Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Σε εξέλιξη το τουρκικό σχέδιο “Τσάκα Μπέη” για εισβολή στην Ελλάδα, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος

Είναι αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Τουρκία καθημερινά συνεχίζει να ανεβάζει σε επικίνδυνα όρια την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας στην εδραίωση της κυριαρχίας της με κάθε τρόπο στην περιοχή. Και αν δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να προκαλέσει ένα πολεμικό επεισόδιο ανοίγοντας τη βεντάλια των διεκδικήσεών της για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα που υπερβαίνει κατά πολύ την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών αυτό έγκειται στο γεγονός πως οι σχεδιασμοί του Ερτογάν είναι πέρα για πέρα προσεκτικοί καθώς συγχρόνως βρίσκεται σε αναμονή και επαγρύπνηση για τις διεθνείς αντιδράσεις που θα προκαλούσε μία πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο. Αυτό που κάνει για μήνες ο Ερτογάν είναι ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αυξομειώνοντας -πάντα με δική του πρωτοβουλία- τις εντάσεις, είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες διεκδικεί επικράτηση των συμφερόντων του.

Εντούτοις, είναι προφανές ότι αυτή τακτική μετάθεσης των εξελίξεων προς το μέλλον, δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο και ίσως πολύ σύντομα μπορεί να οδηγηθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις, ενδεχομένως με την πυροδότηση κάποιου είδους επεισοδίου ή και ενός de facto τετελεσμένου, στο πλαίσιο του τουρκικού σχεδιασμού που σημειωτέον δεν είναι νέος αλλά υφίσταται εδώ και χρόνια.

Πράγματι, η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα από το 2014 το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα, του Τζαχάς (ή Ζαχάς ή σακά) εμίρη που δημιούργησε ένα κράτος στη δυτική Μικρά Ασία με πρωτεύουσα τη Σμύρνη, όπως αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού για επανεξέταση του εσωτερικού του σχεδιασμού, η Τουρκία έχει συντάξει ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Çakabey Operation Planning Directive). Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία και εξακολουθεί να είναι ενεργό. Το έγγραφο ανακαλύφθηκε σε έναν φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός φίλος και υποστηρικτής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είχε ξεχάσει να αφαιρέσει από τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο που ερευνά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα, φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς αναφέρουν πως για τις παρατηρήσεις και την πορεία του σχεδίου από τους εμπλεκόμενους χρησιμοποιείται ένα ασφαλές εσωτερικό email σύστημα επικοινωνιών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιαστές ονόμασαν το συγκεκριμένο σχέδιο στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ελλάδας Çaka Bey, ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο όπου οι δυνάμεις του Τζάχα Μπέη κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην Τουρκία ο Τζάχας Μπέης θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής του τουρκικού ναυτικού και αν κάποιος ανοίξει τον ιστότοπο της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) τότε μπορεί να δει πως το 1081 αναφέρεται ως η ημερομηνία ίδρυσης τους σύγχρονου τουρκικού ναυτικού υπό τον Çaka Bey ο οποίος έφτιαξε ένα ναυπηγείο στη Σμύρνη, ναυπήγησε αρμάδα 50 σκαφών για να βγει στα νερά του Αιγαίου και νίκησε το βυζαντινό ναυτικό. Το Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης μάλιστα έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Çaka Bey ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί τον θρύλο και την κληρονομιά του Çaka Bey εδώ και χρόνια. Ο Binali Yıldırım, που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων πριν γίνει πρωθυπουργός ήταν αυτός που ξεκίνησε μια εκστρατεία το 2010 για να τιμήσει τον Çaka Bey όπου κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ναυτικής τουρκικής παράδοσης το 2010, μετέφερε συμβολικά ένα φανάρι από το πλοίο του Çaka Bey από το Μουσείο της Κωνσταντινούπολης στη Σμύρνη. Το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο και τα στάδια της πολεμικής σύρραξης καθώς οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία TSK για την ασφάλεια πληροφοριών, τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζονται Σύστημα διανομής εγγράφων μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα αυτόματης προώθησης μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Φαίνεται όμως πως η παρουσίασή του ετοιμάστηκε ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία και την δυνατότητα του τουρκικού στρατού να διατηρήσει τις επιθετικές και αποτρεπτικές του δυνάμεις στο δυτικό μέτωπο, ενώ θα μετέφερε στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.

