Υγεία

Πώς θα υποχωρήσει η καούρα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)

Η έντονη καούρα, αυτή η αίσθηση «καψίματος» στο στήθος, μπορεί να καταστρέψει ένα ωραίο γεύμα. Αν την αισθάνεστε συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, αναζητήσετε τα αίτιά της.

Τί να κάνω;

Αν  η καούρα δεν οφείλεται σε σοβαρά παθολογικά αίτια, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν αν:

Δεν καπνίζετε

Καταναλώνετε λιγότερα λιπαρά, πικάντικα και όξινα τρόφιμα.

Αποφύγετε υπερκατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας, μέντας, δυόσμου και αλκοόλ.

Μειώσετε δραστικά τα ανθρακούχα ποτά.

Όχι στα όξινα όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, και ντομάτες, αν σας προκαλούν ενοχλήσεις.

Μικρά γεύματα. Οι τροφές να μην παραμένουν στο στομάχι αλλά να προωθούνται προς το λεπτό έντερο.

Μην τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα.

Διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μασήστε για μισή ώρα αμέσως μετά το γεύμα. Η τσίχλα διεγείρει την παραγωγή σάλιου, οπότε κάθε οξύ που συσσωρεύεται στο έντερο απομακρύνεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα η καούρα να υποχωρεί.

Μαγειρική σόδα. Συμβάλλει στην εξουδετέρωση του οξέος που υπάρχει στο στομάχι. Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σ’ ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Όμως με μέτρο γιατί η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει  φλεγμονή ή ναυτία.

Γλυκόριζα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση γιατί μπορεί να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αλόη. Μειώνει τη φλεγμονή, σε οισοφάγο και στομάχι. Πιείτε μισό φλιτζάνι χυμό αλόης πριν το γεύμα, αλλά προσοχή γιατί λειτουργεί και ως καθαρτικό. Υπάρχουν προϊόντα αλόης στα οποία έχει αφαιρεθεί το καθαρτικό συστατικό τους, όπως  αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Όχι στα στενά ρούχα, που πιέζουν την κοιλιακή χώρα.

Αντιόξινα. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα λάβετε και σε ποια δοσολογία.

Ανησυχητικά συμπτώματα – αν εμφανίζονται ταυτόχρονα – είναι η δυσκολία κατάποσης, η ναυτία ή τάση για έμετο, η έλλειψη όρεξης αλλά και απώλεια βάρους.

Η εισπνοή των οξέων του στομάχου που παλινδρομούν, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδα, συριγμό, δύσπνοια ή άπνοια ακόμα και σε όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στους πνεύμονες, ή να επιδεινώσει υπάρχουσες αναπνευστικές νόσους. Επιπρόσθετα, τα οξέα του στομάχου που ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσουν πληγές ή έλκη και άρα μικρές αιμορραγίες, που γίνονται ορατές από τα πτύελα ή τα κόπρανα. Τέλος, η  δυσκαταποσία ή η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλονται σε οισοφαγίτιδα που δεν έχει θεραπευθεί.

Όταν η βαλβίδα είναι ελαττωματική…

Ο  Kατώτερος Oισοφαγικός Σφιγκτήρας λειτουργεί σα βαλβίδα, η οποία επιτρέπει στο φαγητό να οδηγηθεί στο στομάχι. Αμέσως μόλις καταπιούμε κλείνει, για να εμποδίσει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Η προβληματική λειτουργία του σφιγκτήρα μπορεί να οφείλεται σε:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυξάνει τον κίνδυνο για οισοφαγίτιδα, στένωση, έλκος, αιμορραγία, δυσπλασία, ακόμη και για καρκίνο στον οισοφάγο.

Διαφραγματοκήλη. Το διάφραγμα είναι ο θολωτός μυς που χωρίζει την κοιλιακή από τη θωρακική κοιλότητα και βοηθά να παραμένει κλειστός ο Kατώτερος Oισοφαγικός Σφιγκτήρας.

Διατροφικές συνήθειες. Πολυφαγία, ταχυφαγία, κατανάλωση λιπαρών τροφών και ανθρακούχων ποτών, μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, αιτία της καούρας.

Γαστροπάρεση. Έτσι αποκαλείται η αργή πέψη, δηλ. η καθυστερημένη γαστρική κένωση, όταν η τροφή παραμένει στο στομάχι για  διάστημα μεγαλύτερο από το κανονικό.

Ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Συντελούνται κατά το πρώτο τρίμηνο ή αντίστοιχο πρόβλημα προκαλεί η πίεση που προκαλείται  κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

SHARE
RELATED POSTS
Τα ΟΧΙ της εγκύου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές κάνουν καλό στα δόντια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Συμβουλές για την παραλία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.