Υγεία

Ξίδι για όλες τις δουλειές!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το ξίδι χρησιμοποιείται ως αποτοξινωτικό  από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος συνιστούσε μηλόξιδο για τους πόνους στις αρθρώσεις, στα πεπτικά προβλήματα αλλά και για τις αιματολογικές διαταραχές.

Όπως και σήμερα έχει διαπιστωθεί, το μηλόξιδο καταστρέφει τα επιβλαβή για το πεπτικό βακτήρια, συμβάλλοντας σε πιο αποτελεσματική πέψη και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Βοηθά επίσης στη διάλυση του λίπους και βελτιώνει τη λειτουργία ήπατος και νεφρών που έχουν ως κύρια αποστολή να αποτοξινώνουν το σώμα.  Η τακτική χρήση ξιδιού ή μηλόξιδου στη διατροφή, ανακουφίζει από ημικρανίες, ουρική αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχουν διάφορα είδη όπως το βαλσάμικο, το κόκκινο και το άσπρο.  Το μηλόξιδο είναι το πιο πολύτιμο: αποθήκη σημαντικών βιταμινών, ανόργανων ουσιών, απαραίτητων αμινοξέων και ενζύμων, με  εκπληκτικές θεραπευτικές δυνατότητες .

Οι θεραπευτικές του χρήσεις

Επουλώνει εγκαύματα.  Για να περιοριστεί  η φλεγμονή και το οίδημα, εφαρμόζουμε μηλόξιδο κατ ‘ευθείαν από το μπουκάλι στα εγκαύματα. Ανακουφίζει από τον πόνο και το τσούξιμο και προλαμβάνει τις φουσκάλες.

Απελευθερώνει την αναπνοή. Βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό αρκετές κουταλιές της σούπας μηλόξιδο και  εισπνεύστε τον ατμό.

Διώχνει τον πονοκέφαλο. Βρέξτε ένα πανί με ξίδι, τοποθετήστε το σαν κομπρέσα στο μέτωπό και ξαπλώστε.

Ανακουφίζει από την ημικρανία. Αναμείξτε ίσα μέρη ξίδι και νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Γείρετε το κεφάλι σας πάνω από τη λεκάνη και εισπνεύστε 75 φορές.

Απαλύνει τον πονόλαιμο. Κάντε γαργάρες με διάλυμα από ζεστό νερό και ξίδι σε αναλογία 50-50.

Ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα. Εφαρμόστε κρύο ξίδι στο δέρμα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να προλάβετε τις φουσκάλες, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες. (Δεν ενδείκνυται για εγκύους)

Σταματά τον λόξιγκα. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό, μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.

Επουλώνει τα τσιμπήματα εντόμων. Κάντε μια πάστα από ξίδι και καλαμποκάλευρο και  εφαρμόστε την άμεσα σε τσιμπήματα εντόμων ή τσιμπήματα σφήκας, ΟΧΙ όμως σε τσιμπήματα μέλισσας. Στο τσίμπημα της σφήκας το δηλητήριο είναι αλκαλικό και με το ξίδι (όξινο) εξουδετερώνεται.

Ανακουφίζει τα πόδια. Ξεπλύνετε καλά τα πόδια αρκετές φορές την ημέρα με ξίδι μήλου, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων και ανακουφίζει από τον κνησμό.

Καταπολεμά τις νυχτερινές εφιδρώσεις.  Για νυχτερινές εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης, ή της γρίπης, εφαρμόστε στην επιδερμίδα σας μηλόξιδο πριν κοιμηθείτε.

Καταπολεμά την πρωινή αδιαθεσία. Ένα ποτήρι νερό μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο, ανακουφίζει από την  πρωινή ναυτία της εγκυμοσύνης και είναι ασφαλές για το έμβρυο.

Κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους. Μια κουταλιά της σούπας ξίδι σ’ ένα ποτήρι νερό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, χάρη στα αμινοξέα και στα οξέα του καλίου.

