Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο Μαμωνάς φορούσε μαύρα, του Γιώργου Πίτσου

Spread the love

*Ματθ. 6,24: “Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ή γάρ τόν ένα μισήσει καί τόν έτερον αγαπήσει, ή ενός ανθέξεται καί τού ετέρου καταφρονήσει. ου δύνασθε θεώ δουλεύειν καί μαμωνά.”

Γνωρίζω πολλούς που πάνε  στην εκκλησία μιά φορά το χρόνο. Το μεγάλο Σάββατο, 15 λεπτά πριν την Ανάσταση για να φύγουν αμέσως μετά και  να στρωθούν στο τραπέζι.

Γνωρίζω πολλούς που πάνε στην εκκλησία όταν το απαιτούν κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις, γάμοι,  βαφτίσια, κηδείες και μνημόσυνα.

Γνωρίζω πολλούς που ανατρέχουν  στα Θεία όταν χτυπήσουν με σφυρί ή οδηγός άλλου οχήματος τους ενοχλήσει.

Γνωρίζω πολλούς που επισκέπτονται τον πνευματικό τους στο Άγιο Όρος, ενώ θα’πρεπε να τους επισκέπτεται εκείνος στον Κορυδαλλό.

Όλοι μας όμως δεχόμαστε ότι στην προμετωπίδα του ελληνικού Συντάγματος δεσπόζει η Ορθοδοξία. Κάθε επίσημη έναρξη ή δράση προϋποθέτει Αγιασμό.

Έφτασε έστω και καθυστερημένα ο καιρός να επιλέξουμε την θρησκευτική ουδετερότητα επίσημα ως Κράτος. Η ώσμωση των λαών και των πολιτισμών την επιβάλλει εν τοις πράγμασι.

Πρέπει να πάψει  η ανάμειξη της Εκκλησίας σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτικής. Το πολίτευμα της Δημοκρατίας  είναι υπεράνω αναχρονιστικών ιδεών και σκοταδιστικών εμπλοκών.

Όλοι οι φορολογούμενοι  πολίτες είναι ίσοι με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Γιατί λοιπόν οι ορθόδοξοι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Υπηρετούν την Εκκλησία τους κι από εκεί να πληρώνονται. Γνωρίζω πολλούς που δεν θέλουν να συμμετέχουν στην μισθοδοσία των ιερέων είτε από διαφορετική θρησκευτική επιλογή είτε από ανεξίθρησκη στάση ζωής.

Γνωρίζω πολλούς που με ρωτούν λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως μηχανικού : «Πότε θα ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο;». Τους απαντώ: «ΠΟΤΕ. Γιατί θα αποτυπωθεί και η φερόμενη ως περιουσία της Εκκλησίας . Και όταν ο έλεγχος ζητήσει τίτλους ιδιοκτησίας θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Εκεί να δείτε βυζαντινά χρυσόβουλα,  έωλες χρησικτησίες και εύθραυστες δωρεές.»

Όσο τα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας είναι επτασφράγιστο μυστικό δικαιούμαι να πιστεύω ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει μισθολογικά  και ασφαλιστικά τους υπάλληλους της.

Η Πίστη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Η ανθρωπιά δεν διδάσκεται. Η αλληλεγγύη δεν υπαγορεύεται. Και τα σάβανα δεν έχουν τσέπες.

Ο Γιώργος Πίτσος είναι Πολιτικός Μηχανικός.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the view of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τους την έφερε το Σύμπαν, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Όνειρα γλυκά κι ασκανδάλιστα! – Pleasant dreams…, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ένοχες σιγές, του Γιώργου Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.