ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σεμνή, τιμητική βράβευση από τον Δήμαρχο Φ.Χατζηδιάκο προς τον Γαβριήλ Καρπάθιο. Ο βραβευμένος ευρεσιτέχνης της “ΡΩΞΑΝΗΣ”, του ρομπότ για την ανεύρεση επιζώντων σε φυσικές καταστροφές

Spread the love

Σεμνή, τιμητική βράβευση από τον Δήμαρχο Φ.Χατζηδιάκο προς τον Γαβριήλ Καρπάθιο. Ο βραβευμένος ευρεσιτέχνης της “ΡΩΞΑΝΗΣ”, του ρομπότ για την ανεύρεση επιζώντων σε φυσικές καταστροφές

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, Ασγούρου

Πηγές Καλλιθέας Ρόδου

 

 Σε μια σεμνή τιμητική τελετή βράβευσε στις 4 Μαΐου 2018 ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος τον κο Γαβριήλ Καρπάθιο, Πτυχιούχο του Τομέα Βιομηχανικής Πληροφορικής και Διπλωματούχο του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών Μακεδονίας και Θράκης για την ευρεσιτεχνία «ΡΩΧΑΝΗ», το «Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων» δηλαδή το βραβευμένο ρομπότ για τον εντοπισμό επιζώντων έπειτα από φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για ένα όχημα με ερπύστριες μεγάλου ανοίγματος που κινείται άνετα σε ανώμαλο έδαφος, διαθέτει κάμερα νυχτερινής λήψης, μικρόφωνο, ηχείο, και αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία χρήστη-οχήματος, ανιχνευτή διοξειδίου άνθρακα ώστε να έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή.  Είναι απαραίτητο εργαλείο για τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ. «Διετέλεσα ως Αντιπεριφερειάρχης στον Ευαίσθητο Τομέα της Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου και γνωρίζω από πρώτο χέρι την αναγκαιότητα τούτης της ευρεσιτεχνίας» συμπλήρωσε ο κος Χατζηδιάκος.

Ο κος Γαβριήλ Καρπάθιος τιμήθηκε μεταξύ άλλων και το 2014 με Αριστεία από το Υπουργείο Παιδείας ως ο καλύτερος Μηχανικός του έτους 2014 προβάλλοντας τη δράση «Ρομποτικό όχημα Ανίχνευσης Επιζώντων.

Το ρομπότ κόστισε 1.200 ευρώ, δημιουργήθηκε από το Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών Μακεδονίας και Θράκης και «αποδεικνύει παγκόσμια ότι η Ελλάδα της κρίσης μπορεί να μεγαλουργεί στηριζόμενη στα ελληνικά μυαλά και στους Έλληνες επιστήμονες κάθε κλάδου που δύνανται να ωφελήσουν την ανθρωπότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Καρπάθιος, γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984 στη Ρόδο, προσθέτοντας: “Στόχος αυτού του εμβρυακού ρομπότ είναι να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει τη φαντασία, την όρεξη, την επιστημονική κατάρτιση, την τεχνογνωσία, ώστε να προβεί η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς στη χρηματοδότηση για τη δημιουργία πραγματικού προϊόντος που μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα. Το εμβρυακό αυτό ρομπότ, η ΡΩΞΑΝΗ, έχει γίνει από το 2009 και αποτελεί το αποτέλεσμα της μελέτης δύο μόνο ανθρώπων”.

«Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τον Γαβριήλ Καρπάθιο ως παιδί της Ρόδου και να ζητήσουμε και άλλοι νέοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να προσφέρουν στον τόπο και την Πατρίδα μας» τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου ο οποίος εξήρε την ανάγκη της συνεργασίας και της ομαδικότητας στα δύσκολα γεγονότα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με την διαρκή αρωγή και στήριξη του Στρατού Ξηράς, της Πυροσβεστικού Υπηρεσίας της Αστυνομίας και των Μονάδων ΕΜΑΚ. Παρόντες στην τελετή βράβευσης ήταν ο Διοικητής τςη 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Διοικητής της ΠΥΡ Ρόδου Αντιπύραρχος Ιωάννης Τσιτσικάς και στελέχη της Αστυνομίας.

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
Η συγκινητική ομιλία του Δημάρχου Ρόδου στη Βουλή για την εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ενσωμάτωση της Δωδ/σου
Παράταση της έκθεσης του Σωτήρη Σόρογκα μέχρι τις 21 Αυγούστου στη Ρόδο
59897-131231_fafdc.jpg
Μαλβίνα: “Είμαι πάνω απ’όλους και κάτω από αυτόν!”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.