Πόρτα στην Πολιτική

Προσφυγικό: Αμηχανία στις Βρυξέλλες από την αποτυχία της ελληνικής Δεξιάς, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων) & αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη στον ρ/σ Real FM 97.8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα (12/2/20)

Στρασβούργο – 13 Φεβρουαρίου 2020

Προσφυγικό: Αμηχανία στις Βρυξέλλες από την αποτυχία της ελληνικής Δεξιάς

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL συνομίλησε εχθές το πρωί, στον αέρα του Real FM 97.8, με τον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα.

Τα κυριότερα σημεία:

Για τον εσωκομματικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ

Το κείμενο της Π.Γ. είναι ικανή βάση διαλόγου για να πορευτούμε προς το συνέδριο. Το συνέδριο είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε μια βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά ο προσυνεδριακός διάλογος. Είναι καλός οδηγός και έχει αξία για αυτό. Ο διάλογος, η διαφωνία, η αντιπαράθεση ενόψει του συνεδρίου, είναι καλό πράγμα είναι υγεία. Η εναλλακτική είναι ένα συνέδριο νεκροταφείο, όπως του ΚΙΝΑΛ, που σχεδόν δεν καταλάβαμε ότι έγινε. Τέτοιο συνέδριο δεν θέλουμε. Θέλουμε την κοινωνία αρωγό στον προβληματισμό μας. Ο διάλογος είναι υγεία. Η Αριστερά, όπως και η δημοκρατία, στη νέα εποχή πρέπει να πορευθεί με συνθέσεις.

Για το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα

Στα Μέσα της χώρας υπάρχει ζήτημα, το οποίο αφορά το μονοπωλιακό χαρακτήρα που φαίνεται ότι έχει πάρει στην Ελλάδα ο χώρος των ΜΜΕ. Μιλάω για μεγάλους ομίλους και όχι για μεμομονωμένα μέσα, που προφανώς και δεν μπορούν να αλλάξουν το κυρίαρχο αφήγημα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνότερα στην ανατολική Ευρώπη. Είχαμε μόλις χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη LIBE για αυτό το θέμα, για το πώς βλέπει η ΕΕ το θέμα των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Η γενικότερη εικόνα είναι θετική. Τα πράγματα στην ΕΕ δεν είναι όλα μαύρα. Αντιμετωπίζει όμως με αυστηρότητα τις προβληματικές περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, και δυστυχώς, στο ίδιο κάδρο τοποθετείται και η Ελλάδα.

Και αυτή δεν είναι κάποια αποκλειστικά αριστερή οπτική. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ΕΕ δεν είναι η Αριστερά, μην το ξεχνάμε. Η πρόεδρος της επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης ανήκει στο ΕΛΚ. Η εισήγησή της ήταν συνετή, αλλά αυστηρή. Σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα όλοι έχουμε την ίδια ρότα, εκτός από το ECR και τους ακροδεξιούς. Όλοι αγωνιζόμαστε για τον πλουραλισμό στα Μέσα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση

Παρά την όποια κριτική περί του αντιθέτου, αντιπολίτευση υπάρχει, και είναι καλή και συνετή. Υπάρχει ακόμη μια αδυναμία ως προς τους διαύλους μέσω των οποίων θα επικοινωνηθούν αποτελεσματικά στα μέσα τα όσα λέγονται και γίνονται.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο προσφυγικό. Αν είχε γίνει το ίδιο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν σηκωθεί και τα τσιμέντα. Παράλληλα υπάρχουν παρεμβάσεις, δράσεις, κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και στο Ε/Κ κάνουμε μια σημαντική, καλή δουλειά, η οποία δεν βρίσκει χώρο, έξω από τα κομματικά μας μέσα και κάποια ακόμα, που λειτουργούν με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Στη συνάντηση που είχαμε, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία, άκουσα μία πολύ σωστή κουβέντα από τον κ. Μεϊμαράκη. Είπε ότι στην ΕΕ η σύνθεση φέρνει τη δημοκρατία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ήταν βιαστική και λάθος η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σύνθεσή είναι που φέρνει τη δημοκρατία, πόσο μάλλον στο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρύτερα στις προοδευτικές δυνάμεις, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη δύναμη, παίζει σημαντικό ρόλο.