Βοηθά στις κράμπες. Λειτουργεί ευεργετικά στις κράμπες στα πόδια. Ανακατέψτε δυο κουταλιές της σούπας μηλόξιδο σ’ ένα ποτήρι νερό και πιείτε το γρήγορα.

Διευκολύνει τη δίαιτα.  Το ξίδι είναι λιποδιαλυτικό και βοηθά στην καύση του λίπους στο σώμα. Σε μελέτη της επιθεώρησης Annals of Nutrition and Metabolism (2010) σημειώνεται ότι δύο κουταλάκια του γλυκού ξίδι κατά τα γεύματα μειώνουν τη γλυκαιμική ανταπόκριση της προσλαμβανόμενης τροφής περίπου κατά  20% σε σύγκριση μ’ ένα εικονικό φάρμακο. Το ξίδι συμβάλλει στη δημιουργία αίσθησης κορεσμού και τρώμε λιγότερο.

Βοηθά στο διαβήτη. Το ξίδι μετριάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης. Σε σουηδική μελέτη στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition (2005) όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα απλό γεύμα υδατανθράκων με βάση το λευκό ψωμί αλλά συμπλήρωναν με ξίδι, βίωναν σε μικρότερο βαθμό απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα.

Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι το ξίδι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Η θετική επίδραση του ξιδιού φαίνεται όταν καταναλώνεται με γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. πουρές πατάτας και γάλα χαμηλών λιπαρών) και όχι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ολικής άλεσης ψωμί, μαρούλι, τυρί χαμηλών λιπαρών). Μάλλον το οξικό οξύ που περιέχει το ξίδι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (άδειασμα του στομάχου) και καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων ενώ παράλληλα βελτιώνει τον κορεσμό σε υγιή άτομα. Με την προσθήκη ενός ή δύο κουταλιών σούπας ξίδι σε γεύμα με υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σάκχαρα (π.χ. λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης κατά 25% και υπερδιπλασιάζεται ο κορεσμός.  Επιπλέον, το οξικό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση της δισακχαράσης, ενός ειδικού ενζύμου, που συμβάλλει  στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του ενζύμου, μειώνεται και η περιττή απορρόφηση γλυκόζης.

Η θετική επίδραση του ξιδιού έχει φανεί και σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1. Με δύο κουταλιές της σούπας ξίδι σε ανάμεικτο γεύμα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη γλυκόζη του αίματος μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής.

Αυτό το ξέρατε;

Περιορίζει την δίψα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες μηλόξιδο.

Κάνει τα δόντια πιο λευκά. Προσθέστε το ξίδι στη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής. Πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλά κάντε γαργάρες με μια μικρή ποσότητα ξυδιού. Μετά τις γαργάρες φτύστε το ξύδι και βουρτσίστε τα δόντια σας.

Αντιμετωπίζει τις ψείρες. Παλιότερα  ξέβγαζαν τα μαλλιά των παιδιών με ξίδι.

Αφαιρεί λεκέδες: από μούρα, παντζάρια και κεράσια. Είναι πιο υγιεινό από χημικά καθαριστικά.

Μηλόξιδο με μέλι βοηθά να αντιμετωπίσετε παχυσαρκία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, εξανθήματα, τροφική δηλητηρίαση, καούρα, πόνο στο λαιμό, κακή όραση, πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή.

Φυσικό απολυμαντικό.  Για τον καθαρισμό επιφανειών κοπής κρεάτων και λαχανικών,  πάγκων της κουζίνας, νεροχύτη, σκεύη, σφουγγαράκια και  συσκευές που συγκεντρώνουν  άλατα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Υβριδική απεικόνιση Η νέα εξέλιξη στην ακτινοθεραπεία ακριβείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς ν’ αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Κρυολόγημα: Σε θέση μάχης για να το αντιμετωπίσουμε! , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.