Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Παλαιά πόλη Αχρίδας, πάνω σε λίμνη μαγική, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Παλαιάς πόλη της Αχρίδας, πάνω σε μια μαγική λίμνη της οποίας το νερό, λένε οι ντόπιοι, πίνεται. Παναγία Περίβλεπτος (Μπογκορόντιτσα) ή Άγιος Κλήμης, 13ος αι. Ζωγράφοι οι Αστραπάδες. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα λεπτομερειών, παλαιολόγεια αναγέννηση, μακεδονική σχολή. Η υπογραφή των δύο ζωγράφων σώζεται στο ξίφος και το περίζωμα δύο στρατιωτικών αγίων. Δηλαδή Μιχαήλ και Ευτύχιος Αστραπάς. Μοναδική ζωγραφική μεγάλων χειρονομιών και παθητικών κινήσεων με υψηλό, ανθρωπιστικό ήθος. Με πρόσωπα που λάμπουν από εσωτερικό κάλλος. Συνεχιστές του Μανουήλ Πανσέληνου. Παντού ελληνικές επιγραφές και μνήμες ενός αρχαίου πολιτισμού… Στο νότιο τύμπανο της εγκάρσιας κεραίας του σταυροειδούς κλείτους, κάτω από την Βάπτιση, η σπάνια παράσταση του Χριστού που ανεβαίνει μόνος, σχεδόν ευτυχής στον Σταυρό του Μαρτυρίου Του. Θεολογία και σουρεαλισμός. Μεγάλη, ζωγραφική σύλληψη.

Η υπέρκομψη εκκλησία του Αγίου Γιοβάν, του Ιωάννη του Βαπτιστή δηλαδή στην άκρη της λίμνης και η περίφημη Αγία Σοφία, σταυρόσχημη βασιλική με εκπληκτικά, διώροφα περίστωα. Αχρίδα, λίγο πιο πάνω απ’τη λίμνη κι ενώ ο ήλιος δύει…

Από το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ναούμ που διασώζει το σκήνωμα του Αγίου, στη λίμνη Αχρίδας δίπλα ακριβώς στα αλβανικά ΜΜΕ. Σ’ένα καταπράσινο, μαγικό τοπίο και μ’ ένα φως μοναδικό.

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
«Καιρός ν’ αναπαυτώ για λίγο», δηλώνει το 112, του Δημήτρη Κατσούλα
Από «εξέλιξη» σε «κατάληξη»! – “From “evolution” to “revolution”!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Συνεχίζονται οι διανομές του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων από το Δήμο Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.