Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Πολιτική Προστασία: τα λάθη και οι ανάγκες μας, του Χαράλαμπου Κόκκινου [Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου]

Spread the love

Πολιτική Προστασία: Ευθύνη του κράτους – Υπόθεση όλων μας

Η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική που κόστισε τη ζωή δεκάδων συμπατριωτών μας, κατέστρεψε περιουσίες και το μοναδικό και υπέροχο περιβάλλον της περιοχής, ανέδειξε τις μεγάλες κρατικές αδυναμίες σε θέματα πρόληψης, σχεδιασμού και αντιμετώπισης κρίσεων. Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας άρχισαν να απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας και -επιτέλους- οι κρατικές αρχές ξεκίνησαν να κάνουν την αυτοκριτική τους και συγχρόνως να αισθάνονται τη δίκαιη οργή και τις απαιτήσεις των πολιτών.

Δυστυχώς στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, η προειδοποίηση είχε έρθει με τις πλημμύρες του πρόσφατου χειμώνα. Η καταστροφή ήλθε με την πυρκαγιά που ρήμαξε τα πάντα στο πέρασμά της.

Θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχει σχεδιασμός και σύγχρονα μέσα για να αντιμετωπιστούν καταστροφικές πυρκαγιές και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο πυροσβεστικός στόλος (επίγειος και εναέριος) είναι γερασμένος. Οι πυροσβέστες παλεύουν κάτω από άνισες συνθήκες και έχουν να αλλάξουν άρβυλα από το 2009. Δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν έχουν τα κονδύλια να συντηρήσουν τα οχήματα. Οι δαπάνες στις Δασικές Υπηρεσίες για παρεμβάσεις στους αγροτικούς δρόμους και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κάθε χρόνο μειώνονται. Τα σχέδια χρειάζονται επικαιροποίηση.

Η δημοσιονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αφήνει τα σημάδια της παρακμής σε όλα τα επίπεδα της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ανάγκη να συνεργαστεί η Κεντρική Πολιτεία (Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα) με την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για θέματα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Επειδή είναι όλα θέμα παιδείας, εκτιμώ ότι πρέπει να  υπάρχουν σεμινάρια και ημερίδες για την Πολιτική Προστασία στους μαθητές και στις μαθήτριες. Επίσης αντίστοιχα σεμινάρια και ημερίδες να πραγματοποιηθούν για τους αιρετούς που είναι υπεύθυνοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ώριμο πλέον να συσταθεί και να λειτουργήσει η Σχολή Πολιτικής Προστασίας, που θα δώσει στην κοινωνία μας στελέχη – γνώστες  για θέματα που σχετίζονται με αυτή.

Μέσω του ΕΣΠΑ να γίνει προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων, που θα εκσυγχρονίσουν τον πυροσβεστικό στόλο και drones που θα ενισχύσουν τις περιπολίες και τα προληπτικά μέτρα για τις πυρκαγιές.

Τέλος είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι εθελοντικές οργανώσεις και να υπάρχει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμοδίων για την Πολιτική Προστασία. Το νέο οργανόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έγινε υπό καθεστώς πίεσης και δυσάρεστων γεγονότων για την κοινωνία και για να πετύχει η εφαρμογή του απαιτείται γνώση και συνεννόηση.

Η Πολιτική Προστασία είναι ευθύνη του κράτους, είναι όμως και υπόθεση όλων μας

Ο κος  Xαράλαμπος Κόκκινος είναι Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

SHARE
RELATED POSTS
Ο εξαδάχτυλος Τζακ, του Μανώλη Δημελλά
Κυριάκος Μητσοτάκης σε αποδρόμηση…, της Τζίνας Δαβιλά
Ο ιερός θεσμός της στρατιωτικής θητείας και η θητεία-“Βlack Friday”, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.