Πόρτα στον Κόσμο

Οι Αμερικανοί ιθαγενείς και ο δικός τους θρήνος ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών

Spread the love

ΠΛΙΜΟΥΘ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. «Ευτυχισμένη Ημέρα Ευχαριστιών σε σένα για τη γη που έκλεψαν οι πρόγονοί σου». Αυτό είναι το μήνυμα των ιθαγενών Αμερικανών που ετοιμάζονται να στείλουν ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών (Τhanksgiving), ενώ συγκεντρώνονται να θρηνήσουν την 50ή ετήσια Εθνική Ημέρα Θρήνου στην παραλιακή πόλη όπου είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι άποικοι στην Αμερική.

Οι Ενωμένοι Αμερικανοί Ινδιάνοι της Νέας Αγγλίας πραγματοποιούν την επίσημη ανάμνηση κάθε Ημέρα των Ευχαριστιών από το 1970 για να υπενθυμίσουν αυτό που οι διοργανωτές περιγράφουν ως «τη γενοκτονία εκατομμυρίων ιθαγενών, την κλοπή των γηγενών εδαφών και την αδιάκοπη επίθεση στον ιθαγενή πολιτισμό».
Αλλά η συγκέντρωση της Πέμπτης θα έχει ιδιαίτερη σημασία και, όπως λένε οι αυτόχθονες, μια νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης.

Το Πλίμουθ βάζει τις τελευταίες πινελιές για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 400ής επετείου της αποβίβασης του Αποίκου το 1620. Και καθώς πλησιάζει το 2020, οι απόγονοι της φυλής Wampanoag που βοήθησαν τους νεοεισερχόμενους αποίκους να επιβιώνουν, είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν ότι ο κόσμος δεν ξεχνά την ασθένεια, τον ρατσισμό και την καταπίεση που έφεραν οι Ευρωπαίοι άποικοι.

«Μιλάμε για την ιστορία, γιατί πρέπει», ανέφερε ο Mahtowin Munro, συμπρόεδρος της ομάδας διοργάνωσης. «Η εστίαση είναι πάντα στους αποίκους. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Ολο και περισσότεροι μη ιθαγενείς μάς ακούνε. Προσπαθούν να προσαρμόσουν το πρίσμα τους».

Οπως κάνουν κάθε Ημέρα των Ευχαριστιών εδώ και μισό αιώνα, οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στο Cole’s Hill, ένα ανεμοδαρμένο ανάχωμα με θέα τον Βράχο του Πλίμουθ (Plymouth Rock), ένα μνημείο για την άφιξη των αποίκων.

Πίσω από ένα γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα του Μασασουάτ (Massasoit) ηγέτη των Wampanoag το 1620, ιθαγενείς Αμερικανοί από φυλές της Νέας Αγγλίας θα χτυπήσουν τύμπανα, θα πουν προσευχές και θα μιλήσουν πριν πορευτούν στην ιστορική γειτονιά του Πλίμουθ, ακολουθούμενοι από εκατοντάδες συμπαθούντες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

SHARE
RELATED POSTS
Το «Πρωτάκι»! – “Schoolboy”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Κυνήγι Μαγισσών, του Γιώργου Σαράφογλου
Η Ενότητα των Αντιφάσεων που δεν γράφτηκε…, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.