Πόρτα στον Κόσμο

Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Thomas Cook;

O βρετανικός κολοσσός Thomas Cook που επλήγη, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους και τζίρο περίπου 10 δις ευρώ τον χρόνο. Πώς μπόρεσε να συμβεί η χρεοκοπία; Ο Τόρστεν Κίρστγκες, καθηγητής για θέματα οικονομίας του τουρισμού στο πανεπιστήμιο Γιάντε, εξηγεί τους λόγους και τις συνέπειες της πτώχευσης της Thomas Cook.

Αυτό έχει μακρά ιστορία. Η Thomas Cook είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και ήταν ήδη κοντά στην πτώχευση. Η εταιρεία διασώθηκε καταρχάς με κάποια δραστικά μέτρα αλλά εξακολούθησε να φέρει ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δεν μπορούσε να μειώσει. Όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας, διακυμάνσεις στις κρατήσεις και άλλοι ειδικοί παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα που οφείλεται στο Brexit, τότε πια δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί.

Οι συνέπειες για τους τουρίστες 

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανταγωνίζονται συχνά με τιμές ντάμπινγκ. Τι ρόλο παίζει ο πόλεμος των τιμών στον κλάδο για το τέλος της Thomas Cook;

Τα περιθώρια βρίσκονται υπό πίεση εδώ και χρόνια. Ο κλάδος προτιμά να διαφημίζεται μέσω των τιμών και λιγότερο με την ποιότητα ή άλλα πλεονεκτήματα των πακέτων διακοπών.

Η τιμή είναι επομένως ένα σημαντικό θέμα στην κράτηση ταξιδιού. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων πρακτορείων είναι χαμηλά. Εάν προσφέρω κυρίως κλασικά πακέτα διακοπών με πτήση, μεταφορά, ξενοδοχείο και φαγητό, τότε είμαι πολύ εύκολα συγκρίσιμος αλλά και ανταλλάξιμος. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι η πίεση των τιμών. Συνεπώς και η πίεση στα περιθώρια κέρδους είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή.

Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα επιστροφής των τουριστών στις εστίες τους;

Υπάρχει προστασία σε περίπτωση πτώχευσης. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των πακέτων διακοπών και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ΕΕ, τα οποία οι Βρετανοί θα χάσουν φεύγοντας από την ΕΕ. Όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να διασφαλίσουν ότι, για παράδειγμα, σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πράκτορα, τα χρήματα των πελατών δεν χάνονται.

Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες που δεν έχουν ακόμη ταξιδέψει θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και οι πελάτες που είναι σε ταξίδι θα μεταφερθούν πίσω. Φυσικά, το μέγεθος είναι τεράστιο, βέβαια μέχρι στιγμής ο κλάδος δεν έχει αντιμετωπίσει μια παρόμοια μεγάλη πτώχευση.

Οι συνέπειες για τον κλάδο

Πώς η πτώχευση της Thomas Cook επηρεάζει τον υπόλοιπο κλάδο;

Ακόμη και αν κάποια τμήματα της Thomas Cook επιβιώσουν στη Γερμανία, κανένα ταξιδιωτικό πρακτορείο και κανένας πελάτης δεν θα συνεργαστεί με αυτά. Για παράδειγμα με την Neckermann ή Bucher.

Δεδομένου ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν καλύπτονται από την ασφάλιση χρεοκοπίας δεν θα λάβουν τις προμήθειές τους. Θα έχει σίγουρα αντίκτυπο και στις άλλες εταιρείες του ομίλου.

Πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν και αυτές αργά ή γρήγορα. Θα ωφεληθούν άλλοι. Όχι μόνο η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Thomas Cook, αλλά ασφαλώς και κάποιες μικρομεσαίες εταιρείες.

Πηγή: DW


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Σκόπια: Οι νύχτες της οργής και το σκάνδαλο των υποκλοπών, της Μαρίας Καρχιλάκη
Ελένη Τσερεζόλε: Ο εμφύλιος στη Λιβύη έχει επιπτώσεις ντόμινο και εξυπηρετεί Η.Π.Α. & Ρωσία, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Προσφυγικό: Μειώνονται οι ροές από την Τουρκία, αυξάνονται από τη Λιβύη, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.