Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Πικρές αλήθειες-1: παιδευτικά και όχι αντιεκπαιδευτικά, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

Η αίσθηση της ήττας

είναι ίσως αποτέλεσμα

των συναντήσεων που αναβλήθηκαν

Μ.Μιστριώτη, Άτιτλο

Ο Διαφωτισμός πρέπει κάποτε να περάσει κι απ’ το μυαλό των κυβερνώντων ή έστω εποπτευόντων το χώρο της Εκπαίδευσης.Πολλά από όσα συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια δεν είναι συμ-πτώματα δεξιάς ή αριστερής πολιτικής αλλά παθογένειες πελατειακού παραλογισμού.

Πολλοί «αξιωματούχοι» καλά θα είναι να θυμούνται ότι δεν επελέγησαν ως μικροπαράγοντες (ή μικροπαγαπόντες) αλλά ως εκπροσωπούντες (!!;) το νέο ήθος (το οποίο είναι ασυμβίβαστο με υπόγεια επαγγελματικά δίκτυα, κομματικές ουρές και με οικογενειακές ακαδημαϊκές διευκολύνσεις).

Σήμερα οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί την πίτα μοιράζουν κι όχι το όνειρο.

Και βέβαια πρέπει το αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο ως χώρος ελευθερίας και διακίνησης ιδεών να έχει θέσει κανόνες και όρια που να περιλαμβάνουν όλους τους συμμετέχοντες της Universitas. Προσοχή όμως: όλους. Όχι μόνο τους φοιτητές.

Ποιος και πότε π. χ. έχει ελέγξει αν τα μέλη ΔΕΠ (και ιδίως οι Καθηγητές α΄ βαθμίδας) τηρούν το διδακτικό τους πρόγραμμα; Ποιος και πότε έχει ελέγξει την εξωπανεπιστημιακή παράνομη απασχόληση των μελών ΔΕΠ;  Ποιος και πότε έχει ελέγξει την υπόγεια πολιτική διαπλοκή Πρυτάνεων κλπ. με το πολιτικό σύστημα; (γι’ ανταλλάγματα διδακτορικών ή καθηγητοποιήσεων ή άλλων προωθήσεων); Ποιος και πότε έχει ελέγξει την τοπικιστική φαυλότητα του σχεδίου Αθηνά;  Ή της –ευτυχώς ανακληθείσας απόφασης-δημιουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα;

Οι έμφοβοι Πρυτάνεις πρέπει να καταλάβουν ότι θα κριθούν όχι μόνο από τις άσφαιρες τις δηλώσεις τους για τη [μη-]νομιμότητα των καταλήψεων και των επιδρομών αλλά και από τις πράξεις τους για την «κάθαρση» της διαπλοκής μέσα στο ίδρυμα. Όπερ έδει δείξαι. Της βίας στα ΑΕΙ προηγούνται οι συμψηφισμοί παρ-ανομιών. Όλων με όλους. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση εξουσίας προς κάθε κατεύθυνση…

Αύριο 9 Νοεμβρίου 2020, στις 8:30 πμ “Πικρές αλήθειες-2” από τον Γιάννη Πανούση

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η στημένη θηλιά, του Δημήτρη Κατσούλα
Πανσέληνος. Έλαμπε όμως τόσο όταν την συλλάβιζες…, του Μάνου Στεφανίδη
manosstefanidis2.jpg
Χειροποίητη ποίηση στη Μύκονο, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.