Editorial

Ο Τόμας Έντισον, το “μυθομανές” αγόρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος, αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός

Μπορεί να είναι εικόνα την Ωραιοζήλη Δαβιλά-Δαμασκηνού

— Ένα αμφιβόλου υπάρξεως γράμμα από τον δάσκαλο του Τόμας Έντισον στην μητέρα του, είναι η αφορμή για το editorial Νοεμβρίου. Η ιστορία λέει ότι ο δάσκαλος έστειλε γράμμα στην μητέρα Έντισον δηλώνοντας ότι ο γιος της αποβάλλεται από το σχολείο λόγω ανεπάρκειας, ενώ η ίδια μετέφερε στον γιο της ότι της επιτρέπουν η ίδια να αποφασίσει για την μόρφωσή του και τους κατάλληλους δασκάλους, καθώς ο ίδιος ήταν μεγαλοφυΐα και το σχολείο πολύ μικρό γι’αυτόν.  Η πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγές, είναι ότι πράγματι ο μικρός Τόμας δέχτηκε λεκτική επίθεση και υποτίμηση από τον δάσκαλό του μέσα στην τάξη ότι ήταν ανεπαρκής. Θυμωμένος ο μικρός έφυγε, επέστρεψε την επόμενη με την μητέρα του η οποία τους κατηγόρησε για σκληρότητα και εκπαιδευτική ανεπάρκεια, αναλαμβάνοντας μόνη την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση του γιού της. Ο Τόμας Έντισον ήταν απλά δυσλεκτικός, αλλά εκείνη την εποχή θεωρείτο αναπηρία. Η πορεία του είναι παγκοσμίως γνωστή. Εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το μικρόφωνο και τον φωνογράφο.

Αν όλες οι μητέρες είχαν το τσαγανό να εναντιωθούν σε μια ολόκληρη κοινωνία για το δίκαιο και την ασφαλή ανάπτυξη του παιδιού τους, ο κόσμος θα ήταν επαρκής συναισθηματικά, επομένως και καλύτερος. Προσφάτως, μια σύντομη αλλά τραγική ιστορία  έπεσε στην αντίληψή μου: η μητέρα αποκάλεσε ανερυθρίαστα “μυθομανή” τον πεντάχρονο γιό της γιατί το παιδάκι εμπιστεύτηκε στην γιαγιά του γεγονότα και συμπεριφορές του συντρόφου της μητέρας του που τον ενοχλούσαν. Κάθε προσπάθεια προστασίας του παιδιού έπεσε στο κενό αφού η μητέρα και ο σύντροφος της όχι απλά χαρακτήρισαν μυθομανές το αγόρι που τά’χει τετρακόσια, καθύβρισαν την γυναίκα δημόσια, αλλά ταυτόχρονα στέρησαν από την γιαγιά την επαφή με το παιδάκι προφανώς για να μην μαθαίνει ό,τι συμβαίνει.

Δυο μανάδες, δυο εποχές, δυο διαφορετικές συμπεριφορές. Τότε η μητέρα έγινε θεριό για να υπερασπιστεί τον γιό της, τώρα η εισαγγελέας ανηλίκων ανέλαβε να διελευκάνει την υπόθεση. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν όλες οι μητέρες ήταν επαρκείς προσωπικότητες.  Τολμηρές, αποφασιστικές, με ακλόνητο αξιακό και ηθικό κώδικα. Κάθε απόκλιση  από αυτό είναι μοιραία. Για το παιδί, για τον κόσμο ολάκερο.

