Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Ο βάτραχος και το ελληνικό επιχειρείν, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Άντε να σας πω και ένα μυστικό της δουλειάς μου. Στην υπερασπιστική τεχνική συχνά προσπαθούμε να στηρίξουμε την «αθωότητα» του κατηγορουμένου με λογικοφανείς επαγωγές. Μερικές φορές το καταφέρνουμε. Πώς; Το εξηγεί ένα περίεργο ανέκδοτο.

Ένας λαμπρός επιστήμων, βιολόγος, έκανε μπροστά στους φοιτητές του ένα «αποδεικτικό» πείραμα. Έβαλε στο κρεβάτι του πόνου έναν βάτραχο και του έκοψε το ένα πόδι. Ακολούθως χτύπησε ένα κουδούνι και φώναξε «βάτραχε πήδα». Ο βάτραχος έκανε ένα άλμα. Μετά του έκοψε και το δεύτερο πόδι. Χτύπησε το κουδούνι και φώναξε «βάτραχε πήδα». Πάλι ο βάτραχος έκανε ένα μικρότερο άλμα. Ο ανάλγητος βιολόγος του έκοψε το τρίτο πόδι. Ξανά το κουδούνι και το παράγγελμα «βάτραχε πήδα». Ο δύστυχος με προσπάθεια έκανε ένα μικρό άλμα. Τέλος του έκοψε και το τέταρτο πόδι. Χτύπησε το κουδούνι και διέταξε. «Βάτραχε πήδα». Τίποτα αυτός ακίνητος. «Πήδα» ξαναφωνάξε. Κανένα αποτέλεσμα ο βάτραχος ακίνητος. Τότε ο βιολόγος περιχαρής στρέφεται στους φοιτητές και δηλώνει. «Κυρίες και κύριοι. Το είδατε. Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όταν κόψεις και τα τέσσερα πόδια ενός βατράχου Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΟΥΦΑΙΝΕΤΑΙ.»

Περιμένουμε την ανάπτυξη μέσω των ξένων επενδύσεων. Ως «πύρκαυλες κόρες» κατά την Εμπειρίκεια ποίηση, εκλιπαρούμε τους επενδυτές να μας προτιμήσουν (άλλο ρήμα του Εμπειρίκου δεν θα πω ως έχων καλή ανατροφή). Ο Πρωθυπουργός τρέχει γύρω γύρω στο κόσμο, τιμά τις κελεμπίες, τους μονάρχες και η Μαρέβα διαλέγει το σωστό για τα τοπικά ήθη look. Πέραν της πλάκας μια χαρά το κάνει. Οφείλει να το κάνει και κάθε ριάλι που μπαίνει στην Ελλάδα σημαίνει ευημερία και δουλειές.

Υπάρχουν όμως και Έλληνες επενδυτές. Μικρής κλίμακας αλλά με τις πολλές μικρές επενδύσεις έζησε η χώρα από το 1821 μέχρι σήμερα. Αυτές οι δουλειές ήταν το αιμοφόρο αγγείο της ανάπτυξης και της απασχόλησης προ κρίσης. Αυτούς φαίνεται πως τους έχουμε ξεγράψει. Τους κόβουμε το ένα χέρι με τη γραφειοκρατία και πηδούν. Το άλλο χέρι με τους φόρους και πηδούν. Το ένα πόδι με τη διαφθορά και ακόμα πηδούν. Το άλλο πόδι με τη στέρηση ρευστότητας. Ύστερα τους φωνάζουν. Πήδα. Αυτοί όμως δυστυχώς κουφάθηκαν

Ο Μητσοτάκης το ξέρει. Μέχρι όμως αυτή τη στιγμή έχει επιστρέψει στο βάτραχο μισό πόδι από τα τέσσερα. Κι αυτός ο άθλιος εξακολουθεί να το παίζει κουφός.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Μια όμορφη πέτρα, του Κωστή Α. Μακρή
Το “μήλον” της Έριδος και οι απόγονοί της – Ποια ήταν και πότε χρησιμοποιείται η φράση
Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: “Απάντηση στην κ.Παυλάκη και ανεπίσημο όργανο της παράταξης Χατζημαρκου grafida.net”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.