Πόρτα στον Κόσμο

Ποιό debate; Πες το καλύτερα…ξεκατίνιασμα , του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Θυμάμαι πως κάποτε είχα διαβάσει πως στις 21 Νοεµβρίου του 1963, µία ημέρα πριν από τη δολοφονία του JFK στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονία που αποδόθηκε σαν αποτέλεσµα της διαταραχής κάποιου ψυχοπαθούς ή για πολλούς άλλους σαν αποτέλεσμα µιας καλοστηµένης πλεκτάνης, ένας διακεκριµένος αµερικανός ιστορικός έδινε διάλεξη στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης µε τίτλο «Το παρανοϊκό ύφος στην αµερικανική πολιτική».

Ο αμερικανός αυτός ιστορικός ήταν ο Ρίτσαρντ Χοφστάντερ και ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το ρεύµα του αντιδιανοουµενισµού, της ξενοφοβίας και του ανορθολογισµού, μια πρωτοεμφανιζόμενη ιδεολογία που ξεπηδούσε μέσα από τις πτέρυγες του συντηρητικού φάσµατος. Η ανάδειξη αυτού του φαινομένου θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί σαν μια προφητική µελέτη ενός αναδυόµενου πολιτικού φαινοµένου. Και όχι µόνο για για την αμερικανική πολιτική των Tea Party και των ακραίων Ρεπουµπλικανών αλλά για ολόκληρο τον δυτικό πια κόσμο.

«Παράνοια» κατά τον Χοφστάντερ δεν είναι η τρέλα, εννοείται. Παράνοια είναι η αποδοχή του ανορθολογικού και η χρήση του ως επιχειρήµατος από διόλου παρανοϊκούς ανθρώπους. ∆εν πρόκειται για κάποια παθολογική κατάσταση, αλλά για τρόπο σκέψης – «θερµής υπερβολής, καχυποψίας και συνωµοσιολογικής φαντασίας» που προβάλλει την απειλή έναντι του έθνους, µιας κοινότητας, µιας πολιτικής κουλτούρας, στο πλαίσιο µιας «συνωµοσίας που αποτελεί την κινητήρια δύναµη των ιστορικών γεγονότων». Ο εχθρός», σύμφωνα με τα όσα έλεγε Χοφστάντερ, «συχνά διαθέτει κάποια ιδιαίτερα αποτελεσµατική πηγή ισχύος, για παράδειγμα ελέγχει τον Τύπο ή τις μορφές διανόησης , καθοδηγεί τον κοινό νου με εύκολες παραπλανητικές υποσχέσεις, έχει στη διάθεσή του μυστικές δυνάμεις και ανεξάντλητα κεφάλαια, νέες τεχνικές πλύσης εγκεφάλου, (…) στραγγαλίζει ιδεολογικά το εθνικό φρόνημα.

Είναι η εκ µέρους της κάθε ανόητης Κυβέρνησης απόδοση όλων ανεξαιρέτως των δεινών της κοινωνίας σε όσους επιβουλεύονται τη χώρα και θέλουν ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμα των Εκλογών να την καταστρέψουν χωρίς βεβαίως να περνά κάν από τον νου τους το ενδεχόμενο να ελέγξουν και να εξηγήσουν την ζοφερή αποτυχία της δικής τους ανθρωποκτόνας πολιτικής.

Δεν θα προχωρήσω παραπέρα. Υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που έκαναν και ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας πως μας ψεκάζουν µε ηλιθιογόνα αέρια ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε στα σχέδια εξόντωσης των μυστικών λόμπυ της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Το χθεσινό «ξεκατίνιασμα» της αμερικανικής Δημοκρατίας είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πολιτικής παράνοιας που δείχνει να εξαπλώνεται σαν τον ιό της Γιουχάν και να καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Και ενώ για τον ιό υπάρχει πάντα η ελπίδα ενός εμβολίου που θα μας δώσει την πολυπόθητη ανοσία, για τον ιό της παράνοιας της απανταχού ασκούμενης πολιτικής το εμβόλιο που λέγεται νοήμων λαός δείχνει δυστυχώς κλινικά νεκρό.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Ελπιδοφόρος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!, του Γιώργου Σαράφογλου
Δικαιοσύνη και Βραβείο Νόμπελ, του Αλέξανδρου Μπέμπη
“Th-Th-Th-That’s all Folks!”, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.