Πόρτα στην Πολιτική

Οι εξολοθρευτές. Χωρίς εισαγωγικά, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

Παραθέτω απλώς το κείμενο που διαδικτυακός φίλος μου έστειλε σε μήνυμα. Αποκλείεται ο κύριος Πρωθυπουργός να μην το έχει κατα νου. Οφείλουν ο ίδιος και οι συν αυτώ να απαντήσουν με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Θα σταθώ στην επανάληψη μιας φράσης από ένα πρόσφατο κείμενό μου υπό τον τίτλο Ο Ανδρέας Παπανδρέου του 1981 και η πρώτη του ατζαμή: “Ο πρωθυπουργός, όμως, μας τιμωρεί αφήνοντάς μας στο έλεος του κορονοϊού. Η πτώση του θα είναι παταγώδης. Θα είναι ένας αποτυχημένος Πρωθυπουργός που εμπιστεύτηκε η Ελλάδα. Από τη στιγμή που ακόμη και ο ηγέτης Ανδρέας που ήταν αντικειμενικά ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης, έπεσε κρινόμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απωλέσει τον θρόνο του για πλάκα”. (24.9.2020).

Οι άνθρωποι ευαισθητοποιούμαστε κυρίως, όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα μας. Εύχομαι ο συντάκτης του παρακάτω άρθρου να μας κάνει πλάκα. Τα στοιχεία όμως που παραθέτει και η έντονη κριτική των λοιμωξιολόγων άλλα λένε.

Καλή ανάγνωση και παραμείνετε ψύχραιμοι. Όσο γίνεται.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Τα ελικόπτερα της πανδημίας, Νίκος Παπαδογιάννης (Πηγή: Κουτί της Πανδώρας)

Εάν διπλώσει κανείς τον χάρτη, η Αθήνα πέφτει πάνω στο Μπέργκαμο.

Κοιμόμουν τον μακάριο ύπνο μου, ώσπου έπεσε στα χέρια μου η έκθεση του ECDC, που δεν είναι συγκρότημα χέβι μέταλ αλλά ο -ανεξάρτητος- ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ. Πρόκειται για το πλέον τρομακτικό έγγραφο που έχω διαβάσει μέσα στο εξάμηνο της πανδημίας. Και νομίζω ότι δεν θα ξανακοιμηθώ ήσυχος, μέχρι τουλάχιστον να παρασκευαστεί εμβόλιο ή φάρμακο για τον Covid-19.

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2020 και δεν περιλαμβάνει ούτε ελπίδα ούτε πίστη. Σοφία και αγάπη, ναι. Αλλά μόνο για όσους καταδέχονται να πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιητικές κραυγές. Εμείς, που ακόμη πιστεύουμε τον Χαρδαλιά και τα Πετσωμένα δελτία ειδήσεων, έχουμε πάρει διαζύγιο με οποιασδήποτε μορφής νοημοσύνη.

Παίρνω βαθιά ανάσα και αραδιάζω τα πορίσματα της έκθεσης, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Libre. Οι αριθμοί αφορούν τις φρικαλέες προβλέψεις του ECDC για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα, με καταληκτική ημερομηνία τη 19η Οκτωβρίου αυτού του ταλαίπωρου έτους.

H μελέτη συνοδεύεται από γραφήματα, αλλά είναι προτιμότερο να την κάνουμε κείμενο για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Μη φτιάξετε καφέ, κερνάω κώνειο:

– Ο πρώτος πίνακας για την Ελλάδα έχει να κάνει με τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα: εδώ το βασικό σενάριο θέλει περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως τη 19η Οκτωβρίου, με το δυσμενέστερο και απευκταίο σενάριο να ξεπερνά κατά πολύ τα 7.000 κρούσματα ημερησίως.

– Πίνακας δεύτερος, ο ημερήσιος αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία: περίπου 8.000 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ η χειρότερη εκτίμηση υπερβαίνει τις 60.000.

– Πίνακας τρίτος, τα ημερήσια περιστατικά σε ΜΕΘπερίπου 1.000 στο καλύτερο σενάριο, αλλά στο χειρότερο αγγίζουν τις 8.000.

– Πίνακας τέταρτος, οι ημερήσιοι θάνατοι. Εδώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο τους υπολογίζει σε σχεδόν 25 τη μέρα, αλλά η δυσμενέστερη πρόβλεψη τους ανεβάζει σχεδόν στους 250.

– Πίνακας πέμπτος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με το ECDC να τις εκτιμά λίγο πάνω από 1.000 ή 7.000 στο δυσοίωνο σενάριο της 19ης Οκτωβρίου.

– Πίνακας έκτος και τελευταίος, οι εισαγωγές στις ΜΕΘκάτω από 250 στο βασικό σενάριο, ή κοντά στις 1.250 στο χειρότερο σε ένα μήνα από τώρα.

