Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Πορτραίτα του Ψαραντώνη – Ανοιχτή Πρόσκληση, του Άγγελου Σπάρταλη

Spread the love
Πορτραίτα του Ψαραντώνη – Ανοιχτή Πρόσκληση
( αν έχεις ένα στείλ’ το μου, κι άμα δεν έχεις… φτιάξ’ το )
Ο Ψαραντώνης έχει εμπνεύσει στρατιές ανθρώπων -κι εμένα και τα παιδιά μου- να τον ζωγραφίσουν, ή να τον φωτογραφίσουν, ή να τον κάνουν γλυπτό ή χαρακτικό, ή φιγούρα του θεάτρου σκιών, ή μαντινάδα-ποίημα-παραμύθι, ή επαναστατικό και σατιρικό ήρωα πάμπολλων ανέκδοτων ιστοριών, ή εικόνισμα, ακόμα και… playmobil.

Λαϊκοί καλλιτέχνες αλλά και ακαδημαϊκοί, νέοι, γέροι και παιδιά, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλοι οδηγούνται από μια “μέσα δύναμη” να αποτυπώσουν τη δωρική του μορφή, να μη χαθεί, να μη σβήσει, να μείνει λίγο παραπάνω στο χαρτί, στον καμβά, στον πηλό, στην πέτρα ή έστω στα λόγια από στόμα σε στόμα. Και μην τις περιφρονείτε αυτές τις -από στόμα σε στόμα- διαδόσεις, γιατί την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, οι διαδόσεις του αέρα τις κράτησαν στη ζωή, όχι ο σίδερος.

Και γιατί όλα αυτά; Ποια είναι άραγε η “καταγωγή” αυτής της ανάγκης των ανθρώπων να κοινωνήσουν τον -σύμφωνα τουλάχιστον με τον Χατζιδάκι- πρώτο Λυράρη της Κρήτης; Μήπως είναι απλά η Κρήτη η ίδια. Γιατί, όπως λέει και ο Ψαραντώνης, αν η Ελλάδα είναι η “περισπωμένη” του κόσμου, τότε η Κρήτη είναι η “περισπωμένη” της Ελλάδας! Και αν είναι αλήθεια αυτό, πως καταφέρνει o Ψαραντώνης να πυκνώνει μέσα του την Κρήτη όλη; Να, το λοιπόν, κάτι πολύ διασκεδαστικά ερωτήματα να απαντηθούν με αφορμή τα διάσπαρτα κάθε λογής πορτραίτα του Ψαραντώνη.

Κι έτσι, είπαμε να κάνουμε αρχικά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε αυτό το μεγάλο στο πλήθος και μεγάλο στο σκόρπισμα υλικό, με σκοπό κάποτε να συμπεριλήφθη σε ένα βιβλίο. Αν έχετε, το λοιπόν, κάτι δικό σας, ή φίλου ή γνωστού σας (ζωγραφική, φωτογραφία, χαρακτική, γλυπτική, μαντινάδα, ιστορία… οτιδήποτε) και δεν υπάρχει αντίρρηση να δημοσιευτεί σε ένα τέτοιο βιβλίο, θα μου κάνετε τιμή να μου το στείλετε…

Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε παρακαλώ μαζί μου με e-mail στο [email protected]
Ευχαριστώ!

Στη φωτογραφία, ένα σπάνιο έργο ενός πολύ σπουδαίου σχεδιαστή, αδημοσίευτο μέχρι σήμερα: Tο πορτραίτο του Ψαραντώνη, Γιάννης Καλαϊτζής (1945-2016), μελάνι σε χαρτί, 40×30 εκ., 2007. Το πρωτότυπο, που ανήκει στο αρχείο του Ψαραντώνη, “ανακαλύφθηκε” μέσα σε στοίβες χαρτιών και άλλων παράξενων αντικειμένων και ψηφιοποιήθηκε από την αφεντιά μου, φέτος.

* Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι κινηματογραφιστής και ζωγράφος. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο cara speranza, του Νίκου Βασιλειάδη
Για τις μανούλες που έφυγαν, της Τζίνας Δαβιλά
«Φέσωμα»! – “Fezzed”!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.