Υγεία

Πώς επιδρά το καλοκαίρι στη γονιμότητα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

“ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, το καλοκαίρι είναι σύμμαχος των ζευγαριών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, με την ηλιοφάνεια και τη χαλάρωση, να λειτουργούν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, αν και η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων είναι αυξημένη το χειμώνα, ωστόσο, η η κινητικότητά τους είναι υψηλότερη το καλοκαίρι. Ιούλιο και Αύγουστο τα σπερματοζωάρια όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν δυο φορές περισσότερο κινητικά απ’ ό,τι τον Ιανουάριο. Η χαμηλή κινητικότητα  των σπερματοζωαρίων είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Τα ευρήματα των ερευνών αν και δεν είναι δεσμευτικά είναι ωστόσο ενδεικτικά, με τους επιστήμονες να τείνουν να συμπεράνουν ότι η ηλιοφάνεια βελτιώνει και την ποιότητα των ωοκυττάρων στις γυναίκες. Βιταμίνη D και μελατονίνη, εκτιμάται ότι συμβάλουν στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου: η μελατονίνη, συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι και ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου.

Υπάρχει κι ένας μη βιολογικός παράγοντας: το στρες. Στις καλοκαιρινές διακοπές χαλαρώνουμε κι αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει…

SHARE
RELATED POSTS
Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να νικηθεί, της Δρ Φλώρας Σταυρίδη
Στοπ στο κάπνισμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γυναικολογική ουρολογία-ακράτεια, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.