς τους απασχολήσατε, δήθεν εθελοντικά, να καθαρίζουν τα πάρκα μετά το Πάσχα και καμαρώνατε στα δελτία τύπου μέσω facebook, που πριν κατηγορούσατε, αλλά εσχάτως το χρησιμοποιείτε κατά κόρον. Τώρα τι άλλαξε;

—Αληθεύει, η πληροφορία ότι οι 17 «εθελοντικά» εργαζόμενοι της πρώην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πληρώθηκαν –σε μετρητά- με 530 ευρώ έκαστος, αντί 700 ευρώ που περίμεναν; Κύριε αντιδήμαρχε οικονομικών, έγινε κάποια δέσμευση ποσού, κάποια ανάθεση και νόμιμες διαδικασίες εκταμίευσης για αυτό; Γνωρίζετε ασφαλώς ως πολιτικός επιστήμονας την γνωστή ρήση (αντίστροφα) ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια» ;

Τέλος θα κλείσω με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Οφείλετε να ενημερώσετε το σώμα, με ποια κριτήρια έγιναν οι απευθείας αναθέσεις και οι πρόχειροι διαγωνισμοί για νεφελοψεκασμούς στα σχολεία, στα δημοτικά κτίρια, στα αυτοκίνητα του δήμου, όπως και οι υπηρεσίες φύλαξης των κτιρίων. Αλήθεια, χρειάστηκαν 43.000 ευρώ για απολύμανση των οχημάτων; Πότε έγιναν οι νεφελοψεκασμοί στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ, που κατά το ΔΙΑΥΓΕΙΑ πληρώθηκαν 14.000 ευρώ; Πώς μας προέκυψε τεχνικός σύμβουλος από την Δ.Ο.Υ. Λαμίας για τις απολυμάνσεις των σχολείων; Δεν υπήρχε Ροδίτης;

—Γιατί χρειάστηκε φύλαξη του δημαρχείου από εταιρεία; Που απασχολήθηκαν οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι, αφού δεν υπήρχε έλεγχος στάθμευσης την περίοδο του κορωνοϊού; Και γιατί μόνο στο δημαρχείο και όχι και τα κτίρια της πολεοδομίας και της πρόνοιας, όπου υπήρχε συνωστισμός; Ή μήπως φυλάξατε μόνο το Δημαρχείο, να μην μπει μέσα ο κορωνοϊός; Τι χρειαζόταν; Αφού τα μισά ισόγεια γραφεία ήταν κλειστά, όπως και του πρώτου ορόφου, που είναι μονίμως κλειστά.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και ιδιαίτερα για τις αποφάσεις δια περιφοράς της οικονομικής επιτροπής, που παγίως συγκαλούσατε εκτάκτως, χωρίς εισηγήσεις. Αυτή δυστυχώς είναι η νομιμότητα που πρεσβεύετε.

Φώτης Χατζηδιάκος

τ. δήμαρχος Ρόδου

επικεφαλής της παράταξης

ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

SHARE
RELATED POSTS
Δρ Κρεμαστινός εναντίον Θεοδωράκη; Ή το αντίθετο;, της Τζίνας Δαβιλά
Να θυμηθούν τον Αριστοτέλη οι Δικαστές και οι Ένορκοι της ιστορικής δίκης Τοπαλούδη, της Τζίνας Δαβιλά
57658f6a7922a.jpg
Ρόδος: Υπό έλεγχο οι τρεις εστίες της πυρκαγιάς, σε ετοιμότητα η ΠΥΡ για τυχόν αναζωπυρώσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.