Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Οι «Κυνηγοί Μικροβίων» και το ανθρώπινο είδος, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας

Το ανθρώπινο είδος μεταλλάσσεται διαρκώς και η Γη, παρ’όλη την μαζική παραγωγή μικροβίων, βακτηριδίων και ιών, δεν έχει βρει ακόμα κανέναν αποτελεσματικό τρόπο να ελέγξει την καταστροφική επίδραση του Ανθρώπου όχι μόνο στα άλλα είδη που συγκατοικούν μαζί του στον πλανήτη αλλά και στο ίδιο του το είδος.

Ως Homo Sapiens (άνθρωπος εχέφρων, όπως ελπίζω), οφείλω πολλά στους επιστήμονες που καταφέρνουν να εξοπλίζουν το είδος μου με εκείνα τα όπλα που συμβάλλουν στην επιβίωσή μου.

Φυσικά και τα χρησιμοποιώ διότι το αρχέγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης παραμένει ισχυρό μέσα μου όσο κι αν πολλές από τις (κάθε άλλο παρά «έμφρονες») πράξεις του ανθρώπινου είδους με κάνουν να ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος.

Τιμή και δόξα στον Κάρολο Δαρβίνο που μελέτησε με αμεροληψία και δίχως μεταφυσικές αναστολές τούς μηχανισμούς προσαρμογής και εξέλιξης των ειδών στο περιβάλλον τους.

Τιμή και δόξα σε όλες και όλους τους «Κυνηγούς Μικροβίων.

Τιμή και δόξα σε όλες και όλους, όσοι και όσες φροντίζουν για την επιβίωση ακόμα και των πιο «ανόητων» και «άχρηστων» εκπροσώπων του είδους μου. 

ΥΓ. Στην πατερομητρική βιβλιοθήκη υπήρχαν ―και κάποια υπάρχουν ακόμα στην δική μου― βιβλία όπως «Οι Κυνηγοί Μικροβίων» του Paul De Kruif, «Η καταγωγή των ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου, «Το Ανθρώπινο Σώμα», «Το κύτταρο», «Υγεία και ασθένειες» (αυτά τα τρία τελευταία από την Επιστημονική Βιβλιοθήκη TIME/LIFE που την διατηρώ ακόμα στην βιβλιοθήκη μου, για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους) και πολλά άλλα σχετικά με την πορεία γνώσης και αυτογνωσίας τού ανθρώπινου είδους. Αυτά τα βιβλία, σε συνδυασμό με μια αρκετά ελευθερόφρονη αγωγή εκ μέρους των γονιών μου, με έχουν βοηθήσει να στοχάζομαι και να πράττω με όσο το δυνατόν περισσότερο σεβασμό και υπακοή στους επαΐοντες της κάθε επιστήμης και τέχνης.

ΥΓ. 2. Ως παιδί είχα την τύχη να έχουμε στο σπίτι μικροσκόπιο (παιδικό, όχι επαγγελματικό) και να παρατηρώ τις μικροζωές που σάλευαν μέσα σε μια σταγόνα νερό και την θαυμαστή εικόνα μιας τρίχας ή μιας μελίγκρας. Ενθαρρύνω τους γονείς, θείους, φίλους, νονούς και νονές, να αγοράσουν ένα μικροσκόπιο (υπάρχουν πολλά στην αγορά και ―μερικά― αρκετά φτηνά) στα παιδιά του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος. Θα τα βοηθήσουν να εξοικειωθούν με το «αόρατο» και θα τα καταστήσουν ―ίσως― ικανά να αντιμετωπίζουν την βλακεία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Κωστής Α. Μακρής

07 Δεκεμβρίου 2021

SHARE
RELATED POSTS
“Persona non grata”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Απόμακρες, μοναχικές γιαγιάδες, του Δημήτρη Κατσούλα
 Ο Άρχων της Πόλεως των Αθηνών μήπως χρήζει φρονηματισμού;, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.