Υγεία

Στη γλυκοπατάτα λέμε ναι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μοιάζουν με τις πατάτες (είναι και οι δύο κόνδυλοι) αλλά έχουν μακρινή συγγένεια. Οι γλυκοπατάτες οφείλουν το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα τους στο σούπερ αντιοξειδωτικό β-καροτένιο.  Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και στην απώλεια κιλών καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Γλυκοπατάτες  καλλιεργούνται κυρίως στα νησιά και στην Πελοπόννησο και επιστημονικά είναι γνωστές ως Ipomoea batatas. Κατάγονται από τις τροπικές περιοχές του Νέου Κόσμου και η πρώτη επίσημη καταγραφή τους εντοπίζεται στα αρχεία του Περού, περίπου το 750 π.Χ.  Στην Ευρώπη έφτασαν με τα πλοία των εξερευνητών της Νέας Γης. Μάλλον ο  Κολόμβος έφερε τη γλυκοπατάτα στην Αγγλία από το νησί του Αγίου Θωμά, στα τέλη του 1400.

Η λατινογενής ονομασία τους ήταν batatas που τελικά έγινε patata στα ισπανικά, στα γαλλικά patae, και potato στα αγγλικά.  Αρχικά ο όρος πατάτα αναφερόταν αποκλειστικά στη γλυκοπατάτα, κι όχι στη σημερινή κλασσική λευκή πατάτα. Το πρώτο συνθετικό «γλυκό» προστέθηκε στη λέξη πατάτα γύρω στο 1740, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τις λευκές τις οποίες έφεραν στην Αμερική οι Ιρλανδοί μετανάστες.

Τα μυστικά οφέλη της γλυκοπατάτας

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Η ανθοκυάνη στις μοβ γλυκοπατάτες είναι  αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες η οποία προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες. Το β-καροτένιο στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πλούσιες σε μαγγάνιο. Μία γλυκοπατάτα περιέχει το 28% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγγάνιο, σημαντικό μέταλλο που βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να απορροφήσει τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας τα οστά υγιή.

Εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης. Μία γλυκοπατάτα περιέχει άνω του 200 % των ημερήσιων αναγκών μας σε βήτα-καροτίνη, κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που το σώμα μετατρέπει στην ακόμα πιο σημαντική βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί υγιή τα μάτια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιέχουν κουερσετίνη. Η κουερσετίνη είναι σημαντικό διαιτητικό φλαβονοειδές, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης LDL και των φλεγμονών ενώ λειτουργεί και ως φυσικό αντιισταμινικό που καταπολεμά τις αλλεργίες, εποχικές ή χρόνιες.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αν και περιέχουν υδατάνθρακες, συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσιες και σε φυτικές ίνες, οπότε επιβραδύνουν  την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Κάνουν καλό στην καρδιά. Είναι εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Β6, σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καρδιά. Το κάλιο συμβάλει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ η βιταμίνη Β6 βοηθά να διασπαστεί η ομοκυστεΐνη που μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση των αρτηριών και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο.

Πλούσιες σε βιταμίνη C. Αν και η βιταμίνη C είναι συνδεδεμένη με τα εσπεριδοειδή, ωστόσο, οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης.  Μία μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο το οποίο διατηρεί υγιή το δέρμα και τις αρθρώσεις και μάς βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος μας.

Περιέχουν βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς, βελτιώνει τη διάθεσή και συμβάλλει στη δημιουργία υγιών οστών, προστατεύοντας την καρδιά, το δέρμα και τα δόντια.

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί δεν έχω γεύση και όσφρηση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αυτοάνοσα: Μήπως έχετε έλλειψη σιδήρου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τροφές σύμμαχοι των καπνιστών, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.