Η αναθεώρηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, μετά την αποκάλυψη των ευαίσθητων αυτών εγγράφων του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα προχώρησε σε πρόσφατα σε αναθεώρηση του σχεδίου το οποίο τώρα περιλαμβάνει και το ένα ακόμη εκπονηθέν σχέδιο με την ονομασία Suga, το οποίο έχει σκοπό να δημιουργήσει σκόπιμα εντάσεις με την Ελλάδα προετοιμάζοντας το έδαφος για την τελική εφαρμογή του σχεδίου Çakabey . Το σχέδιο Suga σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκπονηθεί από τον ναυτικό συνταγματάρχη Gürdeniz, τότε επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, στις 10 Ιανουαρίου 2003 και έχει ως στόχο να δημιουργήσει σκόπιμα μια εχθρική κατάσταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος που θα φέρει το δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Το σχέδιο υπεγράφη από τον Διοικητή του Ναυτικού Ναύαρχο Özden Örnek στις 3 Φεβρουαρίου 2003 και πρόσφατες εξελίξεις από τον περασμένο Μάρτιο με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους του λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα ανοικτά της Κω δείχνουν πως ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία .

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από πολλές δραστηριότητες που στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης με την Ελλάδα. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μια σειρά συνέδριων, σεμιναρίων, συμποσίων, ομιλιών από κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και να ευαισθητοποιηθεί στα θέματα που αφορούν τα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μια σειρά από στοχευμένς ειδήσεις για την Ελλάδα, μια ειδική τακτική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί ειδικά στο Νότιο Αιγαίο με τη συμμετοχή ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων και τέλος μια σταδιακή κλιμάκωση της έντασης με την συνδρομή Τούρκων ψαράδων που θα χρησιμοποιηθούν ως “δόλωμα” για αντίδραση της ελληνικής πλευράς ενώ ταυτόχρονα η τουρκική ακτοφυλακή θα παρενοχλούσε Έλληνες ψαράδες.

Επιπλέον, το τουρκικό ναυτικό και τα ελικόπτερα θα συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ελληνικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και τα ελληνικά σκάφη θα παρακολουθούνταν από την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία θα τα εμποδίζει να εισέλθουν σε γκρίζες ζώνες. Σύμφωνα με το σχέδιο για να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες, η Τουρκία σταδιακά θα πρέπει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ελληνικά νησιά αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτές είναι οι ίδιες ακριβείς τακτικές που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Ερντογάν σήμερα, υποδηλώνοντας ότι το σχέδιο Suga, που καταρτίστηκε το 2003, χρησιμοποιείται σήμερα από την Τουρκία για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt όπου ο Ερτογάν εμφανίζεται να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς ένα θερμό επεισόδιο ει δυνατόν χωρίς ανθρώπινες απώλειες ενισχύει την άποψη πως το σχέδιο «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» βρίσκεται ήδη εν εξελίξει και η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει τα στάδια των συζητήσεων, και βρίσκεται προς το παρόν στη φάση των «πολεμικών ασκήσεων», δημιουργώντας μία από τις πλέον σοβαρότερες κρίσεις στην περιοχή αλλά και στην ιστορία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο προς το παρόν φαίνεται αδύναμο να επέμβει και να σταματήσει ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Πάλι για την Ακρόπολη, του Μάνου Στεφανίδη
22-43b-thumb-large.jpg
Η γενιά του αχαλίνωτου ναρκισσισμού, του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Συμπαράσταση στα θύματα του σεισμού της Κω από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ Δωδ/σου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.