Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Ο Τριαντενός Ποταμός και τα Ξενοδοχεία της Ιαλυσού, της Σμάρως Καμπουράκη

Spread the love

Η Σμάρω Καμπουράκη είναι επιχειρηματίας και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την Παράαξη του Μανώλη Γλυνού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”

Ο μεγαλύτερος και ο πλέον επικίνδυνος χείμαρρος στην Ιαλυσό είναι ο Τριαντενός ποταμός που εκβάλλει κατά μήκος της ακτής.

Όπως όλοι θυμόμαστε, στις 22.11.2013 ο ποταμός υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς περιουσίες και λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.

Με αφορμή τις πλημμύρες του 1994, τρία χρόνια αργότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη σύνταξη μελέτης με τίτλο “Οριστική Μελέτη Αντιπλημμυρικών Έργων Νομού Δωδ/σου”, στο γραφείο Υδραυλικών Μελετών «ΜΕΤΕΡ-Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ». Τελικά, παρόλο που η Αναγνωριστική Έκθεση αναφέρει ότι δεν επαρκεί η διατομή του και υπάρχει πρόβλημα, με τον πλακοσκεπή αγωγό του ποταμού, η μελέτη δεν εκπονήθηκε. Έχουμε αφήσει δηλαδή στη μοίρα του έναν ιδιαιτέρως επικίνδυνο χείμαρρο, στο κέντρο του οικισμού των Τριαντών, δίπλα στο δημοτικό σχολείο, και ευχόμαστε να μας λυπηθεί ο Θεός να μην επαναληφθούν τα επεισόδια απείρου κάλλους του 2013.

Η μονή παρέμβαση που ανακούφισε την κοίτη του ποταμού, ήταν η καθοδήγηση των απορροών του ρέματος Αγ. Φανουρίου στη θάλασσα, αντί στον Τριαντενό Ποταμό. Η έξοδος όμως διακόπτεται πριν την παραλία, με αποτέλεσμα στη θέση αυτή να γίνεται συγκέντρωση στάσιμων υδάτων με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η ιταλική γέφυρα δε που βρίσκεται στη συμβολή του χειμάρρου με το οδικό δίκτυο, κοντά στο «Golden beach», παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές στα τόξα της, με κίνδυνο μελλοντικής αστοχίας. Με λίγα λόγια, ούτε χείμαρρο οριοθετήσαμε, ούτε γέφυρα επισκευάσαμε!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο καθαρισμός του χειμάρρου μόνο δεν επαρκεί. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός οριοθέτησης του χειμάρρου, από τις πρόποδες Φιλερήμου, μέχρι την εκβολή του στην θάλασσα.
Εμείς, οι κάτοικοι της Ιαλυσού, αισθανόμαστε παραγκωνισμένοι.

Τι περιμένουμε άραγε; Να θρηνήσουμε θύματα και στην Ιαλυσό; Άραγε δεν αρκούν οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν στην Κρεμαστή; Πόσοι ακόμα θα κραδαίνουν προεκλογικές σημαίες σε βάρος των θυμάτων; Γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη; Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει κανείς για να δει αποτέλεσμα; Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουμε για τα έργα που ήταν η «πρώτη προτεραιότητα» της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής; Και επιτέλους, η Ιαλυσός δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι παραλίες. Είναι και οι κάτοικοι. Είμαστε εμείς! Που κάθε μέρα πρέπει να πάρουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, να πάμε στη δουλειά μας, να μην φοβόμαστε ότι μπορεί να βρέξει και να μαζεύουμε τα έπιπλα και τα αυτοκίνητά μας από την άλλη άκρη του χωριού.

Ειλικρινά με θλίβει που το 2019 η θωράκιση της ασφάλειάς μας και της περιουσίας μας είναι θέμα τύχης και όχι αποτέλεσμα σχεδιασμού της οργανωμένης πολιτείας.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Εμείς σχεδιάζουμε την πορεία του τόπου μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
1 & 2 Δεκ. στη Ρόδο- “Αννε…χεια” του Γιώργου Μακρή-Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις
Καταρρέουν με πάταγο «σαν κούφιοι άνθρωποι, σαν βαλσαμωμένοι», του Γιάννη Σιδέρη
World Gin Day!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.