Προσφυγικό

Θέλει πολύ συζήτηση και δουλειά. Πρώτα πρέπει να δούμε το αίτιο που υπάρχει προσφυγική κρίσης. ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία συμμετέχουν σε στρατιωτικές εμπλοκές που δημιουργούν πόνο και προσφυγική κρίση. Αν δεν σταματήσει το αίτιο, δε θα σταματήσει ο κόσμος θα φεύγει. Στη Συρία, στη Μ. Ανατολή, στο Ιράν, στη Λιβύη, υπάρχει κρίση. Αυτό που με προβληματίζει είναι η λογική της Γερμανίας, η τάση που έχει αναπτύξει για ωμή παρέμβαση εκτός ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικός παίχτης.

Για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν είναι ενιαία ομάδα, αλλά όλοι, πλην φασιστών, τονίζουν την ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς φωτογραφίζουμε και τις ευθύνες και τις αιτίες που το δημιουργούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση έκανε ένα τεράστιο λάθος, που μας οδηγεί σε μεγάλη κρίση. Η κατάργηση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι αλλοπρόσαλλες απόψεις του κ. Χρυσοχοΐδη, οι 6 αλλαγές υπευθύνων, το αλαλούμ με τα νησιά, τα ερημονήσια, το που θα μπουν και που τελικά δε θα μπουν οι δομές, τα πλωτά φράγμα, δείχνουν ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη και συνολική πολιτική. Έχουμε χάσει ήδη 6 μήνες και θα χάσουμε άλλους τόσους μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η οποιαδήποτε πολιτική τελικά επιλέξουν.

Χτες αντιπροσωπεία της GUE/NGL συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Με αίτημα μας, οι σύντροφοι της έθεσαν το ερώτημα, τί βλέπει να γίνεται με προσφυγικό και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Εκείνη δεν απάντησε και αυτό είναι ανησυχητικό. Υπάρχει μια πολιτική αμηχανία των οργάνων, και της δεξιάς συνολικά, εγχώριας και διεθνούς, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Όταν, ορθώς, κάναμε κριτική στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στη Μόρια μιλάγαμε για πληθυσμό 5.000, ενώ η δομή προοριζόταν για 3.500. Τώρα φτάσαμε να μιλάμε για 22.000. Είναι πολύ σημαντική και η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που μιλάει για πολύ σοβαρό κίνδυνο για τον πληθυσμό και τις ασθένειες.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να κόψει τον ΑΜΚΑ και τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στην υγεία. Αυτό είναι εγκληματικό και μπορεί τώρα το επαναφέρουν, αλλά έχουν περάσει 6 μήνες.

Διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα, είναι λάθος. Η Μόρια πρέπει να κλείσει χθες. Πρέπει να γίνει πλήρης αποσυμφόρηση. Η κατάσταση μέχρι τον Μάιο στη ΜΟΡΙΑ ήταν τουλάχιστον διαχειρίσιμη. Γιατί οι 5.000 έγιναν 22.000. Εγώ πήγα στη Μόρια και είδα την κατάσταση, όπως είχα πάει και στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ξαφνικά άρχισαν να μιλάνε για επιτάξεις. Πρόκειται για πραγματικό αλαλούμ. Εδώ δεν μιλάμε απλά για κυβέρνηση της δεξιάς, έχουμε μια κυβέρνηση αδέξιων, που μας δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα.