— Το “σκασίλα μου” του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ό,τι πιο ειλικρινές, αυθόρμητο και τρυφερό έχω ακούσει από προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Και δεν ήταν καθόλου επιπόλαιο, κατά την εκτίμηση μου. Ήταν η απάντηση στην ευρύτερη πολιτική της Μόσχας, δηλαδή στον Πούτιν, να εναντιώνεται κάθε τρεις και λίγο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (και στην Ευρώπη) πιστεύοντας ότι η δολιοφθορά θα προκαλέσει τριγμούς στην εξ αιώνων τοποθέτηση του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και πιθανολογικά να μεταφερθεί στην Μόσχα. Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με πολύ εύστοχο τρόπο κάνοντας χρήση του παιδικού “σκασίλα μου που δεν με αναφέρει ο Μόσχας” χτυπά μια μεγάλη καμπάνα στην Ευρώπη: συμπορευτείτε γιατί οι Αμερικανοί θα σας αγνοήσουν αν συνεχίσετε την διχαστική πολιτική. Η Ευρώπη θέλει σύμμαχο την Αμερική και το αντίθετο η Αμερική θέλει σύμμαχο την Ευρώπη, πρωτίστως για να αντιμετωπίσει την νέα υπερδύναμη που αναδύεται και προφανώς είναι η Κίνα, και στη συνέχεια για τον Τούρκο που θέλει να ηγεμονεύσει ως θεοκρατικό πρόσωπο. Αφού ο Ρώσος φλερτάρει και υφαίνει το πουλόβερ του Ερντογάν, πώς η Αμερική να εμπιστευτεί την Ευρώπη; Έτσι, προφανώς εξηγείται η ξαφνική σύμπραξη Αμερικής, Αγγλίας, Αυστραλίας. Οι συμμαχίες έναντι της Κίνας θα χτιστούν και χωρίς την Ευρώπη που πνέει τα λοίσθια. Παραλλήλως, η γερασμένη ήπειρος τρομοκρατείται από θρησκευτικά φανατισμένους, φορτώνεται μετανάστες, εντέχνως ισλαμοποιείται. Οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών δεν φαίνεται να έχουν το θάρρος ή την πολιτική οξυδέρκεια ή εμπειρία να αντιδράσουν ή να ερμηνεύσουν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εν τούτοις, εκείνος εμίλησε με το επικό “σκασίλα μου”. Και ο νοών νοείτω. Μην λησμονάμε ότι οι συζητήσεις του στην Αμερική ήταν ιδιωτικές.

— Σέβομαι και τιμώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον κκ Ελπιδοφόρο, τον οποίο ο Οικ. Πατριάρχης στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο. Σέβομαι και τιμώ κάθε μητέρα για την προσπάθειά της να είναι βράχος στα παιδιά της. 

Ο κκ. Ελπιδοφόρος όταν ενθρονίστηκε φίλησε με ευγνωμοσύνη και τρυφερότητα το χέρι της μητέρας του. Ο κκ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στους γονείς του. Ο Τόμας Έντισον οφείλει την δημιουργική πορεία της ζωής του στην στήριξη της μητέρας του .  Το πεντάχρονο αγόρι της ιστορίας μας θα θυμάται την κακοποιητική συμπεριφορά, ψυχολογική, συναισθηματική και όποια άλλη της μητέρας του και του συντρόφου της, που άνοιξε την πόρτα στην εισαγγελία ανηλίκων και σε ό,τι άλλο ακολουθήσει. Κάποιες μανάδες που είναι ακατάλληλες πρέπει να μπαίνουν γρήγορα στην άκρη προτού καταστρέψουν τον ψυχισμό των παιδιών τους και προκαλέσουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Μπρος σε πολλά κακά ο νοήμων επιλέγει το λιγότερο κακό. Ο νοήμων. Που απέχει, όσο επιτρέπει η ανθρώπινη φύση, από την εγωπάθεια, τον δογματισμό, την κακία, την αλαζονεία. Ο βλάκας παίρνει φόρα και χτυπά το κεφάλι του στο ντουβάρι. Οι ανοήμονες πράττουν το ίδιο. Είτε ως μανάδες, είτε ως πολιτικοί.

Καλόν Νοέμβριον, εκλεκτές και εκλεκτοί.

Με καθαρό βλέμμα και θάρρος.

5 Νοεμβρίου 2021

SHARE
RELATED POSTS
Ο νεο-“τσάρος”, ο νεο-“σουλτάνος” και η θάλασσα, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Οι Άγγελοί μας, της Τζίνας Δαβιλά
Ποιος έχει δύναμη;…της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.