Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο δικός μας Τζορτζ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, Ασγούρου

Αυτός ο ξεχωριστός Γιώργος, το αστέρι με την κρυστάλλινη φωνή και με πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις παγκοσμίως, έλαμψε και έσβησε τα Χριστούγεννα του 2016. Ο Τζορτζ Μάικλ ή αλλιώς Γεώργιος Κυριάκου Παναγιώτου, με κυπριακή και αγγλική καταγωγή, ήταν ίσως από τους διασημότερους του είδους του…

Ένας «διπλός» Καρκίνος, με Ήλιο και Ωροσκόπο σε αυτό το αρκετά ευαίσθητο ζώδιο, είναι σίγουρο πως μιλάμε για έναν άνθρωπο που διέθετε έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Τζόρτζ Μάικλ εκτός από τραγουδιστής ήταν και ένας χαρισματικός συνθέτης, στιχουργός αλλά και μουσικός παραγωγός. Ο τρόπος που επέλεγε να ερμηνεύσει κάθε κομμάτι, περνούσε από την ψυχή του και έτσι κατάφερνε να αγγίξει ακόμη και τους πιο ορκισμένους του «εχθρούς».

Η προσωπική του ζωή αποτέλεσε πολλές φορές πρωτοσέλιδα στον κίτρινο τύπο, ενώ για πάρα πολλά χρόνια δεν ήταν κανείς πραγματικά σίγουρος για τις «προτιμήσεις» του. Η δισκογραφική του εταιρία στην χρυσή εποχή των 80ς προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρύψει την αλήθεια από τις εκατομμύρια ανά τον κόσμο θαυμάστριές του (μέσα σε αυτές κι εγώ…). Ο Ήλιος στον 12ο Οίκο δίνει παραδοσιακά έμφαση στο παρασκήνιο, σε όλα όσα γίνονται κρυφά, πίσω από τις κάμερες. Βέβαια αυτή η όψη προσθέτει μια φυσική τάση προς το απαγορευμένο, προς τις εξαρτήσεις, σε όλα αυτά που κάνουν έναν άνθρωπο να ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Δεν ήταν λίγες οι περιπέτειές του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Με «δύσκολη» Σελήνη στο λαμπερό Λιοντάρι, αισθανόταν σίγουρος για τον εαυτό του όταν ήθελε να εντυπωσιάσει τους πάντες γύρω του. Ήθελε να είναι στο επίκεντρο. Δεν του ήταν καθόλου εύκολο να εκφράζει τα αληθινά του συναισθήματα, ούτε και να δείχνει την αγάπη του, παρά μόνο μέσα από τους πολυτραγουδισμένους του στίχους. Είχε πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του συντρόφου του Ανσέλμο Φελέπο και της αγαπημένης του μητέρας. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον χαμό τους, καθώς τα αντικαταθλιπτικά και τα ναρκωτικά του κατέστρεψαν την υγεία του, με αποτέλεσμα να τον προδώσει η ευαίσθητή του καρδιά.

Δεν είναι φτωχή η μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του, ο «δικός» μας Τζόρτζ. Τόσα επιτυχημένα άλμπουμ, από τον καιρό των Wham, μέχρι και την σόλο καριέρα του, τόσα τραγούδια που άφησαν εποχή ή στιγμάτισαν μια ολόκληρη γενιά. Δεν ξεχνάμε ασφαλώς το all time classic, “Last Christmas”, μέρες που είναι, κομμάτι σταθμός, που έχει γίνει ένα από τα πιο μισητά και συνάμα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών. Η ιστορία του έχει και αυτή το ανάλογο ενδιαφέρον… Η τότε δισκογραφική εταιρία (ως Wham τότε) τους πίεζε να βγάλουν στα γρήγορα ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Φημολογείται πως είχαν γράψει ένα αντίστοιχο κομμάτι με τον τίτλο Last Easter, όπου θα του άλλαζαν τους στίχους και έτσι θα το εφάρμοζαν στην εποχή. Το βίντεο κλιπ του «μυθικού» κομματιού, γυρίστηκε στην Ελβετία σε ένα σαλέ στο Saas Fee στις Άλπεις και κόστισε 60.000 λίρες. Τελικά χωρίς να το προσπαθήσουν ιδιαίτερα κατάφεραν να δημιουργήσουν το πιο διαχρονικό χριστουγεννιάτικο χιτ.

Όσα χρόνια και αν περάσουν πάντως, η μουσική του Τζόρτζ Μάικλ θα ζει ακόμη, η φωνή του θα συνεχίσει να είναι το ίδιο αναγνωρίσιμη και οι στίχοι των τραγουδιών του γεμάτοι τραγικότητα αλλά και ομορφιά, όπως και ο χαρακτήρας του.

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Το άρθρο δηημοσιεύεται και στο liberal.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Λουδίτες, του Χρήστου Χωμενίδη
Απόψεις, του Νότη Μαυρουδή
Xristos Magoutas
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω»: ίσως σωστό, αλλά όχι σίγουρα, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.