Friday, Apr 19, 2024

Υγεία

Νικήστε την υπέρταση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η υπέρταση είναι φίλος των καρδιαγγειακών προβλημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου το 20% του πληθυσμού. Αντί να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας μόνο στη φαρμακευτική αγωγή, αλλάζουμε τρόπο ζωής και διατροφής για να την ελέγξουμε!

Ο υπερτασικός εμφανίζει συστολική πίεση ( «μεγάλη»), πάνω από 140mmHg και διαστολική («μικρή») πάνω από 90mmHg. Η πίεση του αίματος θεωρείται ιδανική όταν η συστολική είναι 120 mmHg και η διαστολική 70mmHg.

Υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση είναι άνδρες άνω των 55 και γυναίκες άνω των 65, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, είναι παχύσαρκοι, καπνιστές, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και όσοι δεν αθλούνται. Παθήσεις που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση υπέρτασης είναι:  νεφροπάθεια, στένωση των νεφρικών αρτηριών,  δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια και διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων.  Αν και συνήθως η υπέρταση δεν εκδηλώνει συμπτώματα, είναι πιθανόν ο υπερτασικός να εκδηλώσει ρινορραγία, πονοκεφάλους, πρωινή ζάλη, ταχυκαρδία και εύκολη κόπωση.

Σύμμαχοι κατά της υπέρτασης

Φράουλες και βατόμουρα. Με αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ανθοκυανίνες τους, που είναι πολύτιμα φλαβονοειδή.

Μπανάνες. Το άφθονο κάλιό τους βοηθά τον  οργανισμό ν’ αποβάλλει το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες να ισορροπήσουν.  

Αβοκάντο,  πεπόνι,  μανιτάρια,  γλυκοπατάτες, ντομάτες, τόνος και φασόλια. Πλούσια σε κάλιο λειτουργούν ενάντια στην υπέρταση. Ωστόσο, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους γιατί οι υψηλές δόσεις καλίου, μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα.

Παντζάρια. Ιδιαίτερα ο χυμός τους. Τα νιτρικά άλατά τους  διανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα διέρχεται με μεγαλύτερη ευκολία και η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Προσφέρουν επίσης φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη C.

Ακτινίδια. Περιέχουν βιοδραστικές ουσίες και αντιοξειδωτική βιταμίνη C που βελτιώνουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Σκόρδο. Φυσικό αντιβιοτικό, με αντιμυκητιασική δράση. Η αντιοξειδωτική αλισίνη του είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Με βιταμίνες C και B6, μαγγάνιο και σελήνιο.

Ψευδάργυρος. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο, που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, σύμφωνα με νεότερες έρευνες ρυθμίζει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες.

Βότανα, μπαχαρικά, ξύδι και λεμόνι. Αντικαθιστούν εύγεστα το αλάτι που είναι εχθρός των υπερτασικών.

Άπαχο κρέας, γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς πέτσα). Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση επειδή το νάτριό του προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, στην προσπάθειά του να το αποβάλλει.

Τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι. Το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί στένωση αρτηριών και φλεβών με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος και την εμφάνιση υπέρτασης.

Βούτυρο, μαργαρίνη, σάλτσες εμπορίου, τηγανητά, αλατισμένα σνακ, συσκευασμένες σούπες και αλλαντικά. Κρατηθείτε μακριά γιατί περιέχουν υψηλές τιμές νατρίου. Ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών γιατί περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου.

Αλκοόλ με μέτρο. Η υπερκατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με αύξηση της πίεσης.

Κι ακόμη…

Ασκηθείτε. Έστω και μισή ώρα περπάτημα καθημερινά, είναι το καλύτερο αντιυπερτασικό φάρμακο.

Απώλεια κιλών. Άμεσα θα δείτε τις τιμές της πίεσής σας να μειώνονται.

Ελέγξτε το άγχος. Το στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και απειλεί την υγεία της καρδιάς. Αυξάνει την αδρεναλίνη και πυροδοτεί την άνοδο της τιμής της πίεσης. Η επαφή με τη φύση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Κοιμηθείτε καλά. Μην στερείτε από τον οργανισμό σας τις ώρες ύπνου που χρειάζεται για ν’ αναζωογονηθεί. Όταν συστηματικά κοιμόμαστε λιγότερο απ’ όσο πρέπει αυξάνεται η κορτιζόλη, που ενοχοποιείται για την εμφάνιση υπέρτασης.

Όχι στο κάπνισμα. Ένα και μόνο τσιγάρο, αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση για περίπου 30 λεπτά! Η νικοτίνη  επηρεάζει το νευρικό σύστημα και παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να στενεύουν οι αρτηρίες και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Επιπρόσθετα, το μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου, εισερχόμενο στην κυκλοφορία, μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσπεψία;, της Δρ Δέσποιναας Κατσώχη
Το καλοκαίρι γιατί…αγριεύουν οι αιμορροΐδες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ΑΚΟΣ για τη Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.