Το σχόλιο της ημέρας

Σρι Λάνκα και Τζουαγιαγουαρντενεπούρα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Δεν είναι γλωσσοδέτης. Είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπαθη πόλη της Σρι Λανκα. Όχι τόσο όμορφη σαν το Κολομπο αλλά γεμάτη ασιατική ζωντάνια. Χρώματα, ήχους, βουή. Σρι Λανκα 22 εκ άνθρωποι. Σιναλέζοι και Ταμίλ. Σε αέναη μεταξύ τους εχθρότητα και ένα αιματηρό φονικό εμφύλιο όπου οι Ταμίλ ηττήθηκαν. Εκεί για τις φεμινίστριες φίλες αναδείχθηκε και μακροημέρευσε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία. Η Σιριμάβο Μπανταρανάϊκε , χήρα Μπαταρανάϊκε.

•Αν και βουδιστές οι Σριλανκέζοι δεν σηκώνουν πολλά πολλά. Είναι εκπαιδευμένοι να ρίχνουν τα είδωλα που οι ίδιοι δημιουργούν. Είκοσι χρόνια κυβερνά, με δημοκρατικές εκλογές, τη χώρα η έγκριτη φαμίλια Ρανταπαξα. Πρόεδρος και Πρωθυπουργός τα αδέλφια Ρανταπαξα. Υπουργοί τα ξαδέρφια οι νύφες και τ ανήψια και οι κολλητοί των Ρανταπαξα. Να μη ξεχνάμε δε πως η Σρι Λανκα είναι λαϊκή σοσιαλιστική δημοκρατία όπως την κληροδότησε η Σιριμαβο που ήταν αυθεντική ριζοσπαστική σοσιαλίστρια.

•Σας φαίνεται μακριά και εξωτικά αλλά δεν είναι. Είναι η ίδια συνταγή. Χρεωκόπησαν την οικονομία με υπερβολικό δανεισμό, αποτέλεσμα η στάση πληρωμών, τώρα δεν έχουν συνάλλαγμα ούτε για ρύζι και φάρμακα ,κάναν φαραωνικά projects χωρίς απόδοση, βυθίστηκαν στη διαφθορά . Ο Ρανταπακσα μείωσε τους φόρους αλλά μετά το Κράτος δεν είχε να πληρώσει.Ήρθαν τα capital controls, οι τράπεζες καταρρέουν. Μπήκε δελτίο στα καύσιμα και stop οι περιττές μετακινήσεις. Νοσοκομεία; δεν θέλω να το σκέπτομαι.

•Οι εξεγερμένοι κάνουν σε ένδειξη περιφρόνησης βουτιές στην πισίνα του καταληφθέντος προεδρικού μεγάρου. Ο πρόεδρος αγνοείται. Η ιθύνουσα τάξη εκλιπαρεί το Δ.Ν.Τ να επιβάλλει μνημόνιο αλλά αρνείται η αντιπολίτευση και το ΔΝΤ διστάζει γιατί θέλει σκληρά μέτρα.Που είναι ο Τόμσεν και εκείνη η Ξινή Βουλγάρα; Τους ξεχάσαμε. Μήπως σας θυμίζει κάτι; Μήπως λέω.Όχι ακριβώς αλλά κάτι παρόμοιο; Έφοδος στο νομισματοκοπείο για να κόψει και να μοιράσει ρουπίες δεν έγινε ακόμα.

SHARE
RELATED POSTS
Απόβλητα και Αίγυπτος, δυο επιτυχείς κινήσεις για τη χώρα, του Πάνου Μπιτσαξή
Τα σχόλια της ημέρας: οι κκ Αυγενακης, Παναγιωτόπουλος και η μπακαλική του μέσου πολίτη, του Πάνου Μπιτσαξή
Α.Διακόπουλος: Μια εθνικά επωφελής παραίτηση…, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.