Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ο γάμος, του Άγγελου Σπάρταλη

Spread the love

Είμαστε σπουδαίοι άνθρωποι και το ξέρουμε. Το ξέρουμε όχι μόνο από αυταρέσκεια –που στους σπουδαίους ανθρώπους συνήθως περισσεύει– αλλά και από ευστροφία. Σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι, εντάξει, μπορεί να μην είμαστε πλειοψηφία, αλλά πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι πολλοί, και πολύ σπουδαίοι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Και κάποτε, αν σταθούμε τυχεροί, διαλέγουμε έναν απ’ αυτούς τους πολλούς και πολύ σπουδαίους ανθρώπους σαν κι εμάς, σύντροφο στον έρωτα και στη ζωή και στην τέχνη (όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά).

Και τα χρόνια περνάνε. Εμείς, οι ίδιοι, είμαστε αναντικατάστατοι για τον εαυτό μας, θέλω να πω, δε θα μας ανταλλάσσαμε με κανέναν άλλο σπουδαίο άνθρωπο γύρω μας, γιατί αλλιώς δε θα ‘μασταν πια εμείς, θα ‘μασταν αυτός ο άλλος. Για τον σύντροφο μας όμως, σκεφτόμαστε συχνά, ότι και να μην υπήρχε αυτός στη ζωή μας, κάποιος άλλος σπουδαίος άνθρωπος θα έπαιζε επάξια το ρόλο του, ίσως και με το παραπάνω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να υποτιμάμε πάντα τον σύντροφο μας και ποτέ τον εαυτό μας. Κι αυτό είναι ζαβολιά. 

Έτσι και τόσο απλά, οι σπουδαίοι άνθρωποι εκφυλίζονται σε ασήμαντα ανθρωπάκια κι έτσι κι ευτυχώς καθυστερεί η ανθρώπινη πρόοδος και η καταστροφή που συντροφεύει την πρόοδο στους αιώνες των αιώνων, αμήν.

Συνημμένα: Φωτογραφία γάμου, Αγγελική Σβορώνου & Άγγελος Σπάρταλης, 2009, αργυροτυπία, πολλαπλό (200 αριθμημένες καρτ ποστάλ – ταχυδρομημένες προσκλήσεις γάμου), 16×12 εκ.

* Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι κινηματογραφιστής και ζωγράφος.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Βουτιές μέσα στη μπόρα, του Γιάννη Στουραΐτη
Sinful Skulls (Αμαρτωλά κρανία), του Μανώλη Δημελλά
“Κάπου υπάρχει Θεός…”, του Γιώργου Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.