Ανοιχτή πόρτα Εικαστικά ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στον Πολιτισμό

Οι μεγάλοι ζωγράφοι του αιώνα από τη Ρόδο στο ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα-Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Spread the love

Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου

 Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής

από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου», τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019.

Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κου Βασίλη Θεοχαράκη, του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου, του Προέδρου του Μουσείου Ρόδου, Δρ. Νικολάου Φρόνα, του Διευθυντή Εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη και του επιμελητή της έκθεσης, κου Τάκη Μαυρωτά και της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την μοναδική αξία αυτής της συλλογής και τις τεράστιας προσφοράς της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Ο κ. Βασ. Θεοχαράκης ζωγράφος και ο ίδιος χάρισε ένα έργο του στη Πινακοθήκη της Ρόδου, ενώ τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Νικόλαος Φρόνας στους κ. Β. Θεοχαράκη και Τάκη Μαυρωτά αντίστοιχα.

Στους χώρους της έκθεσης όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο, τους πολύτιμους πίνακες των Θεόφιλου, Παρθένη, Παπαλουκά, Κόντογλου, Τσαρούχη, Μόραλη, Σικελιώτη, Βασιλείου, Γκίκα, Μπουζιάνη, Εγγονόπουλου, Τσόκλη, Κεσσανλή, Μπότσογλου, Τέτση, Ψυχοπαίδη, Ακριθάκη,  και πολλών άλλων γνωστών ζωγράφων, μεταξύ των άλλων θαύμασαν και σχολίασαν οι: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι Βουλευτές Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Γάκης, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, οι τέως Υπουργοί Γιώργος Νικητιάδης, Αριστοτέλης Παυλίδης και Κατερίνα Μπατζελή, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, οι καθηγητές Νίκος Χατζηνικολάου και Γεώργιος Κορρές, Μιχάλης Αρφαράς, οι καλλιτέχνες Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης, Αριστείδης Πατσόγλου, Γιάννης Μπουτέας, Σοφία Πορταλάκη, Πελαγία Κυριαζή, Εριέττα Βορδώνη, Απόστολος Φανακίδης, Μαρία Φιλοπούλου, Δημήτρης Κούκος, Γιώργος Κουβάκις, Βίκυ Τσαλαματά, Τιτίκα Σάλλα, Βασίλης Παπασάικας κ.ά., ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, ο τέως Περιφερειάρχης Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο κος & η κα Βαγγέλη Χρόνη, η κα Μαρίζα Φασιανού, ο κος & η κα Γιώργου Μινέττα, ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, κος Ελευθέριος Χατζηιωάννου, οι ιστορικοί τέχνης Χάρης Καμπουρίδης, Γιώργος Λεβούνης Αθηνά Σχινά, Ειρήνη Οράτη και Ίρις Κρητκού, οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, η κα Μαρίνα Μήλιου – Θεοχαράκη, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κος Φώτης Παπαθανασίου, η κα. Ρέα Τσέλιου-Παπαχρήστου, Μέλος του Δ.Σ της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, η κα. Ρούλη Σεμερτζίδη, η κα. Κατερίνα Φρόνα, ο Τάκης Βούης, ο Ιων Ιωάννου, ο Γιάννης Στουραιτης, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο κος Νίκος Βερνίκος, η κα Τζένη Μήτση, η κα Μπέκη Στραβελάκη, ο κος & η κα Κυριάκου Τσιγκίρογλου, η κα Καίτη Φιλίππου, ο κος Ανδρέας Σιδέρης, ο κος Ζήσης Κωνσταντίνου, η κα Τατιάνα Σπηνάρη – Πολλάλη, ο κος Γιάννης Μαυρής, ο ηθοποιός Ρένος Ρώτας, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η κα Πόλυ Γιώτη, ο κος Ζήσης Μπουκουβάλας, ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Πιπερίγκος και πολλοί άλλοι.

 Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα, έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, με τίτλο Χ. Καμπουρίδης και Γ. Λεβούνης. Νεοελληνική τέχνης 20ος αιώνας. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00

SHARE
RELATED POSTS
Περιδέραιο, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρινίο το 1944 (Δεν ξεχνώ !!!), του Δρ Πάνου Καπώνη
Οι προκλήσεις της εποχής, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.