Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Καταδίκαζαν τον παλαιοκομματισμό και τον εφαρμόζουν στη νιοστή

Spread the love

Στις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο λαός αντέδρασε στην υποκρισία και την καταδίκασε στην κάλπη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για εργαλειοποίηση κοινωνικών παροχών ως προεκλογική δωροδοκία λίγο πριν τις ευρωεκλογές,

Παράλληλα, για το πάρτι τροπολογιών στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα, υπογράμμισε ότι «καταδίκαζαν τις παλαιοκομματικές πρακτικές μόνο για να τις εφαρμόσουν εις την νιοστή.»

Πρόσθεσε για την οικονομία ότι, «Το όποιο πλεόνασμα δημιουργείται από την υπερφορολόγηση και τη σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος να περιορίζονται τα έσοδα του κοινωνικού κράτους.»

Τέλος, όσον αφορά τη σύγκρουση μεταξύ Βενιζέλου και Γεννηματά, δήλωσε ότι «Αυτή η σύγκρουση έπρεπε να είχε αποφευχθεί». Είπε ακόμη ότι «Στόχος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό ώστε να ξεκινήσει μία νέα πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «Οφείλουμε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το χρωστάμε στα μέλη και στους φίλους μας που έμειναν στα δύσκολα»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Το SPD …μεταφέρθηκε στους Πράσινους. Έχει κουραστεί το εκλογικό κοινό από τα ιστορικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, στην Ευρώπη;

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα μόνο για την ιστορία τους, αλλά για τις ιδέες που εκφράζουν και τις λύσεις που προτείνουν στα καθημερινά τους προβλήματα. Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όντως εμφανίζουν σημάδια κρίσης καθώς αδυνατούν πλέον να εγγυηθούν τη συμμαχία των μεσαίων στρωμάτων με τα κατώτερα. Μια συμμαχία που τα έκανε κυρίαρχα τις προηγούμενες δεκαετίες. Στις χώρες που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν καταφέρει να αναπροσαρμόσουν το λόγο τους βάσει των απαιτήσεων ενός νέου περιβάλλοντος που αφορά την ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή  την ασφάλεια και άλλες πολλές προκλήσεις της εποχής μας, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογη «μετακίνηση» ψηφοφόρων. Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη να αναλάβουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ με αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών που πλήγωσαν τους πολίτες και ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.

Η σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με την κυρία Γεννηματά κακώς συνέβη;

Αυτή η εξέλιξη αναζωπύρωσε την εσωστρέφεια και για αυτό έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Δώσαμε ήδη μία δύσκολη μάχη στις Ευρωεκλογές και έχουμε μπροστά μας μία ακόμα δυσκολότερη μάχη στις εθνικές εκλογές. Για να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα χρειαζόμαστε ενότητα και στρατηγικό σχέδιο. Οφείλουμε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το χρωστάμε στα μέλη και στους φίλους μας που έμειναν στα δύσκολα.

Με ποιο ποσοστό το ΚΙΝΑΛ θα αποφύγει τις μετεκλογικές αναταράξεις;

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό ώστε να ξεκινήσει μία νέα πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να καταφέρουμε μελλοντικά να αποτελέσουμε τον ισχυρό πόλο απέναντι στην δεξιά παράταξη.

Μένετε στην αντιπολίτευση σε ενδεχόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ;

Σε κάθε περίπτωση, αν η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία δεν βλέπω κανένα λόγο να συμμετάσχουμε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Θα αναλάβουμε τον εξίσου σημαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης, χωρίς δημαγωγίες με υπεύθυνο και συγκροτημένο λόγο. Το μετεκλογικό τοπίο θα σχηματοποιηθεί με την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας κάνουμε λοιπόν λίγο υπομονή. Αυτός είναι ο βασικός κριτής που θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν αυτοδυναμίες και αν εμείς θα έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τις προοδευτικές προτεραιότητές μας, επιδοκιμάζοντας ή αποδοκιμάζοντας το πρόγραμμά μας.

Αν θα έπρεπε να διακρίνετε την κύρια αιτία της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα επιλέγατε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Δεσμευόταν για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και αφού πέταξε κόπους και της θυσίες του Ελληνικού λαού μέχρι το 2015, υπέγραψε ένα τρίτο ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο. Μίλαγαν για ηθικό πλεονέκτημα και ο κ. Τσίπρας βρέθηκε να κάνει δωρεάν διακοπές σε κότερο πολυεκατομμυριούχου. Καταδίκαζαν τις παλαιοκομματικές πρακτικές μόνο για να τις εφαρμόσουν εις την νιοστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρτι τροπολογιών στη Βουλή την τελευταία αυτή εβδομάδα που υποτίθεται θα είχε ήδη διαλυθεί αλλά και η εργαλειοποίηση κοινωνικών παροχών ως προεκλογική δωροδοκία λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Είναι λογικό λοιπόν ο κόσμος να αντιδράσει σε αυτή την υποκρισία και να την καταδικάσει στην κάλπη.

Πιστεύετε σε ένα δημιουργικό διάλογο στον χώρο της κεντροαριστεράς μετεκλογικά; Και με ποιους;

Ο διάλογος και η κίνηση ιδεών είναι στον πυρήνα αυτού του χώρου. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 για την επανένωση του προοδευτικού κόσμου της χώρας κάτω από μία πολιτική στέγη δεν σταμάτησε ποτέ, αντιθέτως είναι μία διαδικασία εν εξελίξει. Όπως αποδείξαμε και τότε, ο διάλογος αυτός γίνεται από τα κάτω προς τα πάνω, στο προσκήνιο και όχι με συμφωνίες κορυφής και ανταλλαγές αξιωμάτων όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάλεσμά μας αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια, πιεσμένοι από τις συνέπειες της κρίσης και  απογοητευμένοι από συμπεριφορές του παρελθόντος, αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάποια άλλη επιλογή ή προτίμησαν την αποχή. Αυτό αποδεικνύει ότι το σχέδιο μας για την επανένωση της κεντροαριστεράς έχει αξιακές διαφορές με αυτό που εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έκθεση για την οικονομία για την Ελλάδα στις 8 Ιούλη τι αναμένετε;

Δεν αναμένω τίποτα λιγότερο από αυτό που βλέπει και ζει ο Έλληνας πολίτης καθημερινά, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή. Το όποιο πλεόνασμα δημιουργείται από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τη σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος να περιορίζονται τα έσοδα του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο όπου όποιος παράγει βυθίζεται από την προκαταβολή φόρου και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αν θέλουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας, αυξάνοντας και τα δημόσια έσοδα. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών αλλά με προοδευτικό τρόπο και όχι οριζόντια όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία ευνοώντας τους πλουσίους εις βάρος της μεσαίας τάξης.

Η ισχυρή πρωτιά στην ευρωβουλή τι σημαίνει για εσάς και το ΚΙΝΑΛ στην κρίσιμη συγκυρία

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες των πολιτών που με τίμησαν με την ψήφο τους. Εμπιστεύτηκαν τη δουλειά που έκανα στο ευρωκοινοβούλιο και μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω το έργο μου. Θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές.

SHARE
RELATED POSTS
Winter Sleep, του Νίκου Βασιλειάδη
Xristos Magoutas
Φόρος τιμής στην Υπατία, του Χρήστου Μαγγούτα
“An Inspector Calls” και το φαινόμενο της πεταλούδας, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.