Κάνω εγώ τη σούμα, όσο εσείς ψάχνετε ξόρκια και φιλάτε χέρια παπάδων για να ξορκίσετε το χτικιό. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του διεθνούς ΕΟΔΥ, η Ελλάδα θα καταγράφει στα μέσα Οκτωβρίου 1000 νέα κρούσματα και 250 περιστατικά ΜΕΘ ημερησίως, 8000 νοσηλευόμενους από τους οποίους οι 1000 θα χρειάζονται εντατική, καθώς και 25 θανάτους την ημέρα.

Και αυτό είναι το πιο ευοίωνο σενάριο, το συγκρατημένο, εκείνο που διέπεται από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων στην Αττική και αλλού.

Εάν πιστεύετε ότι η στατιστική λέει ψέματα και χρειάζεστε συνταγή Τσιόδρα για να πειστείτε, διαβάστε το επιμύθιο, όπως το κατέθεσε σε μία από τις μυριάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο καθηγητής επιδμιολογίας Νικόλαος Σύψας, επίλεκτο μέλος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας:

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ άσχημα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Μόνον το 70% των εισαγωγών είναι ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κακό σκηνικό».

Τρεις στους δέκα νοσηλευόμενους δεν είναι ούτε ανήμπορα γεροντάκια ούτε φιλάσθενοι αρρωστιάρηδες ούτε ετοιμοθάνατοι με το ένα πόδι στον τάφο. Είμαι εγώ, εσείς και το παιδί σας.

Μισό λεπτό, μη τρέχετε να κρυφτείτε ακόμη, έχει κι άλλο. Το ακραία φιλοκυβερνητικό Βήμα της Κυριακής κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο», χωρίς καν να αναφέρεται στη μελέτη του ECDC. Είναι δα γνωστό, ότι αν διπλώσεις τον ευρωπαϊκό χάρτη του 2020 η Ελλάδα πέφτει πάνω στη χαροκαμένη βόρεια Ιταλία…

Η αίφνης τρομολαγνική επιχειρηματολογία της εφημερίδας προκύπτει από το μοντέλο CORE, το οποίο «τρέχει» η διεπιστημονική ομάδα HERACLES του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η ημερήσια ανάγκη για ΜΕΘ στη χώρα μας θα αγγίζει τις 68 κλίνες την ημέρα στο τέλος Σεπτεμβρίου, τις 80 στο τέλος Οκτωβρίου, τις 130 στο τέλος Νοεμβρίου και τις 461 στο τέλος Δεκεμβρίου. Επαναλαμβάνω, στην καλύτερη περίπτωση.

Παρατίθεται, ωστόσο, και το εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο – αν όλα πάνε στραβά – η ημερήσια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ θα φθάσει τις 96 στο τέλος Σεπτεμβρίου, τις 150 στο τέλος Οκτωβρίου, τις 333 στο τέλος Νοεμβρίου και τις 1.780 στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, προσθέτω εγώ, η Ελλάδα έχει καμιά 200αριά κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 και περίπου 800 συνολικά.

Όσο για τους θανάτους, με βάση το αισιόδοξο σενάριο του μοντέλου CORE θα ανέρχονται σε 374 στο τέλος Σεπτεμβρίου, 523 στο τέλος Οκτωβρίου, 731 το τέλος Νοεμβρίου και σε 1.250 στο τέλος Δεκεμβρίου. Το χειρότερο σενάριο εκτοξεύει τους θανάτους σε 390 στο τέλος Σεπτεμβρίου, 638 στο τέλος Οκτωβρίου, 1.105 στο τέλος Νοεμβρίου και 2.770 στο τέλος Δεκεμβρίου.

Πώς είπατε; Ναι, σωστά θυμάστε, υπήρξαν κάμποσες δωρεές για κλίνες ΜΕΘ, από την περασμένη άνοιξη κιόλας. Ακούστηκαν επίσης απεγνωσμένες εκκλήσεις από γιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκομεία, εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η φράση «ώτα μη ακουόντων» έλαβε άλλη διάσταση στην Ελλάδα, που βαυκαλιζόταν ότι νίκησε τον κορονοϊό για να δοξάσει τον Μητσοτάκη.

Το ακοίμητο κράτος μας προτίμησε να προσλάβει παπάδες, μπάτσους και συνοριοφύλακες, ενώ τα δισεκατομμύρια που βρήκε η κυβέρνηση στα ταμεία πριν από ένα χρόνο τα χαράμισε σε αεροπλάνα, για να φοβερίσει τον Τούρκο και να χαλβαδιάσει τον Γάλλο.

Ελπίζω να αγόρασε και ευρύχωρα ελικόπτερα, γιατί θα της χρειαστούν πολύ σύντομα.

SHARE
RELATED POSTS
Τα σύκα και η σκάφη, του Αλέξανδρου Μπέμπη
O Μιχάλης Κόκκινος στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στην Ιταλία
Ένας πρόεδρος, ένα σκάνδαλο και ένας κομπάρσος, του Στέλιου Κούλογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.