Υγεία

Στην παραλία για να έχουμε την υγειά μας!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Ας μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την παραμονή μας στην παραλία αυτό το καλοκαίρι. Μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα ευεργετικά οφέλη της άμμου, αρκεί βέβαια να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις…

Η άμμος λειτουργεί ευεργετικά επειδή μεταδίδει θερμότητα χωρίς να προκαλεί εγκαύματα. Ενισχύει την καλή ροή του αίματος ενώ έχει αναλγητική δράση στις νευρικές απολήξεις. Η αμμοθεραπεία  ανακουφίζει από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις ενώ συνίσταται στην οστεοπόρωση και σε μετατραυματικές περιόδους (κατάγματα, εξαρθρώσεις και διαστρέμματα).

Για ν’ απολαύσουμε τα οφέλη της άμμου, βυθίζουμε το σώμα μας σε βάθος 25 εκατοστών για περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα, με έμφαση στο μέρος του σώματος  που αντιμετωπίζει πρόβλημα (π.χ χέρι, πόδι κ.α)

Ιδανικές ώρες. Πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η άμμος δεν είναι και τόσο καυτή.

Περιοχή καθαρή. Για ευνόητους λόγους…

Βγαίνουμε άμεσα από την άμμο. Αν νιώσουμε οποιαδήποτε δυσφορία.

Όχι στην αμμοθεραπεία. Αν έχουμε ουλές ή εκδορές στο δέρμα, αν πάσχουμε από φλεβίτιδα, ή έχουμε χαμηλή ή αντίθετα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η άμμος περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, διοξείδιο του πυριτίου αλλά και οργανικές ουσίες οι οποίες μέσω της θερμότητας μεταδίδονται στο σώμα.  Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών έχουν παραλίες κοντά σε αποικίες κοραλλιών.

Περπατήστε στην άμμο!

Το βάδισμα στην άμμο με γυμνά πόδια, ωφελεί καρδιά, δέρμα, μυς, τένοντες και οστά γιατί γυμνάζουμε όλους τους μυς που στηρίζουν και κινούν το σώμα. Ωστόσο καπέλο και γυαλιά είναι απαραίτητα γιατί  κινδυνεύουμε από ηλίαση.

Θερμίδες. Στην άμμο «καίμε» διπλάσιες  απ’ ό,τι σε στερεό έδαφος.

Μύτες και φτέρνες. Πατάμε εναλλάξ ώστε τα πόδια να βουλιάζουν μέσα στους ευεργετικούς κόκκου.

Οφέλη. Το βάδισμα στην άμμο βοηθάει στη διαμόρφωση της καμάρας. Μειώνει τους κραδασμούς του βαδίσματος και στην  ήπια αρθρίτιδα, ελαχιστοποιεί τους πόνους και τη φθορά των αρθρώσεων.  Η άμμος ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια από τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων ενώ το μασάζ σε όλο το πέλμα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και περιποιείται φυσικά  την επιδερμίδα.

Ψυχή και σώμα. Η  ακροθαλασσιά διώχνει το στρες και διατηρεί τις αισθήσεις σε εγρήγορση.

Προβλήματα υγείας. Αν αντιμετωπίζετε  διαβήτη, καρδιολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα, συμβουλευθείτε το γιατρό για τη συμπεριφορά σας στην παραλία. Αποφύγετε τις κουραστικές αποστάσεις και βεβαιωθείτε ότι η άμμος είναι καθαρή χωρίς καπάκια μπουκαλιών, αχινούς κ.α

Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;

Ουρολοιμώξεις. Κινδυνεύουν άνδρες και γυναίκες αν καθίσουν  στην άμμο με βρεγμένο μαγιό γιατί οι συνθήκες υψηλής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα αλλάζουμε αμέσως μαγιό.

Στρώνουμε ψάθα και πετσέτα. Ιδιαίτερα σε παραλίες με πολυκοσμία, δεν καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο. Τα παιδιά στην παραλία  φορούν πάντα μπλουζάκι και βερμούδα.

Μυρμηγκιές.  μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και μοιάζουν με μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος ή ανοικτό καφέ. Στις πατούσες εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα και νιώθουμε πόνο, σαν να έχουμε πατήσει κάτι αιχμηρό και έχει μπει ξένο σώμα στο κάτω μέρος του ποδιού.

Μολυσματική τέρμινθος. Σπυράκια με «άσπρο κεφαλάκι», παρόμοια με αυτά του σταφυλόκοκκου. Ωστόσο τα σπυράκια του σταφυλόκοκκου σπάνε εύκολα ενώ της μολυσματικής τερμίνθου δεν έχουν υγρό περιεχόμενο αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα.

Και τους δύο ιούς φέρουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν ενδιαφέρονται για το αν θα μολύνουν και άλλους.

Μύκητες. Ανθρωπόφιλοι, γεώφιλοι και ζωόφιλοι, προκαλούν μυκητιάσεις σε δέρμα και νύχια ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής. Στο δέρμα η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες  ενώ στο τριχωτό της κεφαλής και στα νύχια είναι μακροχρόνια.

SHARE
RELATED POSTS
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι σε καρυκεύματα και αρωματικά φυτά!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ιούνιος: Οι αποθεραπευμένοι γιορτάζουν και αγκαλιάζουν τη ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.