Οι ροές τον πρώτο χρόνο, με την Ειδομένη, ήταν 185.000. Οι φετινές ροές ήταν λίγο μεγαλύτερες από τις προπέρσινες. Το πρόβλημα είναι ότι σταμάτησαν να δουλεύουν τον μηχανισμό. Χρειάζεται προσπάθεια για να λυθεί το θέμα, όχι απραξία.

Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στο πως βλέπει η ΕΕ το θέμα του προσφυγικού. Αυτά που ακούω περί Frontex, φύλαξης συνόρων κλπ, που χρησιμεύουν; Έρχεται μία βάρκα από την Τoυρκία, είναι οι άνθρωποι στο νερό, και θα τους επιστρέφει στην Τουρκία η Frontex; Δεν γίνεται. Φύλαξη θαλασσίων συνόρων να σωστό είναι να υπάρχει, αλλά όχι στη λογική αυτή. Όλο αυτό είναι για εσωτερική κατανάλωση, να το ακούει ο κόσμος και να νομίζει ότι κάτι γίνεται.

Για τις νέες δομές

Οι μικρές δομές είναι ευέλικτες. Οι κλειστές, με 3000 κόσμο, δεν είναι παρά πυριτιδαποθήκες. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι αντιφατικές. Θα είναι το πρωί ανοιχτά και το βράδυ κλειστά αυτά τα κέντρα, ή θα είναι όπως τα θέλει ο κος Γεωργιάδης και θα μένουν εσώκλειστοι οι άνθρωποι; Θα είναι συλληφθέντες; Με ποια κατηγορία;

Εδώ πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση σχέδιο και να το καταθέσει, να μας πει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει. Εγώ θεωρώ ότι εδώ θα πρέπει να γίνει και σύγκληση των πολιτικών αρχηγών. Είναι σοβαρό το θέμα αυτό και φέρνει σε μεγάλο κίνδυνο όλους τους πολίτες, όλους τους ανθρώπους.

Όχι άλλη έκθεση ιδεών για το προσφυγικό!

Η ομιλία του ευρωβουλευτή: «Έχουμε χάσει τη σημασία κάποιων πραγμάτων, άλλη η έννοια του πρόσφυγα και άλλη του μετανάστη, κάποιες πολιτικές ομάδες έχουν χάσει την ουσία της κουβέντας. Φεύγουν από την δικιά τους κόλαση, από τον πόλεμο κι εδώ βιώνουν την Ευρωπαϊκή κόλαση. Και μάλιστα με νόμιμη «κρατική βία». Την βία των αστυνομικών, των συνοριοφυλάκων.

Την κρατική καταστολή. Στη Σερβία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στην Ουγγαρία, στην Ρουμανία, γίνονται καθημερινά -καταγεγραμμένα- εκατοντάδες περιστατικά βίαιων απωθήσεων. Έχουμε μαρτυρίες, είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες, πήγανε εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου. Κι όταν δείχνουμε τις εικόνες -Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστεροί Ευρωβουλευτές- των κατασπαραγμένων από σκυλιά της αστυνομίας ανθρώπων, οι δύο υπουργοί της Κροατίας λένε ότι αυτό είναι fake news! Αυτό είναι προσβολή για τους βουλευτές, είναι προσβολή για τις πολιτικές ομάδες. Να ακούτε, να ακούτε επιτέλους! Είναι ακροδεξιά ρητορική, σας έχει μείνει μόνο το ID και η Ακροδεξιά!

Στην Ελλάδα τοποθετούν πλωτά φράγματα στην θάλασσα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκατοντάδες πεθαίνουν από πνιγμό και κρύο. Να μας πει η Ευρώπη τελικά την πρόταση σας. Όχι έκθεση ιδεών, τί πρόταση έχετε να μας πείτε».

SHARE
RELATED POSTS
Κοινή δήλωση 16 Ελλήνων Ε/Β από το Στρασβούργο για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία
“Ρόδος Δύναμη Πολιτών”: Ανακοίνωση 15 νέων υποψηφίων με τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκου
“… blowing in the wind!” (Αερολογίες), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.