Πόρτα στον Κόσμο

Πώς η ιδέα της «μεγάλης επαναφοράς» του καπιταλισμού έγινε μια συνωμοσία κατά της καραντίνας και των εμβολίων, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

Σε μια πρόσφατη διαμαρτυρία κατά της καραντίνας και των απαγορεύσεων στο Λονδίνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αντιταχθούν σε αυτό που έβλεπαν ως αρπαγή της ελευθερίας τους που έλαβε χώρα υπό την κάλυψη της πανδημίας. Μερικοί από τους διαδηλωτές είχαν φτιάξει πλακάτ από χαρτόνι με το όνομα της αιτίας για αυτή την συνωμοσία: «Η μεγάλη επαναφορά» (Great Reset). “Νομίζουν ότι θα μπορέσουν εύκολα να κάνουν τη μεγάλη τους επαναφορά”, φώναζε ένας άντρας. “Λίγοι το ξέρουν μα είναι ώρα να το μάθει ο κόσμος! Η πανδημία είναι μια φάρσα!”.

Η « μεγάλη επαναφορά», είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Richard Florida και αφορά στο νέο μοντέλο της επόμενης ημέρας για την παγκόσμια οικονομία, μετά το παγκόσμιο σοκ της ύφεσης, της εκτίναξης των χρεών κατά 15 τρισ. δολάρια μόνο μέσα σε ένα έτος. Η «μεγάλη επαναφορά» ως σχέδιο υιοθετήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο παρουσίασε μια νέα στρατηγική για το μέλλον που στοχεύει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευκαιρία να «διαμορφώσει μια οικονομική ανάκαμψη και τη μελλοντική κατεύθυνση των παγκόσμιων σχέσεων, των οικονομιών και των προτεραιοτήτων». Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κόσμος πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα, κατευθύνοντας την αγορά σε πιο δίκαια αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις στοχεύουν στην αμοιβαία πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων και ξεκινώντας μια τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, δημιουργία ψηφιακής οικονομικής και δημόσιας υποδομής.

Στην συνωμοσιολογική της όμως εκδοχή αυτή η θεωρία αφορά μια παγκόσμια ελίτ που χρησιμοποιεί την πανδημία και την Covid-19 ως ευκαιρία για την ανάπτυξη ριζοσπαστικών πολιτικών όπως ο αναγκαστικός εμβολιασμός, οι ψηφιακές κάρτες ταυτότητας και η αποποίηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Μεταξύ των πολλών παγκόσμιων ηγετών που έχουν ήδη υποστηρίξει το σχέδιο αυτό είναι ο Πρίγκιπας Κάρολος από το Ηνωμένο Βασίλειο, o Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, o Bernard Looney, Διευθύνων Σύμβουλος της BP , o Ajay Banga, Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, ο Bradford Smith, πρόεδρος της Microsoft και η Gita Gopinath, η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για τους γνώστες των “μυστικών σχεδίων” της μεγάλης επαναφοράς σκοπός της είναι η χρήση της πανδημίας του κορωνοϊού ως δικαιολογία για την πλήρη αναμόρφωση ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, για τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου όπου ο απόλυτος έλεγχος θα περάσει στα χέρια των λίγων και ισχυρών που θα έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι στους στερημένους κάθε δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης πολίτες.

Αυτή η ιδέα βέβαια δεν είναι καινούρια. Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα πέρναγε τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς  δεν ήταν και λίγοι στις ΗΠΑ που κατήγγειλαν τα μυστικά «τέρατα» που έκρυβε υποτίθεται η μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης.  Θα υπήρχαν, έλεγαν , «επιτροπές θανάτου» και «επιτροπές γραφειοκρατών» που θα αποφάσιζαν ποιοι είναι οι τυχεροί που θα επιζήσουν και ποιοι οι άτυχοι που θα πεθάνουν. Σας θυμίζει τίποτε αυτό; Εκείνες οι θεωρίες είχαν συγκεντρώσει ένα ποσοστό «πιστών» περί το 30%, όπως έδειχναν τα γκάλοπ της εποχής.

Σήμερα, και με την ευκαιρία της πανδημίας, οι καινούργιες θεωρίες συνωμοσίας εξαπολύονται εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν με σταυροφόρους αυτής της νέας θεωρίας τους παρουσιαστές του δικτύου Fox, Τάκερ Κάρλσον και Λόρα Ινγκραμ. Τι υποστηρίζουν; Οτι πίσω από τον καλό χαρακτήρα που δείχνει ο Μπάιντεν και πίσω από την καθησυχαστική και δημοκρατική ρητορική του κρύβεται το πρόγραμμα για μία πολιτική και κοινωνική επανάσταση που ονομάζεται «Μεγάλη Επαναφορά» επιβάλλοντας μια αλλιώτικη κατανομή του πλούτου, που θα αλλοιώσει τον γνήσιο καπιταλισμό χρησιμοποιώντας ως όχημα τον κορωνοϊό για να σκλαβώσει τους πολίτες μέσω της επιβολής της «υγειονομικής δικτατορίας». Όσοι δεν συμμορφωθούν, λένε, με τα νέα στάνταρ ζωής, όσοι αρνηθούν «τα μικροτσίπ που διαβάζουν τη σκέψη», θα καταλήξουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στερημένοι κάθε ελευθερίας.

Στα βίντεο που προβάλλονται από τους θιασώτες της θεωρίας αυτής εξέχουσα θέση έχει και ένα βίντεο από συνέλευση στον ΟΗΕ με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να χαρακτηρίζει την πανδημία «ευκαιρία για μια Μεγάλη Επαναφορά». Όλα αυτά τα όχι και τόσο παράξενα για τις εποχές που ζούμε αν σκεφτούμε πως μόλις πέρσι τέτοια εποχή οι θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό του κορωνοϊού ως κατασκευασμένος σε κάποια μυστικά εργαστήρια ήταν στο φόρτε τους, τροφοδοτούν τους αρνητές της πανδημίας και τα κινήματά τους που πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και ανακάμπτουν πάλι τώρα με το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της συζήτησης περί «πιστοποιητικών Υγείας». Υπάρχουν ευκολόπιστοι που πείθονται περισσότερο από το σκοτάδι παρά από το φως. Που πιστεύουν όσα γίνονται, υποτίθεται, στα κρυφά, στο παρασκήνιο, μακριά από τον τα μάτια του κόσμου , και όχι όσα γίνονται στο πλαίσιο μίας ανοιχτής και δημοκρατικής πολιτικής συζήτησης και εις επήκοον των πάντων.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Έκθεση που εκθέτει…Trickle-down Mueller Report, του Γιώργου Σαράφογλου
Άκου την ηχώ! – Listen to the echo!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
“Kangaroo Court” – Δικαστήριο Καγκουρό *, του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.