Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Σε αχαρτογράφητα νερά με όπλο τη πολιτική τόλμη, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Η κυβέρνηση προς τιμή της έχει γενικά δείξει πως, προς το παρόν, έχει το απαραίτητο ρεφλεξ.

Η αντιπολίτευση επίσης προς τιμή της δεν εκμεταλλεύεται μικροπολιτικά την περίσταση.  Η κριτική της είναι ήπια και γενικά σωστή γιατί υπάρχουν και παραλείψεις. Οι επιστήμονες είναι άριστοι.Το προσωπικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό, δίνει τα ρέστα του με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Η κοινωνία ανταποκρίνεται στη πλειονότητα της πλην του παντοτινού πλέγματος της εκχυδαΐσμενης μειοψηφικής ανευθυνότητας. Η Εκκλησία έσυρε το χορό της ανευθυνότητας και η πρέπει να αλλάξει άμεσα ρότα η να πειθαναγκασθεί. Γενικά όμως μέχρι  τώρα  δεν τα πήγαμε άσχημα. Λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη ότι κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Γράφω αυτές τις γραμμές με αγωνία. Η διαχείριση κρίσεων είναι υπόθεση πολιτικών αποφάσεων. Φυσικά η γνώμη των ειδικών βαραίνει και πολύ μάλιστα. Η στάθμιση όμως των πολιτικών και κοινωνικών παραμέτρων είναι ευρύτερο ζήτημα.  Το εργαλείο για τις αποφάσεις αυτές είναι η διαίσθηση και η αμεσότητα.Το πρόσωπο που καλείται να τις πάρει λέγεται Πρωθυπουργός. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός.

Δε θέλω να θεωρηθεί ότι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέω και τραγούδια ανέξοδα.  Πολύ ταπεινά έχοντας περάσει από το αμόνι δύσκολων, άλλης φύσεως βέβαια, καταστάσεων όπου τα πάντα κρίνονται στο ρεφλέξ θέτω υπόψη της κυβέρνησης τις εξής σκέψεις. Αν είναι λάθος ας πέσουν στο γιαλό .

Ό,τι είναι να κάνετε κάντε το τώρα. Αμέσως. Γενικό και καθολικό lockdown. Όχι με δόσεις. Χωρίς να περιμένετε επιδημιολογικά, καθόλα σεβαστά,πρωτόκολλα. Ο λόγος είναι απλός. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει πάνω από ένα μήνα. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι εργοδότες θα καταρρεύσουν. Θα εκδηλωθεί κυματοειδής απειθαρχία σε συνθήκες μεγάλων δυσχερειών στη δημόσια υγεία. Αντιμετωπίσιμες; Ίσως και όχι. Η συλληφθείσα κομμώτρια μπορεί να είναι απαράδεκτη μπορεί όμως να είχε ανάγκη 20 ευρώ για να πάρει γάλα και ψωμί. Ποιος το γνωρίζει;

Αν ανά κοπούν όλες οι πηγές μετάδοσης του ιού ΤΩΡΑ θα αντέξουμε. Αν όχι και σερνόμαστε με« βελτίωση» που τραβάει για μήνες τρέχα γύρευε. Κλείνουμε τα εμπορικά αλλά αφήνουμε τα λεωφορεία. Απαγορεύουμε τις εκδηλώσεις και γινόμαστε έρμαιο της επιπολαιότητας του καθενός. Κλείνουμε μια τρύπα και ανοίγει μια άλλη. Ζητείται ΕΓΚΑΙΡΑ ένα δεκαπενθήμερο απόλυτης στρατιωτικής πειθαρχίας. Μετά επάνοδος στην εσωτερική κανονικότητα. Έτσι και το δημοσιονομικό κόστος θα είναι διαχειρίσιμο. Αλλιώς θα ξεφύγει. Και αν απλώς ξεφύγει έχει καλώς. Αν φτάσουμε στο “Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος” θα πέσει πείνα και θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Να το ξέρετε αυτό.Θυμηθείτε ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε 44% Το 2015 4%. Ο δρόμος προς τη κόλαση και τότε και τώρα ήταν στρωμένος με καλές προθέσεις.

Εσωτερική κανονικότητα σημαίνει πως για φέτος οι ξενοδόχοι θα πρέπει να στηριχτούν αποκλειστικά στον εγχώριο τουρισμό. Είναι άστοχο να λέει ο Πρωθυπουργός πως θα έχουμε τουρίστες.Ακόμα κι αν γίνεται θέλουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού; Έλεος. Υπομονη για του χρόνου και κίνητρα. Εγχώριος δε τουρισμός θα υπάρξει μόνο αν έχουμε ξεπεράσει τελείως την υγειονομική κρίση.

Ακούω για επιδόματα. Είναι τεράστιο λάθος και ανεπίτρεπτη, άναρχη, διάχυση πόρων. Το πρώτο μήνα η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Προσανατολιστείτε στις καίριες έμμεσες παροχές προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις με σύνεση και αποφασιστικότητα. Αυτό το μήνα και τον Απρίλιο χαρίστε το ηλεκτρικό και το νερό. Βάλτε χοντρό χέρι στους παρόχους κινητών να χαρίσουν η να μειώσουν δραστικά τις χρεώσεις. Ας χάσουν οι Τράπεζες δύό δόσεις των δανείων από τους ενήμερους δανειολήπτες δεν θα πάθουν τίποτα. Δραστική μείωση των φόρων και του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Απαλλαγή για όσες πλήττονται αλλά δεν απολύουν. Πλήρης απαλλαγή για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Μη μοιράζετε πεντακοσάρικα στο κουτουρού. Πολλοί θα τα πάρουν χωρίς να τα έχουν ανάγκη, όπως πάντα γίνεται. Η βιωσιμότητα της οικονομίας θα αναπληρώσει το δημοσιονομικό κόστος. Όχι ημίμετρα όχι προσχήματα . Θα σας εκδικηθεί η πραγματικότητα. Θέλει μεγάλη μαεστρία.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Πάντως, όλα καλά τα βρήκε, του Δημήτρη Κατσούλα
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Η Χιονάτη και οι εφτά άνδρες εναλλακτικού αναστήματος, του Χρήστου Χωμενίδη
Στο δρόμο που χάραξε ο Πρόδρομος Μποδοσάκης, του Γιώργου Αρκουλή
1 Comment
  • Tzoutzi Mantzourani
    17 Μαρτίου 2020 at 19:38

    Εξαιρετική προσέγγιση που αξίζει να διαβαστεί και να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν της κυβέρνησης.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.