Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ο «παπάς» ποτέ δεν πεθαίνει!, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο-Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, – Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

 

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Μια ξεχασμένη εικόνα δρόμου που δεν μας τιμά ως χώρα, έζησα χθες κατά το σούρουπο, βολτάροντας στον φημισμένο πεζόδρομο της Αδριανού, με ξεκίνημα από την πλατεία του Θησείου. Είχα προχωρήσει ελάχιστα όταν στο Νο 5, μπροστά στο μουσικό ωδείο που είναι αφιερωμένο στην Μαρία Κάλας, ένας θαρραλέος (ή μάλλον θρασύτατος)…παπατζής είχε στήσει πάνω σε πρόχειρο σκαμνάκι ένα τετράγωνο κομμάτι  κόντρα πλακέ πενήντα επί πενήντα εκατοστών, και καπακώνοντας με απίστευτη ταχύτητα με τρία κουτάκια από σπίρτα ένα μικρό μπαλάκι από ασημόχαρτο φώναζε στην υποψήφια πελατεία: «Βάζεις είκοσι παίρνεις σαράντα, βάζεις πενήντα παίρνεις εκατό». Φαίνεται αυτός ο «καλλιτέχνης της απάτης» ήταν από τους δυνατούς «επιχειρηματίες» και όχι ψιλικατζής, αφού –κάνοντας αρκετή ώρα επιτόπιο ρεπορτάζ- διέκρινα γύρω του τρεις αβανταδόρους και στις δύο κοντινές γωνίες, ισάριθμους τσιλιαδόρους! Ένα νεαρό ζευγαράκι αφού χάζεψαν μερικά λεπτά τις κινήσεις του «χρυσοδάκτυλου» άλλαξαν μερικές λέξεις και η κοπέλα τράβηξε από το τσαντάκι της ένα πενηντάρικο. Του παπατζή το μάτι μη νομίζετε ότι γούρλωσε. Ατάραχος περίμενε την επόμενη κίνηση, αλλά ο νεαρός που συνόδευε το κορίτσι της είπε να κάνει πίσω. Τότε, ένας από τους αβανταδόρους με μεγάλο σκπεμπέ και αξύριστο μούτρο που θύμιζε… «Θερναδιέρο», άρχισε την κλάψα: «Μεγάλε, ένα εικοσάρικο έχω όλο κι’ όλο, το βάζω». Και έδειξε ένα από τα τρία κουτάκια, ασφαλώς εκ του ασφαλούς, αφού βρήκε την…μπίλια και υποτίθεται διπλασίασε την περιουσία του. Δυστυχώς οι επόμενοι ανύποπτοι πελάτες ηττήθηκαν κατά κράτος από τον ταχυδακτυλουργό, ενώ ένας τρίτος που –μάλλον από σύμπτωση- βρήκε το κόλπο, άκουσε τον παπατζή να του λέει: «Πάρε τα λεφτά και εξαφανίσου, θα μας φαλιρίσεις το μαγαζί». Κάποια στιγμή ακούστηκαν σειρήνες περιπολικού, που κατέβαινε ανάποδα την Αποστόλου Παύλου έχοντας «υστερόγραφο» έναν μοτοσικλετιστή της αστυνομίας. Ο Παπατζής, χωρίς να τα χάσει, έκλεισε αστραπιαία τα «έπιπλα» της επιχείρησης, έριξε στη φαρδιά του τσέπη (μαζί με τα λεφτά) τα εργαλεία του μεροκάματου και απομακρύνθηκε, την στιγμή που ο ήχος της σειρήνας έσβηνε, αφού το περιπολικό μπήκε με μεγάλη ταχύτητα στην Ερμού με κατεύθυνση το Μοναστηράκι! Πλάκα δεν έχουν όλα αυτά;

ΥΓ: Κρίνω ότι οφείλω αναφορά στο αποτέλεσμα του Ολυμπιακού με την Τόττεναμ. Είπε ο νεαρός που μετέδιδε το παιγνίδι, μετά το 0-2, ότι η αντίπαλοι διαθέτουν παίκτες συνολικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου. Αυτό και μόνο δίνει την αξία του ψυχωμένου χθες «Θρύλου», που κατάφερε να φέρει τον αγώνα στα ίσια στο β’ μέρος.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Υπό [επαν] εξέτασιν…,του Γιάννη Πανούση
Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης: ο γλύπτης που “συνομιλεί” με το Σύμπαν, της Τζίνας Δαβιλά
Εσωτερικές ψυχικές αγορές…, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.