Υγεία

Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να νικηθεί, της Δρ Φλώρας Σταυρίδη

Spread the love

Η Δρ Φλώρα Σταυρίδη  είναι Ογκολόγος Παθολόγος, Δ/ντρια Δ’ Κλινικής στο “Υγεία” και Διευθύνουσα Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center

 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε όλες τις ηλικίες. Παρά την τεράστιο πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην σύγχρονη θεραπευτική του, η θνησιμότητά του είναι μεγάλη και τείνει να ξεπεράσει εκείνη των καρδιαγγειακών νόσων.

Παρά το γεγονός ότι η καρκινογένεση δεν είναι σαν διαδικασία απολύτως κατανοητή μέχρι τώρα, η εις βάθος κατανόηση της βιολογίας μας βοηθά στο να προσεγγίσουμε την αντιμετώπισή του με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Ξέρουμε πως το μικρότερο ποσοστό των καρκίνων σήμερα οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Πλέον γνωρίζουμε μία πλειάδα γονιδίων που μπορούν εφόσον υπάρχουν στον οργανισμό να προδιαθέσουν για την ανάπτυξη νεοπλασίας. Αυτά πχ μπορεί να είναι τα BRCA1/BRCA2  αλλά και άλλα που πλέον αναγνωρίζονται εφόσον υπάρχει ένδειξη με μία απλή εξέταση αίματος σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

Στην πλειοψηφία τους οι καρκίνοι  οφείλονται σε ένα τυχαίο γεγονός, σε ένα λάθος στο DNA μας το οποίο δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθεί.

Σήμερα προκύπτει από αξιόπιστες στατιστικές έρευνες  πως το 50% το καρκίνων μπορεί δυνητικά να προληφθεί με τα παρακάτω μέσα:

1. Τήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

2. Υιοθέτηση μεσογειακού τρόπου διατροφής (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και κατανάλωση κόκκινου κρέατος  1 /εβδομάδα)

3. Συστηματική αερόβια άσκηση (τουλάχιστον 75 λεπτά εντατικής άσκησης την εβδομάδα)

4. Διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ

5. Διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα.

6. Εκτέλεση των προληπτικών εξετάσεων σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό. Πολύ σημαντική παραμένει η διενέργεια της ψηφιακής μαστογραφίας σε ετήσια βάση αλλά και ο υπέρηχος μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η μαγνητική τομογραφία.

Η νόσος του καρκίνου είναι πια αντιμετωπίσιμη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με τους ασθενείς να εξασφαλίζουν μακρές επιβιώσεις με άριστη ποιότητα ζωής ακόμα και όταν νοσούν από μεταστατική νόσο.

Οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι πλέον πιο εξατομικευμένες και πιο σύγχρονες. Αιχμή του δόρατος αυτής της προσέγγισης είναι οι στοχεύουσες θεραπείες (που στοχεύουν συγκεκριμένη βλάβη του DNA που φέρει ο όγκος που πολλές φορές είναι σε μορφή χαπιών), αλλά και η ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μία καινοτόμα θεραπεία που κινητοποιεί την ίδια την άμυνα του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει η ίδια τα καρκινικά κύτταρα. Σαν αποτέλεσμα, ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες. Μπορεί να χορηγηθεί εξωνοσοκομειακά, ακόμα και σε ηλικιωμένους ασθενείς με σημαντική νοσηρότητα και δεν προκαλεί αλωπεκία.

Οι ενδείξεις της αφορούν στον καρκίνο πνεύμονα , μαστό, μελάνωμα, νεφρό, ουροδόχο κύστη, αλλά και σε περιπτώσεις καρκίνου στομάχου, παχέος εντέρου, ενδομητρίου, ωοθήκης, ήπατος και παγκρέατος εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πλέον με την χρήση των παραπάνω θεραπευτικών μέσων αλλά και άλλων θεραπευτικών τεχνικών όπως είναι η στερεοτακτική ακτινοβολία αλλά και η σύγχρονη χειρουργική είμαστε σε θέση να πούμε πως ο καρκίνος είναι δυνητικά μία χρόνια νόσος!

Θωρακίστε τον εαυτό σας, αλλά αν τυχόν νοσήσετε, μην πανικοβάλλεστε! Συγκροτήστε την ομάδα δράσης με αιχμή του δόρατος τον γιατρό σας και την οικογένειά σας. Συνεχίστε να δουλεύετε εφόσον αυτό επιθυμείτε και πάνω απ’όλα, διατηρείστε την αισιοδοξία και το χαμόγελό σας .

Πλέον ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!!!

 

SHARE
RELATED POSTS
“Νερό: Ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Συνδυασμοί τροφών… ασπίδα υγείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Απαραίτητο το νερό με λεμόνι κάθε πρωί

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.