Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Οι θέσεις της «Συμμαχίας» για τον Αθλητισμό: Αθλητισμός για όλους και τις Τέσσερις Εποχές του Χρόνου

 

Αθλητισμός για όλους σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, προσαρμοσμένος με ασφάλεια στις ανάγκες τους και τις Τέσσερις Εποχές του Χρόνου με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Ειδικότερα το σχέδιο της «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» για τον Αθλητισμό περιλαμβάνει:

Αναπτυξιακό Πλαίσιο που θα διέπει όλα τα νησιά

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με όσα ορίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να πάρουν οριστική άδεια. Αυτό εξασφαλίζει την ασφάλεια των αθλουμένων και των φιλάθλων

Πιστοποίηση και εναρμόνιση από τις διεθνείς ομοσπονδίες (400ρηδων στίβων από την ΙΑΑF) που κατοχυρώνει τα ρεκόρ που γίνονται στο γήπεδο μιας και σε περίπτωση μη αδειοδοτημένου γηπέδου, τα ρεκόρ που καταγράφονται εκεί είναι άκυρα.

Ίδρυση και λειτουργία Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και Κυκλαδίτικης ομοσπονδίας Αθλημάτων Ν. Αιγαίου. Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν φορείς από όλα τα αθλήματα. Η ομοσπονδία μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την Ελλάδα. Στόχος της θα είναι η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του αθλητισμού και η διεκδίκηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, η διεκδίκηση νέων και η διατήρηση αυτών που ήδη διεξάγονται. Επίσης, θα παρέχει τεχνογνωσία και θα βοηθά τους αθλητικούς συλλόγους να αντεπεξέλθουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, διοργάνωσης κλπ. Τέλος, η επιτροπή αυτή θα ευθύνεται για την διαχείριση των υλικών ορθολογικά μετά το τέλος των διοργανώσεων.

Τα αθλήματα που αναπτύσσονται ανά νησί πρέπει να είναι συμβατά με τα πληθυσμιακά και μορφολογικά χαρακτηριστικά κάθε νησιού. Έτσι, προτείνεται η ανάπτυξη αθλημάτων που είναι ολυμπιακά αθλήματα και που η εξέλιξη των αθλητών είναι γρήγορη (π.χ. beach volley).

Σημειώνεται δε ότι το κόστος ανάπτυξης των «νησιωτικών» αθλημάτων είναι χαμηλό, όπως πχ παράκτια κολύμβηση, fun boards, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, ορεινός δρόμος κλπ. Τα γήπεδα beach volley έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής (6.000€) και η κατασκευή τους ενδείκνυται για μικρά νησιά και σε κλειστούς χώρους.

Ενίσχυση- αναβάθμιση του θεσμού του Μαραθωνίου, προβολή σε εξειδικευμένες εκθέσεις και αντίστοιχες διοργανώσεις.

Κατασκευή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων Πολιτισμού- Αθλητισμού και Κοινωνικών Αναγκών (π.χ. Λίνδος και Τήνος)

Ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου «Καλλιπάτειρα» με βάση την υπάρχουσα μελέτη έτοιμη μελέτη (αίθουσα ενδυνάμωσης, περίφραξη, προπονητικός εξοπλισμός και η διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου)

Κατασκευή τσιμεντένιου ποδηλατοδρομίου- προπονητηρίου, ολυμπιακών προδιαγραφών με πίστα 250m με την προοπτική να βελτιώνεται συνεχώς, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη αγωνισμάτων πίστας και την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

Συστηματική προσέλκυση διοργανώσεων στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού σε συνεργασία με τις εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες

Στήριξη σωματείων που καλλιεργούν μαζικό αθλητισμό σε μικρές ηλικίες

Δημιουργία- πρωτοβουλία θεσμού island games στην Ελλάδα

Συνέχιση των διοργανώσεων που στηρίζει η ΠΝΑΙ από το 2011 και αναβάθμισή τους σε διεθνείς

Δημιουργία εγκαταστάσεων αθλητικών οργανώσεων στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Στο πλαίσιο των διεθνών οργανώσεων θα πρέπει να προβλέπονται δύο camp προετοιμασίας για την γνωριμία των αθλητών με τα γήπεδα όπου θα διαγωνιστούν, με στόχο και την προώθηση του αθλητικού τουρισμού

Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων με γνώμονα την κοινωνική, πολιτιστική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Αξιοποίηση των φραγμάτων Γαδουρά, Απολακκιάς κλπ στην κατεύθυνση του αθλητικού τουρισμού


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συμβουλές διατροφής και συμπεριφοράς για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
Χρονικό Απωλειών, Μουσεία και μουσεία, του Μάνου Στεφανίδη
Καλό σου ταξίδι, αγαπημένη μας Ρούλη, του Δρ Νικόλαου Φρόνα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.