Υγεία

Πώς θα αντιμετωπίσω τις φθινοπωρινές αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βουρκωμένα μάτια, κνησμός σε μύτη και μάτια αλλά και βήχας. Οι φθινοπωρινές  αλλεργίες ενοχλούν εξίσου με τις ανοιξιάτικες, έχουν παρόμοια συμπτώματα αλλά και αρκετές κοινές αιτίες.

Νούμερο ένα ύποπτος αλλεργιών είναι τα αγριόχορτα που βγαίνουν με τις πρώτες βροχές ενοχλούν συνήθως άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στη γύρη. Την κατάσταση  επιδεινώνει η μούχλα σε τοίχους, αυλές ή δρόμους, με πρωταγωνιστές τα ξεραμένα φυτά και φύλλα που όμως τώρα έχουν νοτίσει από τη βροχή ή την υγρασία.  Προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι  εμφανίζουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης αλλά και στα κατοικίδια, καθώς επιστρέφουμε σε κλειστούς χώρους και έτσι είναι μεγαλύτερη η επαφή με αλλεργιογόνα.

Σχολικές αίθουσες που ήταν όλο το καλοκαίρι κλειστές, υπόγεια, αποθήκες αλλά και χώροι όπως τα μπάνια είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες, που ενοχοποιούνται για τις αυξημένες  κρίσεις άσθματος. Τα αλλεργιογόνα διασπείρουν και οι ισχυροί άνεμοι.

Καθένας  έχει  προσωπικό όριο ανοχής στα κοινά αλλεργιογόνα: ωστόσο  αυτό το όριο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, διότι οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά αλλά και εξίσου αιφνίδια να  εξαφανιστούν.  Για να βελτιωθεί η κατάσταση χορηγούνται στον αλλεργικό στεροειδή ρινικά σπρέι, αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, σταγόνες για τα μάτια αλλά και χάπια κατά των αλλεργιών. Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση ενδείκνυνται  για βαριά συμπτωματολογία αν ο αλλεργικός  δεν ανταποκρίνεται στη λοιπή φαρμακευτική αγωγή.

Τί να κάνω;

Αν και δύσκολα αποφεύγει κανείς τα αλλεργιογόνα, ωστόσο:

Οι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης καλό είναι να μην έχουν πολλά χαλιά και κουρτίνες στο σπίτι τους και να τα καθαρίζουν συχνά ώστε να αποφεύγουν την επαφή με τη σκόνη.

Ναι σε ειδικά καθαριστικά που εξοντώνουν τα περιττώματα των ακάρεων.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πάντα με πολύ ζεστό νερό, σε  θερμοκρασία άνω των 70ο C

Προσοχή στα απορρυπαντικά του πλυντηρίου: περιέχουν φωσφορικές ενώσεις και χημικά συστατικά που προκαλούν δερματικές αλλεργίες. Αν έχουμε ευαισθησία χρησιμοποιούμε οικολογικά και υποαλλεργικά απορρυπαντικά.

Αποθηκεύουμε μαξιλάρια, υφάσματα, στρώματα, παπλώματα και κλινοσκεπάσματα που δεν χρησιμοποιούμε σε καλά σφραγισμένες θήκες πυκνής ύφανσης.

Καθαρίζουμε προσεκτικά θερμάνσεις και κλιματιστικά. Τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα των κλιματιστικών διαχέονται σε όλο το σπίτι: τα πλένουμε λοιπόν συχνά με ειδικό υγρό που ταυτοχρόνως τα απολυμαίνει.

Όσοι είναι αλλεργικοί στα αγριόχορτα ή στη μούχλα, όταν φροντίζουν τον κήπο να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια κήπου.

Καθαρίζουμε συστηματικά τα πεσμένα φύλλα στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, για να μειώσουμε την έκθεση στην υγρασία.

Προμηθευόμαστε μετρητή υγρασίας και αφυγραντήρα, για να διατηρούμε υπό έλεγχο τα επίπεδα υγρασίας. Στο εσωτερικό του σπιτιού, η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%.

Όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες σε βιομηχανοποιημένες τροφές, να τρέφονται πιο υγιεινά, με  φυτικές ίνες και χωρίς τεχνητά συστατικά.

Όσοι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, ενδείκνυται να αρχίζουν αγωγή με αντιϊσταμινικά χάπια, λίγο πριν τις μεταβολές του καιρού.

Μπορούμε να διακρίνουμε αν τα συμπτώματά οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε ιό. Στις αλλεργίες φταρνιζόμαστε επανειλημμένα και  το φτάρνισμα που διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα,  συνοδεύεται από δακρύρροια και φαγούρα στα μάτια και τη μύτη. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, να υποβληθείτε υπό την επίβλεψη του γιατρού σε αλλεργικό τεστ που θα εντοπίσει το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.  Αν και οι εποχιακές αλλεργίες υποχωρούν στο τέλος του φθινοπώρου δεν υπάρχει λόγος να τις αφήνουμε να επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητά μας.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

SHARE
RELATED POSTS
21617557_10213554661036801_1882612239858683877_n.jpg
Λευχαιμία: ο ύπουλος καρκίνος – Ομιλία στη Λέσχη Αξιωματικών σήμερα 20/9/2017 [Ρηγίλλης 1]
Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ: «Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις» 31 Ιανουαρίου & 1η Φεβρουαρίου 2020
Θ’ ανάψουμε το κλιματιστικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.