Υγεία

Πότε το μούδιασμα είναι ανησυχητικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Αν μουδιάσατε γιατί καθήσατε σταυροπόδι για πολλή ώρα ή γιατί φοράτε παπούτσια που σας σφίγγουν, δε χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί πιέστηκε για αρκετή ώρα το νεύρο. Αν όμως, μουδιάζουν συχνά χέρια και πόδια και ταυτόχρονα αισθάνεστε «κάψιμο» ή «μούδιασμα», ίσως ο οργανισμός σας εκπέμπει σήματα κινδύνου.

Σ’ ένα απλό μούδιασμα, αν «τινάξουμε» τα χέρια ή τα πόδια ή κινηθούμε το σύμπτωμα θα υποχωρήσει. Αν όμως ταυτόχρονα αισθάνεστε αδέξια τα άκρα σας, ίσως  αυτό υποδηλώνει  δυσλειτουργία κάποιου νεύρου ή οργάνου, όπως  ο εγκέφαλος ή ο νωτιαίος μυελός.

Το μούδιασμα σε χέρια και πόδια, ίσως οφείλεται σε ασθένειες που επηρεάζουν τα περιφερικά νεύρα, όπως ο διαβήτης, που όμως προκαλεί  παρόμοια συμπτώματα πρώτα στα πόδια, διότι βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα  χεριών και  ποδιών.

Από κει και πέρα το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται σε:

Κατανάλωση αλκοόλ

 Έλλειψη βιταμίνης Β12: συναντάται συχνότερα σε ηλικιωμένους, χορτοφάγους και προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.

 Δισκοπάθεια ή πρόβλημα στην πλάτη: η πίεση που ασκείται σε κάποιο νεύρο, ξεκινάει από την σπονδυλική στήλη, περνάει από το πόδι και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

 Παγιδευμένο νεύρο στο λαιμό: μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες” σε μία περιοχή από το λαιμό μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλα.

 Τραυματισμός: βλάβη στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα χεριών ή ποδιών μπορεί να προκληθεί από τη χρήση δονούμενων εργαλείων όπως το κομπρεσέρ.

Εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ενδείξεις στο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και στο εγκεφαλικό δε διαφέρουν πολύ. Πέρα από ξαφνικό μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι, πόδι ή στη μία πλευρά του σώματος, εκδηλώνεται ξαφνική σύγχυση,  δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία κατανόησης, μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, δυσκολία στη βάδιση, ζαλάδα  αλλά και απώλεια ισορροπίας.

 Αμυλοείδωση: αδιάλυτα ινίδια που σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό, εναποτίθενται σεδιάφορα όργανα (καρδιά,  νεφροί, συκώτι, περιφερικά νεύρα,  έντερο) και προκαλούν τη δυσλειτουργία τους. Παράλληλα εκδηλώνονται  δύσπνοια,  λαχάνιασμα, πρήξιμο στα πόδια,  χαμηλή πίεση, ζάλη, αρρυθμίες κ.α.

 Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: πλήττει κυρίως όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή χρησιμοποιούν πολλές ώρες  ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατά  την εγκυμοσύνη συχνά εμφανίζονται οιδήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως και στον καρπό. Έτσι πιέζεται το μέσο νεύρο  που διέρχεται από την περιοχή του καρπού, προκαλώντας μουδιάσματα σε παλάμη και δάχτυλα.

Υπολειτουργία θυρεοειδούς

 Σκληρυνση κατά πλάκας

 Κακή κυκλοφορία του αίματος

 Κύστη στο γάγγλιο: καλοήθης κύστη γεμάτη με διαυγές κολλώδες υγρό που ενδεχομένως επηρεάζει την κίνηση των αρθρώσεων ή προκαλεί πόνο πιέζοντας τα κοντινά μαλακά μόρια ή νεύρα.

Αγγειίτιδα: όταν τα αγγεία του σώματος είναι σε κατάσταση φλεγμονής εκδηλώνεται εκ παραλλήλου και πρήξιμο το οποίο συνήθως άβολο ή επώδυνο. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (πρωτογενής αγγειίτιδα) ή – συνήθως- σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα (δευτερογενής αγγειίτιδα).

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να φροντίσω τον μαστό μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα προβιοτικά κάνουν θαύματα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Κοιμάμαι σε σωστό μαξιλάρι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.