Πόρτα στον Κόσμο

Ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Κάπως μακριά από τα φώτα της έντονης δημοσιότητας, παρά την σοβαρότητα του θέματος, μαίνεται ένας πόλεμος δηλώσεων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής για την Ουκρανία.

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Η επιλογή των λέξεων αλλά και ο τόνος των δηλώσεων, και από τις δύο πλευρές, είναι ασυνήθιστα σκληρός γιατί προφανώς επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι η Ουκρανία είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και για τις δύο χώρες.

Δυτικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες από καιρό προειδοποιούν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων -υπερβαίνουν τις 100.000- στα σύνορά της με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους ότι προετοιμάζεται για πιθανή εισβολή.

Οι πρώην Σοβιετικοί γείτονες παραμένουν σε μια άτυπη πολεμική κατάσταση από το 2014 τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας.

Λέγεται ότι το θέμα της απορρόφησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία αποτελεί ένα προσωπικό θέμα για τον Πούτιν που θεωρεί ότι η θέση του στην Ιστορία εξαρτάται από την Κριμαία.

Μιλώντας προχθές στους δημοσιογράφους ο Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η παρουσία του στην Ουκρανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» γι’ αυτόν και τόνισε πως θα ζητούσε εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις και τα όπλα τους που διαθέτουν εκεί.

Χθες, οι Υπουργοί των Εξωτερικών της Αμερικής και της Ρωσίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν αυτό το θέμα, μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ως «δύσκολη».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μετά από αυτήν η Αμερική έβγαλε μία σκληρή ανακοίνωση προειδοποιώντας την Ρωσία να μην επέμβει στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής προειδοποίησε ότι «αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε σύγκρουση θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» και ότι «ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μία κρίση είναι διαμέσου της διπλωματίας».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «η πιθανότητα εχθροπραξιών στην Ουκρανία παραμένει υψηλή».

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς θα ενεργήσει ο Πούτιν. Ο φόβος ωστόσο είναι ότι οι σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις περιορίζουν τα όρια υποχωρήσεών τους.

Κυρίως για τον πρόεδρο Μπάιντεν, του οποίου η δημοτικότητα είναι ήδη αρκετά χαμηλά, καθώς έχει υποστεί στα μάτια της κοινής γνώμης μια «ήττα» στο Αφγανιστάν και δεν μπορεί να εμφανιστεί «αδύναμος» απέναντι στον παραδοσιακό εχθρό των ΗΠΑ, τον Πούτιν.

SHARE
RELATED POSTS
Α “tweet” of Hope! (Ενα “τουίτ” Ελπίδας!), του Γιώργου Σαράφογλου
Μετά την κρίση στην Ουκρανία, του Αντώνη Η.Διαματάρη
Παναγιότατε, καλώς ήλθατε!, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.